Φώτα, κάμερες, εμβόλιο και… ανασχηματισμός

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Κορυφαίος βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης ο επιτυχής περιορισμός της πανδημίας

Μπορεί η πανδημία να είναι ακόμα στο… φόρτε της, ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί πλέον να βρεθεί ένας ουδέτερος πολιτικά χρόνος ώστε να γίνουν οι πρώτες «σοβαρές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – ο μίνι ανασχηματισμός του καλοκαιριού σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαρωτικός.

Τα σενάρια που διακινούνται – κάτι που ενισχύει το ρητό των παλιών δημοσιογράφων ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται –, κάνουν λόγο για νέα

πρόσωπα με στροφή προς τα δεξιά και λιγότερα ανοίγματα προς το κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πιο πιθανό είναι ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το αβαντάζ του αιφνιδιασμού, ώστε να αλλάξει και την πολιτική ατζέντα που αυτή τη στιγμή είναι μονοθεματική, καθώς αφορά την πανδημία.

Ο καινούργιος χρόνος, άλλωστε, σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται εύκολος, με το πεδίο της οικονομίας να είναι αυτό που θα… σκάσει, μαζί με αυτό της εργασίας και σίγουρα της Υγείας, που δεν έχει ακόμα ενισχυθεί ουσιαστικά.

Σε ό,τι αφορά πάντως το τι σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι περισσότερες εικασίες προέρχονται από βουλευτές που περιμένουν το τηλεφώνημα της υπουργοποίησης, αλλά και από τα στρατόπεδα των υπουργών που θεωρούν ότι βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου και είτε έχουν… κατεβάσει μολύβια και επιδίδονται στη διαρροή παραπολιτικών ειδήσεων, είτε κάνουν προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες να αντιστρέψουν το κλίμα.

Πάντως, με βάση τα όσα ακούγονται, δεν θα πρέπει να αναμένεται μια «ΠΑΣΟΚική» διεύρυνση, προκειμένου να ικανοποιηθούν βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία και είναι δυσαρεστημένοι. Ενδεχομένως ο ανασχηματισμός να είναι δομικός, δηλαδή με αλλαγές σε οργανογράμματα υπουργείων, ενώ τίποτα δεν αποκλείει να απομακρυνθούν ακόμα και δημοφιλείς υπουργοί. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και εκπλήξεις, και επικεφαλής υπουργείων που δεν έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους τελικά… να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Δύσκολα πάντως το 2021 δεν θα μας βρει με νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να υλοποιηθεί το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρόσφατη και τελευταία συνεδρίαση για το 2020.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι, με την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία» και με τα κυβερνητικά επικοινωνιακά ολισθήματα που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες, φούντωσαν και ήρθαν στον αφρό της επικαιρότητας πληροφορίες και σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αρέσκεται σε ευρείς ανασχηματισμούς αλλά σε διορθωτικές κινήσεις, οι πληροφορίες επιμένουν για μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές, όπως λέγεται, οι οποίες θα αξιοποιούν στελέχη της «γαλάζιας» δεξαμενής αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. Με άλλα λόγια σε μεγάλη αντίθεση με την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς, εκ των οποίων κάποιοι δεν προέρχονταν καν από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στη σφαίρα της σεναριολογίας χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν και πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Η συζήτηση, ωστόσο, περί ανασχηματισμού αναζωπυρώνει, αναπόφευκτα, και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει πλειστάκις ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι μοναδικός της στόχος είναι το ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε η πανδημία της Covid-19 αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως η κυβέρνηση διά του Στέλιου Πέτσα διαψεύδει ότι επίκειται ανασχηματισμός. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές που δεν έχουν εμβληματικά χαρακτηριστικά». Ο ίδιος, εξάλλου, διέψευσε και το ενδεχόμενο εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να κάνει διορθωτικές κινήσεις άμεσα. Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να επιλέξει εκείνος, όταν κρίνει σκόπιμο, να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει κάτι άμεσα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΤ χθες.

Εκτός σειράς

Σε διαχείριση κρίσης επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στην άφιξη του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα και την έναρξη των εμβολιασμών. Παρά τον πανηγυρικό τόνο που δόθηκε από την κυβέρνηση στην άφιξη των πρώτων δόσεων του εμβολίου το καλό κλίμα αναστράφηκε κυριολεκτικά σε χρόνο μηδέν.

Και αυτό συνέβη όταν διάφοροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εμφανίστηκαν εκτός σειράς να εμβολιάζονται και μάλιστα δημόσια, ενώ και ο αριθμός των δόσεων ήταν μικρός και η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα θα έχουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, υγειονομικοί και ευάλωτα άτομα.

Οι εικόνες υπουργών, υφυπουργών και διαφόρων αξιωματούχων να κάνουν το εμβόλιο, να λένε «σηκώνουμε μανίκια», αλλά και οι καταγγελίες, επώνυμα και εμπεριστατωμένα, για αναβολές εμβολιασμών υγειονομικών προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, πέραν του ότι έδωσαν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επιτεθεί κάνοντας λόγο για εμβολιασμούς - ρουσφέτια και επικοινωνιακό σόου αντικειμενικά έφεραν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση και, ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου.

Και κάπως έτσι κυβερνητικοί παράγοντες αίφνης ανακάλυψαν ότι ο συμβολικός χαρακτήρας του εμβολιασμού της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών διευρύνθηκε υπερβολικά. Απορίας άξιο βέβαια είναι το πώς αλλά και το ποιοι αύξησαν τον αριθμό των απαραίτητων για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους αξιωματούχων που έχρηζαν εμβολιασμού σε κάμποσες δεκάδες αντί των αρχικών πιο περιορισμένων, και πολύ πιο λογικών, προβλέψεων.

«Πληγή» στο κυβερνητικό προφίλ

Υπό το βάρος των καταγγελιών αλλά και αντιλαμβανόμενη το κάκιστο μήνυμα που εκπέμπεται με την τακτική αυτή η κυβέρνηση, διά στόματος της Αριστοτελίας Πελώνη, αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, ανακοίνωσε ότι κόβονται μαχαίρι οι μη αναγκαίοι εμβολιασμοί, εκφράζοντας εμμέσως και τη μεγάλη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την εικόνα που είχε δημιουργηθεί.

«Ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα (σ.σ.: χθες) με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα» δήλωσε η Πελώνη στον ραδιοσταθμό των «Παραπολιτικών».

Μεταφέροντας επί της ουσίας τη μεγάλη ενόχληση του Μαξίμου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε για το θέμα που «έγδαρε» το κυβερνητικό προφίλ σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως «από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα».

Στο ίδιο πνεύμα μάλιστα η ίδια τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με την ίδια, τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στη λίστα θα εμβολιαστούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό.

Ιδιαίτερα αμήχανα αντέδρασε πάντως και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις καταγγελίες υγειονομικών ότι αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί τους προκειμένου να εμβολιαστούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, λέγοντας πως «θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της, οι υπερβολικές αντιδράσεις δεν βοηθούν κανέναν». Η κυβερνητική εικόνα, ωστόσο, επλήγη σοβαρά ενώ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη εκτόξευσαν μύδρους, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης.

Προβληματισμός

Ωστόσο, οι εμβολιασμοί εκτός σειράς είναι ίσως το μικρότερο από τα προβλήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει όσον αφορά στο ζήτημα των εμβολιασμών. Αντιθέτως ο περιορισμένος αριθμός δόσεων που φθάνουν στη χώρα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικά τεθεί από την κυβέρνηση με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις ποσότητες και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Πλέον φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των πολιτών κάτω των 65 ετών που δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία πηγαίνει προς τα πίσω και για αργότερα, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία των ροών του εμβολίου προς τη χώρα μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα έξι εμβόλια για τα οποία έχει συνάψει συμβάσεις με τις εταιρείες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο το ένα έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, και έχει αρχίσει ήδη να φτάνει στις χώρες, ενώ αναμένεται να εγκριθεί εντός του επομένου σύντομου διαστήματος και ακόμη ένα εμβόλιο. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πότε θα αδειοδοτηθούν και τα επόμενα εμβόλια προκειμένου να αρχίσουν να φθάνουν δόσεις τους και στη χώρα.

«Πράγματι από την εταιρεία Pfizer παίρνουμε λιγότερες δόσεις από ό,τι προέβλεπαν τα συμβόλαια προαγοράς» παραδέχθηκε το προφανές ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1. «Αυτές οι δόσεις θα αρχίσουν να συμπληρώνονται και από τις παραδόσεις άλλων εταιρειών. Η εταιρεία Moderna παίρνει έγκριση στις 6 Ιανουαρίου αν όλα πάνε καλά. Θα ακολουθήσει η AstraZeneca, αργότερα μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Και έρχονται και άλλες εταιρείες, η Johnson&Johnson, η Sanofi και ούτω καθεξής» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δύσκολη κατάσταση

Κατά τα λοιπά, τα προβλήματα με τον κορωνοϊό κάθε άλλο παρά εξομαλύνονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για το μείζον ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει τεράστιο βάρος, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρέπεμψε την εισήγησή της για την ερχόμενη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για το ζήτημα.

Το θέμα αυτό, το οποίο έχει και συμβολική αξία για την κυβέρνηση, παραμένει δυσεπίλυτο λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ύστερα από μερικές ημέρες αισιοδοξίας για μείωση των κρουσμάτων η χώρα είδε και πάλι τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει.

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα όλων των βαθμίδων» είπε ο Πέτσας, τονίζοντας όμως πως «η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα και ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, και θα είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών».

 

ΚυβέρνησηπανδημίαΚορωνοϊόςανασχηματισμόςεμβόλιοIssue: 2158Issue date: 31-12-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα