Φωτιά στις φοιτητικές εστίες Ηρακλείου: Η ώρα του απολογισμού - Τι θα γίνει με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών

Φόβοι από την καύση ινών αμιάντουΕΛΛAΔΑ

Δύσκολη μέρα για το Ηράκλειο ήταν η Κυριακή εξαιτίας τη φωτιάς στο Πανεπιστήμιο που κινητοποίησε άμεσα τόσο την πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και το σύνολο των πανεπιστημιακών αρχών, την αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και κόμματα. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας όπως επίσης και η ταχύτητα που έδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ο συντονισμός.

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης

είπε ότι όταν μπορούμε και θέλουμε τα καταφέρνουμε, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι «όλη αυτή η περιπέτεια που έπληξε όχι μόνο το πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία ξεπεράστηκε, χωρίς κανένα έγκαυμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για μία υπεράνθρωπη προσπάθεια με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δρουν αστραπιαία και έτσι αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Η κοινωνία του Ηρακλείου ευχαριστεί και τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον κ. Τζώρβα, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στο Ηράκλειο και συμμετείχε στην επιχείρηση και τον συντονισμό της. Εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή αλλά και του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου ήταν να στηριχθούν οι φοιτητές, να προστατευθούν και να υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης προς τους ίδιους», ανέφερε ο κ. Βαρδάκης.

Οι φοιτητές διαμένουν προσωρινά στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι ενώ σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη το θέμα της σίτισης έχει εξασφαλισθεί, ενώ γίνονται και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.

«Όλα ήταν υπεράνθρωπα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τονίζοντας ότι «αν ξέφευγε η φωτιά λίγο πιο ανατολικά, εκεί υπήρχε κτήριο με μεγάλη ποσότητα οινοπνευμάτων και εύφλεκτων υλικών. Μιλάω για χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου φυλάσσεται ο πλούτος χρόνων και όπως όλοι είπαμε και συμφωνήσαμε, η καταστροφή θα ήταν μεγάλη και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες».

Για ακόμη μία φορά όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, τα ελικόπτερα έκαναν απόλυτη δουλειά, συνεισέφεραν τα μέγιστα και αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ να σταθμεύει στην Κρήτη. «Έχουμε γίνει επαίτες για αυτό το θέμα που είναι καίριο για την Πολιτική προστασία του νησιού», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ακόμη και ο διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης, Μανώλης Δαμουλάκης, είπε κάποια στιγμή ότι, σήμερα βοήθησε και ο θεός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την ανάγκη η πολιτεία να λάβει απόφαση ώστε το Πυροσβεστικό Ελικόπτερο να βρίσκεται στην Κρήτη».

Τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για να βρεθεί στον χώρο, να λάβει πλήρη γνώση για τις καταστροφές και να προεδρεύσει σε σύσκεψη με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον Περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία και το Πανεπιστήμιο για την επόμενη της φωτιάς και καταστροφής, ημέρα.

Να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή με πυροσβέστες να ελέγχουν όλους τους χώρους δεδομένου όπως ανέφεραν στο ΑΠΕΜΠΕ, τόσο ο πρύτανης Αχιλλέας Ζώρας αλλά και οι Ευριπίδης Κουκιαδάκης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, «ο χώρος του Πανεπιστημίου πολλές φορές χρησιμοποιείται και από άτομα άστεγα. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για θύμα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ελέγξουμε όλους τους χώρους ώστε να είμαστε πλήρως ασφαλείς ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς ούτε έναν τραυματισμό ή κάποιο θύμα».

Ατμοσφαιρικές μετρήσεις - Φόβοι από την καύση ινών αμιάντου

Στο μεταξύ, επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έμφαση στα όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, μόλις ο χώρος που επηρεάσθηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών του αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκας και γαντιών), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η δραστηριοποίηση των δύο Ερευνητικών Κέντρων θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

Έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης

Έκκληση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους φοιτητές απευθύνει η διοίκηση του Ιδρύματος. Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να βοηθήσετε ΕΔΩ.

ΑΠΕ

φοιτητικές εστίεςΚρήτηφωτιάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα