«Φουντάρει» η αγορά φοιτητικής κατοικίας

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Σε ολική κατάρρευση οδεύει η αγορά φοιτητικής κατοικίας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις, καθώς το δεύτερο λοκντάουν και το καθεστώς τηλεκπαίδευσης που ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες έχει οδηγήσει πολλούς σπουδαστές να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους και να γυρίσουν στους τόπους καταγωγής τους.
Σύμφωνα με παράγοντες

της αγοράς, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που χάνουν τα ενοίκιά τους. Αποτελεί τεράστιο πλήγμα για το σύνολο των τοπικών οικονομιών γύρω από τις φοιτητουπόλεις. Άλλωστε οι φοιτητές στηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικότητας κοντά στα πανεπιστήμια, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καταστήματα τροφίμων, τα εστιατόρια και καφέ που δουλεύουν με τη μέθοδο του take away, τα βιβλιοπωλεία κ.λπ.
Στην Πάτρα, για παράδειγμα, το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο. Σε μία από τις πιο κλασικές φοιτητουπόλεις, η οποία έχει 29.900 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.901 μεταπτυχιακούς και 2.030 υποψήφιους διδάκτορες, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός είναι Πατρινοί. Οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες πόλεις, είχαν νοικιάσει κατοικίες και με τη διαβίωσή τους στήριζαν τις τοπικές επιχειρήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα των φοιτητών μόνο στην Πάτρα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. 
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς περίπου 5.000 διαμερίσματα διαθέσιμα για φοιτητές είναι ξενοίκιαστα, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Ξενοικιάζουν σωρηδόν
Τα πρώτα δείγματα της πτώσης φάνηκαν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των φημών που υπήρχαν ότι επίκειται δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Παρότι οι γονείς των πρωτοετών επικοινωνούσαν με κτηματομεσιτικά γραφεία με στόχο να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα των ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και για εναλλακτικές - οικονομικότερες περιοχές, ελάχιστοι ήταν αυτοί που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης.
Οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα με τον κορωνοϊό και παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν ενοίκια ενός ή δύο μηνών, δηλαδή να μισθώσουν τη φοιτητική στέγη μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές προς τα τέλη Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου.
Έτσι, σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα, πρόεδρο του E-Real Estates, στο ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για παράδειγμα στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40% - 50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 70% - 75%. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα αρκετοί φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους φοίτησης ξενοίκιασαν τη φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαία έξοδά τους και παράλληλα να επισκέπτονται την πόλη όπου σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους – τυχόν εργαστήρια, αλλά και στην εξεταστική περίοδο. 

Θα μείνουν στα αζήτητα
Τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά την έξαρση των ημερήσιων κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου, πριν καν από την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων της κυβέρνησης, είχαν ήδη προϊδεάσει τα σχετικά δημοσιεύματα τους φοιτητές και τους γονείς ότι σε μεγάλο ποσοστό η τηλεκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας θα καταστεί υποχρεωτική το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όσοι γονείς είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας επικοινώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης. Όπως αναφέρει ο Θ. Μπάκας, αν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα με την πανδημία και συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και το 2021, πολλά από τα ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες στόχευαν σε φοιτητές θα παραμείνουν στα αζήτητα και οι τιμές θα καταγράψουν πτωτικές τάσεις.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, όσο παρατείνεται η απουσία των φοιτητών, τόσο μεγαλώνει το οικονομικό άνοιγμα για τις τοπικές επιχειρήσεις, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που παρέχουν φοιτητική στέγη και για κάθε κρίκο αυτής της οικονομικής αλυσίδας. 

Άνιση η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών φοιτητικής στέγης - Μόνο με υποχωρήσεις στα ενοίκια μπορεί να ανακάμψει ο κλάδος

Οι διαχειριστές των φοιτητικών κατοικιών διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκαν άνισα σε σχέση με άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε μία χρονιά πολύ δύσκολη για τη φοιτητική στέγη.
Κι αυτό γιατί το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40%, που ισχύει για τις επιχειρήσεις των πληττόμενων ΚΑΔ, ισχύει και για τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλουν φοιτητές (εξαρτώμενα τέκνα) οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
Ωστόσο η επιστροφή, που μειώνει την απώλεια για τους εκμισθωτές στο 20%, ισχύει μόνο για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες ή και διαχειρίζονται φοιτητικές εστίες, θα χάσουν ολόκληρο το 40% των εσόδων τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, στην αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου, είχαν όλες πληρότητα στο 100%, καθώς όλα τα διαμερίσματα ήταν νοικιασμένα.
Κάποιοι από τους φοιτητές που πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια επέστρεψαν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Αυτοί ενδεχομένως να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες νέες μειώσεις στα μισθώματα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ήδη ρίχνουν από μόνοι τους τα ενοίκια κατά 10% με 20%.
Πάντως, αν και το 2020 ήταν αναμφίβολα μία δύσκολη χρονιά για τη φοιτητική στέγη, οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για έναν κλάδο που θα ανακάμψει πιο γρήγορα, αν μάλιστα επιδειχθεί κάποια ευελιξία σε ό,τι αφορά στα μισθώματα.

φοιτητικά σπίτιαφοιτητέςενοίκιοΚορωνοϊόςκαραντίναπανδημίαIssue: 2163Issue date: 4-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φουντάρει,fountarei