Φόβοι «αναγέννησης» του ISIS από πιθανή στρατιωτική επέμβαση του Τούρκων στη Συρία

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία ενδέχεται να οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις κουρδικές δυνάμεις, παρά τη δέσμευση της Άγκυρας να εμποδίσει την αναδιοργάνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Tο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Μια στρατιωτική επιχείρηση θα ακυρώσει «χρόνια μαχών» εναντίον του ΙΚ, προειδοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές

Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ηττήθηκε στη Συρία τον Μάρτιο χάρη στην επιχείρηση που διεξήγαγαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

«Πυρήνες εν υπνώσει»

Όμως αν και το «χαλιφάτο» έχει εξαλειφθεί, το ΙΚ έχει μετατραπεί πλέον σε μια οργάνωση που δρα μυστικά και διαθέτει πυρήνες εν υπνώσει οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούν ότι θα εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις.

«Το ΙΚ αποτελεί πάντα απειλή η οποία μπορεί να επανεμφανιστεί, αν οι SDF δουν την προσοχή τους και τους πόρους τους να στρέφονται αλλού (...) προς μία μάχη εναντίον της Τουρκίας», εξηγεί ο Σαμ Χέλερ του International Crisis Group.

«Η μάχη ενάντια στο ΙΚ δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει από την πλευρά του ο Άμπντελ Καρίμ Όμαρ, ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις της κουρδικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν κάποιοι πυρήνες εν υπνώσει στις περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα», προειδοποιεί.

Μια τουρκική επέμβαση θα απειλήσει επίσης τις φυλακές και τους καταυλισμούς που διαχειρίζονται οι Κούρδοι και στις οποίες βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους, προειδοποίησαν επίσης οι SDF, που ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχό τους.

Μόνο στον καταυλισμό αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών σύμφωνα με την κουρδική κυβέρνηση.

«Οι εγκληματίες αυτοί ενδέχεται να δραπετεύσουν», τονίζει ο Όμαρ, σύμφωνα με τον οποίο τα κέντρα κράτησης βρίσκονται σε απλά κτίρια που δεν είναι επαρκώς προστατευμένα.

Οι φόβοι αυτοί είναι ακόμη πιο έντονοι στον καταυλισμό αλ Χολ, που συχνά χαρακτηρίζεται «βραδυφλεγής βόμβα», γνωστού για τα πολλά επεισόδια που σημειώνονται εκεί.

Χιλιάδες αλλοδαποί, ανάμεσά τους και Δυτικοί, που κρατούνται στον αλ Χολ «είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους χιλιάδες μαχητές του ΙΚ» που κρατούνται σε άλλα κέντρα, επεσήμανε η κουρδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρι, φόνους και απόπειρες απόδρασης.

Τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους υποστηρικτές του να «σώσουν» τους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους που ζουν σε αυτούς τους καταυλισμούς και τα κέντρα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Study of War, το ΙΚ δωροδοκεί τους φύλακες στα κέντρα κράτησης και συγκεντρώνει πόρους ώστε να φεύγουν από αυτά μυστικά οι γυναίκες.

ISISΣυρίαΤουρκίαεπέμβασηΚούρδοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα