Φυγή προς τα εμπρός με διεθνή ατζέντα

Την ώρα που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο του Μινσκ τελικά – και όχι του Βίλνιους, όπως ήταν ο προορισμός της πτήσης –, το αεροσκάφος της Ryanair που μετέφερε, μεταξύ άλλων, τον Λευκορώσο αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, άρχιζε το διπλωματικό «θρίλερ» με έντονο άρωμα κατασκοπείας που «κάλυψε» τον ουρανό της Ελλάδας και των δυο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ενώ, αναπόφευκτα, μια τέτοια υπόθεση αγγίζει τις σχέσεις Αθήνας,

Μόσχας και Βρυξελλών.

Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε το περιστατικό, με ένα αυστηρό μήνυμα στα social media, ενώ ζήτησε νέα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Λευκορωσίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από την πλευρά του έκανε λόγο για «κρατική αεροπειρατεία», τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι η πράξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μία απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Είναι μία πράξη η οποία απλώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θεωρώ ότι το καθεστώς Λουκασένκο έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη – όταν θέλει – μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και με τρόπο που θα κάνει τη ζωή του καθεστώτος πολύ δύσκολη» τόνισε ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Και βέβαια θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στη Λευκορωσία, έτσι ώστε να ενισχύσουμε κι άλλο την πίεση στο καθεστώς εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εξηγώντας τη θέση της Ελλάδας ο Μητσοτάκης τόνισε πως «εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σαπέγκα, να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα».

«Και να ζητήσουμε επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο πτήσεων από τη Λευκορωσία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος σχετικά ο πρωθυπουργός για το αν στη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία τέθηκε μια πιθανή διασύνδεση της ρωσικής πλευράς ο Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά πως «όχι, δεν υπάρχει καμία εκτίμηση, καμία πληροφορία ότι υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή. Η συζήτηση για τη Ρωσία ήταν μια γενικότερη συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση «η συζήτηση για τη Ρωσία ήταν μια γενικότερη συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Τα συμπεράσματα, παρότι συνοπτικά, αποτυπώνουν την αυστηρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας, αφήνοντας όμως από την άλλη ανοιχτή τη δυνατότητα να μπορούμε να συνομιλούμε με τη Ρωσία – όπως εξάλλου ορίζει και ένας από τους πέντε πυλώνες πολιτικής που έχει εγκριθεί από το 2016 – για θέματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι σχετικά. Είτε θέματα περιφερειακής σταθερότητας είτε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, και σε αυτή τη θέση επιμένει και η χώρα μας».

Από τα Ιεροσόλυμα στο Σότσι

Σε ένα παιχνίδισμα της τύχης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε, μια ημέρα μετά την υπόθεση Προτάσεβιτς, στο Σότσι για την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας μπορεί να χαρακτηρίζονται ως παγωμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η συνάντηση των δύο ομολόγων στο Σότσι χαρακτηρίστηκε ως θερμή. Μια συνάντηση που, αναπόφευκτα, στον «αέρα» της είχε την υπόθεση με την «κρατική αεροπειρατεία» εκ μέρους του Μινσκ, που είχε σημειωθεί ώρες νωρίτερα.

Υποδεχόμενος τον Νίκο Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορική ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά στη νότια Ρωσία, καθώς «εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας, εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων, ελπίζω ότι θα αισθανθείτε εδώ σαν στο σπίτι σας», όπως ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής διπλωματίας. Στα ιδιαίτερα θερμά λόγια του Λαβρόφ απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών – αποσκοπώντας την ίδια στιγμή σε προσέλκυση Ρώσων τουριστών σε ένα δύσκολο καλοκαίρι – ευχαριστώντας για τη χαρά και την τιμή να επισκεφθεί την περιοχή, όπου υπάρχουν πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως με τον ομόλογό του «είχαμε μία ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Οι σχέσεις αυτές δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων». Και πρόσθεσε πως «επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Ο Δένδιας, πάντως, καταληκτικά στις δηλώσεις του, τόνισε πως η Ελλάδα είναι «κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά – σε δεύτερη φάση – την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές, καθώς το Σότσι ήταν ο επόμενος σταθμός που βρέθηκε μετά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα. Άξιο υπενθύμισης είναι το γεγονός ότι ενώ οι Βρυξέλλες έμειναν σε μία χλιαρή ανακοίνωση για το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας και απλώς χαιρέτησαν την εκεχειρία, ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που έλαβε ευχαριστίες τόσο από την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέσβεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική πλευρά και ιδιαίτερα προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τη συνεισφορά του στην επίτευξη της εκεχειρίας. Ύστερα από το αιματοκύλισμα ημερών, επετεύχθη τελικά ανακωχή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και μπορεί η Αίγυπτος να ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα μέρη, αλλά και η συμβολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε τη στήριξη και αλληλεγγύη που εκφράστηκε δημόσια προς το Ισραήλ από διάφορες χώρες τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η φιλική στάση της Ελλάδας, καθώς και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του – η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ – μετά την έναρξη επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αποτέλεσε σημαντική συνεισφορά.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης από πλευράς του απέστειλε επιστολή με την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, στην οποία προέβη μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και κατά την οποία τόνισε εκ νέου την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, με τα Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα των δύο κρατών.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Την ίδια στιγμή με τις κινήσεις στη διπλωματική και γεωπολιτική ατζέντα η κυβέρνηση αναζητά τους τρόπους εκείνους που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Μια σειρά από νομοσχέδια, κυρίως αυτό για τα εργασιακά, αναμένεται να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, ιδίως από τη στιγμή που αρχίζουν και ξεδιπλώνονται και «γαλάζιες» μουρμούρες για το νομοθέτημα του Κωστή Χατζηδάκη. Είναι δε πολύ νωπές ακόμα οι ηχηρές διαφωνίες της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Διαφωνίες που κατεγράφησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς οι δυο «γαλάζιες» καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο.

Κάθε προσπάθεια πάντως για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ως κύριο στόχο τον τουρισμό, ο οποίος στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα δράσει ως καταλύτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πολύμηνο λοκντάουν και τον οικονομικό μαρασμό. Ένας κυβερνητικός σχεδιασμός και μια επιστροφή στην κανονικότητα που περνά μέσα από τους ταχείς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Εξακολουθούμε να τρέχουμε με έναν ρυθμό άνω των 100.000 εμβολίων την ημέρα. Και εφόσον δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε άλλες ουσιαστικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις, το σχέδιό μας για τον εμβολιασμό υλοποιείται όπως έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας. Και χαίρομαι που βλέπω ότι η δυναμική του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες είναι τέτοια που με κάνει να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σύντομα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας» τόνισε ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως «είμαι ικανοποιημένος από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ειδικά ως προς την ταχύτητα των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες και ως προς τη δεύτερη δόση, διότι υπήρχαν χώρες που επέλεξαν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρώτη δόση. Εμείς επιλέξαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς στη χορήγηση της δεύτερης δόσης έτσι ώστε να έχουμε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες με απόλυτη ακρίβεια και ακολουθώντας τις εντολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως «είναι, δηλαδή, ένα εργαλείο διευκόλυνσης, μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα διευκολύνει πάρα πολύ τους ελέγχους στα σύνορα και προφανώς θα ενθαρρύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Για πρώτη φορά έχουμε και το τείχος ανοσίας που θα έχει χτιστεί σε κάθε χώρα από τους εμβολιασμούς και μια εικόνα της πανδημίας, που – όπως προέκυψε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – προκαλεί ικανοποίηση σε όλη την Ευρώπη».

Keywords
ατζεντα, φυγη, λωρίδα της γάζας, ryanair, ελλαδα, αθηνα, media, νέα, βρυξέλλες, ρωσία, καλοκαιρι, αιγυπτος, λύση, χατζηδακης, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκτακτη εισφορα, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μια ημερα, χωρες, ρωσία, ιεροσολυμα, ισραηλ, πιεση, πλαισιο, ωρα, ryanair, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, ανθρωπος, αρωμα, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμειναν, ενημερωση, εξελιξη, ευρωπη, ζωη, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κι αλλο, κλιμα, λύση, λογια, λογο, λωρίδα της γάζας, μητσοτακης, μνημεια, νικο, ουσιαστικα, πορτες, ρολο, συζητηση, συντομα, σειρα, σοτσι, σπιτι, σχεδιο, τιμη, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, φορα, χαρα, ψηφιακο, ωρες, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, media, πηγες, τριαντα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Φυγή,fygi