Φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι 6 περιοχές που θα γίνουν έρευνες

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα, όπως προκύπτει από την σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε

στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος,τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

ΛήψηEnergean: Στα μέσα του 2023 η ερευνητική γεώτρηση στο νομό Ιωαννίνων

Στα μέσα του 2023 θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση στο νομό Ιωαννίνων από την Energean, όπου -όπως επισημαίνει η εταιρεία- υπάρχουν θετικές ενδείξεις για κοίτασμα.

Σε συνέχεια της σύσκεψης, η Energean επισημαίνει ότι για την εκτέλεση της γεώτρησης θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

«Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά, δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση», προσθέτει η εταιρεία.

Το Block 2 στο Ιόνιο 

Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στη θαλάσσια παραχώρηση του Block2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

«Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009 και μετά και η υποδειγματική εκτέλεση των προηγούμενων ερευνών αποτελεί εγγύηση για το ότι και η νέα αυτή επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ενόχληση κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή», τονίζει.

Πρώτη γεώτρηση μετά από 20 και πλέον χρόνια

Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε τα εξής:

«Η Energean, ως η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, έχει επεκταθεί, όπως είπε και ο κ. πρωθυπουργός, σε οκτώ χώρες και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να λείπουμε από την πρόσκληση αυτή να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 20 και πλέον χρόνια, στην περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων, μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές, και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου. Στον Πρίνο, παράγεται 41 χρόνια τώρα πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς επιβάρυνση της περιοχής σε απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες.

Οφείλουμε να βρούμε τι έχει το ελληνικό υπέδαφος, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, έχουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια να εκτελέσουν τέτοια έργα. Η Energean πραγματοποιεί σήμερα 5 γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε σε σύνολο 3 δισ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς είναι προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο. Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Μαλιάρης: Ο μαθητής από τη Ναύπακτο, που κέρδισε υποτροφία στο Χάρβαρντ διαβάζοντας μόνος του! (photos)

Κορωνοϊός – Θεμιστοκλέους: «Επιστροφή σε μια κανονικότητα με καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά» (Video)

Αντώνης Συκάρης: Η συγκινητική αγκαλιά στο εγγόνι του πριν φύγει για το Νεπάλ (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυσικό, Αυτές,fysiko, aftes