Γ. Στουρνάρας: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη – Χαμένος ο Νότος της Ευρώπης σε σχέση με τον Βορά

Καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτή την «μάχη» θα είναι ο Νότος της Ευρώπης, ενώ οι συνέπειες στο Βορρά θα είναι πιο περιορισμένες.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται

υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Redefining the FutureHorizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας ύπουλος εχθρός, διότι ενώ κινείται αργά και σταθερά, πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός έως ότου οι συνέπειες γίνουν έντονες και καταστροφικές».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να στρέψει τα βέλη κάνοντας ουσιαστικά σκληρή κριτική στις ηγεσίες του δυτικού κόσμου, τονίζοντας ότι «την ίδια στιγμή, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Κίνας επικεντρώνονται σε εμπορικούς πολέμους, παραμελώντας την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Επισήμανε τη «μυωπική συμπεριφορά» των ηγεσιών που αδυνατούν να αντιληφθούν την πλήρη έκταση και σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης. Οι ηγέτες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσουν στρατηγικές που θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε επίσης ότι η Τράπεζα ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που άρχισε να ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ήδη από το 2009. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης δράσης και του προνοητικού σχεδιασμού σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική ανθεκτικότητα.

Ανέφερε ότι οι χώρες του Νότου θα επωμιστούν μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις χώρες του Βορρά, λόγω της γεωγραφικής και οικονομικής τους ευαισθησίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για να προστατευτούμε έναντι αυτών των κινδύνων, απαιτούνται «μαξιλάρια» ασφαλείας, δηλαδή αποθέματα και προβλέψεις, τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στις τράπεζες. Αυτό θα επιτρέψει στις οικονομίες να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες και συχνά καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό σημαίνει να υιοθετηθούν κοινές πολιτικές και μέτρα προστασίας, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές προκλήσεις με έναν ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο.

Στην ομιλία του επίσης αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, καλώντας την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, με κυρίαρχες αυτές στη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας και στο «τρίγωνο της γνώσης»: παιδεία, καινοτομία, έρευνα.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, και δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη για τις αιτίες των ανατιμήσεων σύντομα.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Στουρνάρας τόνισε ότι η χώρα ακόμα ανακάμπτει και η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αναφέρθηκε στην εποχή των μνημονίων, υπογραμμίζοντας ότι έλυσαν πολλά προβλήματα και προώθησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ. Η χώρα έλαβε βοήθεια ύψους 290 δισ. ευρώ, η οποία διοχετεύτηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και απαιτούνται επιπλέον μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, προβλέποντας ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, με κοινούς κανόνες.

Διαβάστε επίσης

Από το Φθινόπωρο οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση για την τόνωση της αγοράς στέγης – Κλειστά παραμένουν πάνω από 200.000 διαμερίσματα

Ακόμα πιο ακριβά τα παγωτά φέτος: Οι τιμές – φαρμάκι «σπρώχνουν» τον λαό σε αναγκαστική… δίαιτα

Στα 6,33 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στουρνάρας, – Χαμένος, Νότος, Ευρώπης, Βορά,stournaras, – chamenos, notos, evropis, vora