«Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση» – Με την ταύτιση των αντιπάλων του το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τη διαφορετικότητά του

Τους πολιτικούς στόχους για τη νέα χρονιά προσδιορίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εντείνει όλο και περισσότερο την επίθεσή του κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραδείγματα από τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτίζει το αφήγημα περί σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ

με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μέσα από αυτά τα σενάρια να δημιουργήσει διχασμό και να αποσπάσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση της Εύας Καϊλή – όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο το «Ποντίκι» – «έκοψε» κάθε γραμμή επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.

Κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι επιθέσεις του «συστήματος Μαξίμου» θα είναι ακόμα πιο έντονες το επόμενο διάστημα, επειδή «στη Ν.Δ. έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να πάρουν αυτοδυναμία». Ο Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα διαψευστεί το αφήγημα της κυβέρνησης πως το ΠΑΣΟΚ θα γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, η στάση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από τις θέσεις που παίρνει στη Βουλή. «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει εξαρχής έναν θεσμικό δρόμο, ο οποίος έχει αποτυπωθεί ουκ ολίγες φορές μέσα στη Βουλή: ψηφίσαμε τις αμυντικές συμφωνίες, ψηφίσαμε το Market Pass, αν και έχουμε ενστάσεις. Τα όσα λέει ο Μητσοτάκης τον καθιστούν αναξιόπιστο» λέει στο «Π» στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη.

Οι άξονες της επίθεσης

Οι βασικοί άξονες της επίθεσης του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. έχουν «πρωταγωνιστή» τον ΣΥΡΙΖΑ και καταμερίζονται ως εξής:

1. Επιδόματα: «Είναι προεκλογικά και ο Μητσοτάκης πολιτεύεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον Τσίπρα. Η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση το Market Pass. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ψηφίσει θετικά και τελικά ψήφισε “παρών”. Αντίστοιχα το 2016, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει έκτακτο επίδομα, η Ν.Δ. είχε ψηφίσει “παρών”. Το ΠΑΣΟΚ και τότε και τώρα είχε ψηφίσει θετικά για τα μέτρα, διότι ήταν αναγκαία για τους πολίτες».

Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερο βάρος και στην τεκμηρίωση των λεγομένων τους, γι’ αυτό παρουσιάζουν συνεχώς tweet του Μητσοτάκη του 2018 (κατήγγελλε τα επιδόματα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συλλέγονται και δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες αναμένονται να χρησιμοποιηθούν σε πολιτικό σποτ.

2. Μετεκλογικές συνεργασίες: «Εμπρηστικός ο λόγος του Μητσοτάκη, ο οποίος καλλιεργεί τα μυθεύματα επειδή βλέπει ότι χάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι. Θέλουν να πιέσουν το ΠΑΣΟΚ για να δηλώσει με ποιον θέλει να συνεργαστεί. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι να λέμε πως στο ΠΑΣΟΚ συνομιλούμε μόνο με βάση το πρόγραμμά μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να μιλήσουν για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

3. «Καμμένος του ΣΥΡΙΖΑ»: Η αναφορά του Μητσοτάκη σε «Σοσιαλ-Καμμένο» ενόχλησε πάρα πολύ. Η ηγετική ομάδα του κόμματος θα αναλάβει να αναδείξει τη διαδρομή του Πάνου Καμμένου και τις σχέσεις του με την «οικογένεια Μητσοτάκη», αλλά και το γεγονός ότι τα δύο αυτά στελέχη προέρχονται από τη μήτρα της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, θα θυμίσουν ότι με το «αντιμνημόνιο Καμμένου» συντάχθηκε και ο σημερινός πρωθυπουργός, αφού μαζί καταψήφισαν τότε τη δανειακή σύμβαση της χώρας.

4. Θεσμοί: Η υπόθεση της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη, αλλά και γενικότερα των παρακολουθήσεων δεν έχει φύγει ποτέ από την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό θα αναδεικνύονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλες οι θεσμικές ατασθαλίες και οι παραλείψεις που έκανε ο Μητσοτάκης. «Με τα δημοσιεύματα για παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, εκτός από το Predator, να μην διαψεύδονται, η κυβέρνηση κρύβεται. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα αντιθεσμικό τανγκό κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους». Το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ για τον «αντιθεσμικό» ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο ειδικά δικαστήρια (Παπαγγελόπουλος – Παππάς) τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

5. Προγραμματική αντιπολίτευση – λαϊκίστικος ελιτισμός: Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να σηκώσουν όλο το βάρος της αντιπολιτευτικής γραμμής, γι’ αυτό θα τονίζουν ότι έχουν το δικό τους σχέδιο. «Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα, και μάλιστα σοσιαλδημοκρατικό». Θεωρούν ότι ο δικομματισμός Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είναι καχεκτικός, ενώ όσον αφορά την αποστροφή του Μητσοτάκη περί «φιλελεύθερων πολυτελείας» τονίζουν: «Μέχρι πρόσφατα είχαμε τον ελιτισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε έναν λαϊκίστικο ελιτισμό, ο οποίος είναι η συνισταμένη δύο φαινομένων που μας έφτασαν έως εδώ».

Αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις

Το βάρος από την υπόθεση διαφθοράς της Εύας Καϊλή φαίνεται να μην επηρέασε – στον βαθμό που φοβόντουσαν – το ΠΑΣΟΚ και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ φαίνεται το κόμμα του Ανδρουλάκη να χάνει 1%, ποσοστό το οποίο, όπως σημειώνουν, μπορεί εύκολα να γυρίσει στο κόμμα.

Μάλιστα, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, η τακτική που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης περί «Δούρειου Ίππου» φαίνεται να αποδίδει, αφού «οι Έλληνες γνώριζαν τις σχέσεις που είχε η Εύα Καϊλή με πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, σε συζήτηση που είχε με κομματικά στελέχη στη διάρκεια της περιοδείας του στη Β’ Θεσσαλονίκης (Ωραιόκαστρο), ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδειχνε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα, προσδιορίζοντας το «καλό διψήφιο ποσοστό», ο αρχηγός του κόμματος φαίνεται να είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο ψηλά από 12%.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ανδρουλάκης απέφευγε να μπει σε συζητήσεις για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος, γι’ αυτό και η αναφορά του σε αποτέλεσμα πάνω από 12% έχει σημασία.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» με τους «φιλελεύθερους πολυτελείας»

Γάτες, καλοί αγωγοί της αγάπης και της φυσιολατρίας

Σταθερός ο τουρκικός προσανατολισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα