Γαλλία – Μοντ Σεν Μισέλ: Μια «ακρόπολη» στη μέση της θάλασσας (Videos)

Ακριβώς πριν από 1000 χρόνια, τέτοιες μέρες, άρχισε η οικοδόμηση ενός κάστρου, πάνω σε μια νησίδα ανοιχτά των γαλλικών ακτών. Ήταν ένα κάστρο που λες κι αναδυόταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό και χτίστηκε για να γίνει αιώνιο σύμβολο της εθνικής άμυνας.

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μεσαιωνικό αβαείο Σεν Μισέλ, που περιβάλλεται από έναν καταρράχτη από πέτρινα τείχη και αντηρίδες, που φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Σήμερα, 1000 χρόνια μετά την οικοδόμηση αυτής της ακρόπολης, το Σεν

Μισέλ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Γαλλία και μάλιστα είναι τόσοι πολλοί οι επισκέπτες, που κάποιες φορές οι συνοδοί καλούν τους τουρίστες να αποφύγουν αυτή την εκδρομή.

Το αβαείο που βρίσκεται ανοιχτά των νορμανδικών ακτών, δυτικά του Παρισιού, έχει προσελκύσει λεγεώνες πιστών ανά τους αιώνες. Σήμερα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Στο πέρασμα αυτών των 1000 χρόνων, η σιλουέτα αυτή έγινε έμβλημα του γαλλικού ουνιβερσαλισμού», είχε γράψει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, στις 5 Ιουνίου, όταν έκανε επίσημη επίσκεψη στο Σεν Μισέλ, προσθέτοντας: «Το αβαείο συμβολίζει αυτό που είμαστε: ένας λαός που οικοδομεί».

Με αφορμή την συμπλήρωση 1000 χρόνων από την οικοδόμηση της ακρόπολης στη μέση της θάλασσας, οργανώνονται φέτος συναυλίες, διασκέψεις και ένα  σόου υπό το τίτλο  “Millennium Solstice”, που θα γίνει στις 23 του μήνα. Οι επισκέπτες θαυμάζουν επίσης μία έκθεση για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της ακρόπολης, που θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Νοέμβριο.

Όταν κατέβει η στάθμη της θάλασσας το Μοντ Σεν Μισέλ είναι σα να αναδύεται από τα νερά, σαν μια χαμένη γαλλική Ατλαντίδα που επιστρέφει στην επιφάνεια. Το Μοντ Σεν Μισέλ περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της UNESCO, από το 1979.

Μάρτυρας σημαντικών στιγμών της γαλλικής ιστορίας

Αυτό το αποκαλούμενο και «θαύμα του δυτικού κόσμου» έχει ιστορία που ξεκινά το έτος 709, όταν χτίστηκε ένα ιερό για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην κορυφή του βράχου.

Το μεσαιωνικό αβαείο είναι μάρτυρας των πιο σημαντικών στιγμών της γαλλικής ιστορίας και κυρίως επειδή είχε μετατραπεί σε κάστρο στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, κατά τον 14ο και 15ο αιώνα. Στη Γαλλική Επανάσταση, τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, την οποία αποκαλούσαν «Βαστίλη των Θαλασσών».

Στη Μπελ Επόκ, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μνημείο άρχισε να γίνεται τουριστικό αξιοθέατο, οπότε έγινε δημοφιλές το πανδοχείο Mère Poulard, το οποίο ίδρυσε η διάσημη μαγείρισσα Ανέτ Πουλάρ, η οποία φρόντιζε και τους φιλοξενούμενους από το 1888.

 Το 1944, ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που ήταν πολεμικός ανταποκριτής, καθόταν συχνά στα τραπέζια του περίφημου πανδοχείου και έγραφε τα κείμενά του για τα όσα συνέβαιναν στα πολεμικά μέτωπα.

Ο κίνδυνος από την τουριστική υπερεκμετάλλευση

Όμως σήμερα λόγω των εκατομμυρίων ξένων που το επισκέπτονται εκφράζονται φόβοι για τις συνέπειες της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης. «Κατ΄αρχήν υποφέρουν οι επισκέπτες γιατί η επίσκεψη εδώ γίνεται ολοένα και λιγότερο άνετη», δήλωσε στο CNN ο Τομάς Βελτέρ, διευθυντής του ιδρύματος που διαχειρίζεται το μνημείο.

«Μετά την πανδημία οι τουρίστες δείχνουν λιγότερη ανοχή για τα μέρη που υπάρχει συνωστισμός, αφού δεν μπορούν να χαρούν τα μέρη που επισκέπτονται», πρόσθεσε ο Βελτέρ.

Και το θέμα δεν είναι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες, όπως και το φυσικό περιβάλλον που απειλείται από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Το Μοντ Σεν Μισέλ είναι ένα κομμάτι γης με εμβαδόν μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. «Όταν βάλεις περισσότερους από 5.000 ανθρώπους την ίδια ώρα σε ένα δρόμο, δεν νομίζω ότι θα αισθανθούν ευχάριστα», λέει ο Βελτέρ.

Διαβάστε επίσης:

Θα κάνατε bungee jumping στο σκοτάδι; (video)

Angelina Jolie για ναυάγιο στην Πύλο: «Κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του έτσι, εκτός αν δεν έχει επιλογές»

Σολτς: Επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού ασύλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία – Μοντ Σεν Μισέλ, Videos,gallia – mont sen misel, Videos