Γαλλία: Η αδυσώπητη εκλογική μηχανή «dégagisme» και το τέλος στην «παντοδυναμία» Μακρόν

Από την στιγμή που θα τεθεί σε κίνηση, η γαλλική «dégagisme» – που σημαίνει απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής τάξης- είναι μία εκλογική μηχανή που είναι σχεδόν αδύνατο να τη σταματήσεις, γράφει η Le Monde, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στην εξουσία το 2017 με το πανίσχυρο φαινόμενο της απόρριψης των προκατόχων του, αλλά και των ανταγωνιστών του από τα παραδοσιακά

κόμματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πεποίθηση ότι είχε διαφύγει από αυτόν τον μηχανισμό όταν επανεξελέγη στην προεδρία. Όμως η επιθυμία του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία δέχθηκε πλήγμα από την επιθυμία του εκλογικού σώματος να ταράξει την καθεστηκυία τάξη. Ο Μακρόν βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση μετά από μία κάλπη με εκπλήξεις, όπως και πριν από πέντε χρόνια, τότε που ο νεαρός πολιτικός κέρδισε την μάχη για την προεδρία

Οι «μακρονιστές» ήταν πανίσχυροι στην πρώτη προεδρική θητεία, αλλά πλέον ο Μακρόν θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι η παντοδυναμία του τερματίστηκε και θα είναι πλέον απομονωμένος και σε πιο δύσκολη θέση απ΄ ότι ο Φρανσουά Μιτεράν όταν είχε πρωθυπουργό τον Μισέλ Ροκάρ, μετά την επανεκλογή του, το 1988.

Η μεγάλη ανατροπή ισορροπιών στην Εθνοσυνέλευση έφερε την απογοήτευση στο προεδρικό στρατόπεδο και το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ εξαιτίας του ότι τρεις υπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Οι αποτυχίες αυτές υποχρεώνουν τον Μακρόν να ανασυγκροτήσει εκ θεμελίων το σύστημα που είχε στήσει.

Ένα ερώτημα που έχει προκύψει είναι τι συνέπειες θα έχει για το στρατόπεδο του Μακρόν η αλαζονική άρνηση της παράταξής του να υποστηρίξει υποψήφιους της αριστεράς σε έδρες όπου ο έτερος διεκδικητής ήταν ακροδεξιός.

Οι «μακρονιστές» εγκατέλειψαν την λεγόμενη ρεπουμπλικανική παράδοση-αυτή που οδήγησε στην επανεκλογή Μακρόν και κράτησαν ίσες αποστάσεις.

Αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας από την πλευρά Μακρόν ερμηνεύεται από την LeMonde ως ένδειξη κυνισμού αλλά και κοντόφθαλμος ελιγμός, ο οποίος τελικά γύρισε μπούμεραγκ και συνέβαλε στο «χαστούκι» που έφαγε ο Μακρόν.

Και αυτή η κατάσταση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όταν αρχίσουν να έρχονται στο τραπέζι για συζήτηση οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Γκουτέρες για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Σουηδία – Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Το σενάριο απαίτησης της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου

«Αρχιπέλαγος»: Τι ισχύει για μωβ μέδουσες, χταπόδια και καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, égagisme, Μακρόν,gallia, égagisme, makron