Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ – «Ο Μακρόν έκλεψε τις εκλογές», αντιδρά ο Μελανσόν (videos)

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -αγνοώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο- διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

Le Président de la République a nommé Monsieur Michel BARNIER Premier ministre. Il l’a chargé de constituer un gouvernement de rassemblement au service du pays et des

Français. pic.twitter.com/beWhuEh42L

— Élysée (@Elysee) September 5, 2024

Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Ο Μπαρνιέ θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

«Ο Μακρόν έκλεψε τις εκλογές»

Η απόφαση του Μακρόν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έκανε λόγο για «κλεμμένες» εκλογές.

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν.

Emmanuel Macron nie officiellement le résultat des élections législatives.

Il vient de nommer Michel Barnier. Un membre, parmi d'autres, d'un parti qui a été le dernier à l'élection législative.

Emmanuel Macron a volé l'élection au peuple français.#PremierMinistre pic.twitter.com/kFdkSPlKIc

— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) September 5, 2024

Michel Barnier a déjà volé une élection.

Après le vote contre la Constitution européenne en 2005, il a préparé le vote du même texte au Congrès du Parlement.

Il a voté contre la décriminalisation de l'homosexualité. Quel est le sens d'un tel message ?#PremierMinistre pic.twitter.com/W5i2gjWweE

— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) September 5, 2024

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, τόνισε -σε ανάρτησή του στο X- πως «Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα. Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία».

«Μετά από μια ατελείωτη αναμονή, ανάξια μιας μεγάλης δημοκρατίας, έχουμε τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα.

Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία. Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η μετανάστευση, και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Μπαρντελά.

Après une attente interminable, indigne d’une grande démocratie, nous prenons acte de la nomination de Michel Barnier comme Premier ministre d'Emmanuel Macron.

Les 11 millions d'électeurs du Rassemblement National méritent le respect : c'est notre exigence première.

Nous…

Jordan Bardella (@J_Bardella) September 5, 2024

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει λέει ο Λευκός Οίκος για κατάπαυση του πυρός – «Βαρύ» το κλίμα με Νετανιάχου

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα «υποστηρίζει» την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές των ΗΠΑ

Μόναχο: Νεκρός ο ύποπτος που συμμετείχε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία

Keywords
Τυχαία Θέματα