Γαλλία: Όταν ο Μπαρνιέ κατηγορούσε τον Μακρόν για υπεροψία και τις πολιτικές του ως υποβάθμιση

Ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας και διάδοχο του Γκαμπριέλ Ατάλ. Από το 2017, ο δεξιός πρώην υπουργός και Ευρωπαίος Επίτροπος έχει, ωστόσο, επικρίνει τις πολιτικές του αρχηγού του κράτους σε πολλές περιπτώσεις.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια πλήρη απαξίωση του εκλογικού

αποτελέσματος. Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους διασφάλισε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή».

Αν ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει θεωρηθεί, σε πολλές περιπτώσεις, ως «συμβατός με τον Μακρόν», ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν πάντα ευγενικός με τον πρόεδρο.

Πρόσφατα, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Γαλλία», είπε στην Telegraph, καλώντας τους Γάλλους να «κοιτάξουν τι έχει συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit».

«Ο μακρονισμός είναι προορισμένος να εξαφανιστεί»

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει επίσης ασκήσει αρκετές φορές πολύ κριτική στον μακρονισμό. Μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2022, όπου το προεδρικό στρατόπεδο έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρνιέ υποστήριξε ότι «ο μακρονισμός, αυτή η κεντρική εξουσία που ήθελε να διαγράψει τα πάντα στο πολιτικό φάσμα μεταξύ του ίδιου και των άκρων, προορίζεται να εξαφανιστεί το 2027».

«Η στρατηγική που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για επτά χρόνια, που συνίσταται στη δημιουργία ενός νεφελώδους κεντρικού μπλοκ και στη δημιουργία κενού στα δεξιά και στα αριστερά του, οδήγησε στην εξαφάνιση των κυβερνητικών κομμάτων», είπε επίσης την επόμενη χρονιά στη Le Figaro.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, «ένα από τα χαρακτηριστικά του Εμανουέλ Μακρόν είναι να θέλει να επιλέγει τους αντιπάλους του. Αυτό είναι σημάδι μεγάλου ενθουσιασμού από την πλευρά του. Σε προηγούμενες εκλογές απέτυχε».

Το 2022 σε κάθε περίπτωση, ο Ρεπουμπλικανός απέκλεισε «εντελώς» την ιδέα να ενταχθεί στο στρατόπεδο του Εμμανουέλ Μακρόν. «Οι προσπάθειες λαθροθηρίας είναι ασήμαντες και άχρηστες. Η λαθροθηρία μπορεί να έχει αποδειχθεί τακτική έξυπνη στην προσπάθεια εξάλειψης των δύο μεγάλων δυνάμεων, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροδεξιάς, όμως είναι πολιτικά επικίνδυνη», εξήγησε.

Ο τρόπος διοίκησης της χώρας, «μοναχικός» και «αλαζονικός»

Από την πρώτη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος πλέον πρωθυπουργός αποδοκίμασε τη «μέθοδο» του αρχηγού του κράτους και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας του. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Μπαρνιέ θεώρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργαζόταν με «πολύ μοναχικό» τρόπο, χωρίς «ταπεινότητα» και μερικές φορές ήταν ακόμη και «αλαζονικός».

Η «διοίκηση αυτής της χώρας» πρέπει να είναι «λιγότερο μοναχική, λιγότερο αλαζονική». «Τίποτα δεν υποχρεώνει, υπό την Πέμπτη Δημοκρατία, τον Πρόεδρο (…) να ενεργεί μόνος του, να μιλά μόνος», είπε στη Le Figaro το 2021.

Ενώ ήταν δεξιός υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο Μισέλ Μπαρνιέ πίστευε ότι κατά την πρώτη πενταετή θητεία, «η χώρα μας δεν κυβερνήθηκε καλά: ο πρόεδρος πρέπει να προεδρεύει, η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά, το κοινοβούλιο πρέπει να νομοθετεί. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δημάρχων, των τμημάτων, των περιφερειών και της εκτελεστικής εξουσίας και ο καθένας πρέπει να είναι στη θέση του». Ο Μπαρνιέ έχει συχνά ισχυριστεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν εισακούστηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψη επαρκώς.

Μετά τις εκλογές του 2022, κάλεσε το κόμμα του Μακρόν να «δείξουν ότι κατανοούν» και να περάσουν «από την κουλτούρα της αλαζονείας στην κουλτούρα του συμβιβασμού», καταγγέλλοντας μια «κάθετη κυβέρνηση».

«Πρέπει να γνωρίζουμε και να αγαπάμε τους Γάλλους και τη Γαλλία, την ιστορία και τη γεωγραφία της. Πρέπει να τους σεβαστούμε και να κάνουμε τη Γαλλία σεβαστή. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν ήξερε πώς να τα κάνει όλα αυτά. Δεν μαθαίνουν στα Ηλύσια».

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, μια «μεγάλη υποβάθμιση»

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε μερικές φορές ασκήσει έντονη κριτική για τις πολιτικές που εφαρμόζει το προεδρικό στρατόπεδο. Εξέφρασε τη λύπη του για τη «μεγάλη υποβάθμιση της Γαλλίας», πιστεύοντας ότι «η γαλλική επιρροή, στη Γαλλία και στον κόσμο, μειώθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2021, εξέφρασε τη λύπη του, για παράδειγμα, για «τη λεηλασία της οικογενειακής πολιτικής από τους Προέδρους Ολάντ και Μακρόν».

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Εμανουέλ Μακρόν «ξεχνά» σημαντικά θέματα στην πολιτική του. Ο νέος Πρωθυπουργός αναφέρεται ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, στα μεταναστευτικά ζητήματα, στην ασφάλεια, ακόμη και στα άτομα με αναπηρία.

Στη Franceinfo, το 2022, ο νέος πρωθυπουργός θεώρησε τον Εμανουέλ Μακρόν «υπεύθυνο για την κατάρρευση των εξαγωγών, την έκρηξη του χρέους και του ελλείμματός μας, την ανεργία, την ανασφάλεια…».

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό για τους βιασμούς – «Ο κόσμος μου κατέρρευσε, θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας»

Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής και υποστηρικτής του ISIS ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει είσοδο για τους τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Όταν, Μπαρνιέ, Μακρόν,gallia, otan, barnie, makron