Γαλλία: Στους δρόμους το πρώτο debate Μακρόν – Λε Πεν – Πώς θα εξελιχθεί η εκστρατεία μέχρι τη δεύτερη κάλπη (Photos)

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν έκαναν προεκλογική εκστρατεία απέχοντας 300 χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον, χθες το απόγευμα, αλλά με την βοήθεια των ΜΜΕ βρήκαν τρόπο να κάνουν ένα debate, και μάλιστα επί των θεμάτων που απασχολούν τους Γάλλους.

«Όταν (ο Μακρόν) δυσκολεύεται δίνει επιταγές», είπε η Μαρίν Λε Πεν, κατά την επίσκεψή της στην αγροτική περιοχή του Σουσί, όπου μιλούσε με έναν παραγωγό για τις τιμές των καυσίμων και την επιβάρυνση που υπάρχει στο κόστος της αγροτικής παραγωγής.

«Δεν θέλει να θίξει τις θεμελιώδεις

δομές της οικονομικής λειτουργίας και υπόσχεται επιταγές. Πρέπει όμως να γίνει έλεγχος: Πού, πότε, για ποιους, πόσα». Η Λε Πεν κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

«Αν δεν είχαμε δράσει θα πληρώνατε το φυσικό αέριο ακριβότερο κατά 140% και το ρεύμα ακριβότερο κατά 100%», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε μία βόλτα στο Ντενέν. Και επιχείρησε να αποδομήσει την αποτελεσματικότητα της προεκλογικής υπόσχεσης της Λε Πεν για μείωση του ΦΠΑ: «(Η Λε Πεν) προτείνει να μειωθεί ο ΦΠΑ από 20 σε 5%. Κάντε έναν υπολογισμό να δείτε τι κερδίζει ο πολίτης από την δική μας, στιβαρή στρατηγική», είπε.

Η συζήτηση γίνεται πλέον για όσα καίνε τον Γάλλο πολίτη. Τα μηνύματα που έστειλαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν ηχηρά.

Η αφετηρία των μονομάχων ενόψει του δεύτερου γύρου

Η γαλλική κοινωνία αδιαφορεί πλέον για το δίπολο αριστεράς-δεξιάς και μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα: οι ευρωπαϊστές από τη μία πλευρά και οι εθνικιστές από την άλλη, οι οποίοι θέλουν να αποκαλούνται και «τοπικιστές». Και ψηφίζουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη και όχι στο μέρος της καρδιάς.

Το μπλοκ των εθνικιστών (Λε Πεν, Ζεμούρ και Ντιπόν-Ενιάν) εξασφάλισε το 32% των ψήφων, ενώ ο Μακρόν απορρόφησε σχεδόν στο σύνολό της την δύναμη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της παραδοσιακής δεξιάς.

Από αυτή την αφετηρία εκκινούν οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου, αλλά αυτή την φορά η Λε Πεν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στα Ηλύσια, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μικρό προβάδισμα του Μακρόν.

Σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε την επιλογή που καλούνται να κάνουν οι Γάλλοι στον δεύτερο γύρο, πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε το όραμα των δύο υποψηφίων για την Γαλλία.

Ποιο είναι το όραμα των δύο υποψηφίων για την Γαλλία

Όταν ο Μακρόν έγινε ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος, το 2017, είχε ακολουθήσει μία εντυπωσιακή ανοδική πορεία που ξεκίνησε μόλις ένα χρόνο νωρίτερα με την ίδρυση του κεντρώου κινήματός του. Απόφαση που υπαγορεύθηκε από την πρόθεση να εναντιωθεί στα παραδοσιακά κόμματα.

Πέντε χρόνια μετά, σε ηλικία 44 ετών πλέον, εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κεντροδεξιό χώρο, έχοντας απορροφήσει τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά αυτή την φορά δεν θα κάνει περίπατο μέχρι τα Ηλύσια.

Ο χαρισματικός υπουργός οικονομικών του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάν πέτυχε τον στόχο του να βάλει στην άκρη τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά παραμένει ένας πολιτικός που εκπροσωπεί την γαλλική πολιτική ελίτ.

Επί προεδρίας Μακρόν οι επιχειρήσεις διευκολύνθηκαν να κάνουν απολύσεις εργαζομένων, εισήγαγε αυστηρούς νόμους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προχώρησε σε φοροαπαλλαγές, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα για τους μικροαστούς, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης –από τα 62 στα 65 χρόνια- και κατάφερε να μειώσει την ανεργία από το 10 στο 7,4%. Ο Μακρόν επιδιώκει να αποκαταστήσει την γαλλική ισχύ στη διεθνή σκακιέρα και επενδύει στις ένοπλες δυνάμεις.

Το μεγάλο του πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Η Μαρίν Λε Πεν τον κατηγορεί ότι είναι ένας πλούσιος «υποψήφιος του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, παρόλο που και η ίδια η ακροδεξιά υποψήφια διαθέτει μία μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η Μαρίν Λε Πεν λέει πως στη δεύτερη κάλπη θα γίνει μια επιλογή για το μέλλον της χώρας, της κοινωνίας, το πολιτισμού και υπόσχεται ότι «θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας».

Final results for the first round of the French Presidential Election 2022

27.85% MACRON
23.15% LE PEN
21.95% MÉLENCHON

— Lewis Goodall (@lewis_goodall) April 11, 2022

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα πιο μετριοπαθούς πολιτικού σε σχέση με τον πατέρα της και τον βασικό αντίπαλό της, τον Ζεμούρ, αλλά δεν μπορεί να συγκαλύψει τις πολιτικές ρίζες της. Η Λε Πεν τάσσεται κατά της εισόδου μεταναστών στην Γαλλία, είναι αντιευρωπαϊστρια (παρότι εσχάτως επιχειρεί να αλλάξει αυτή την εικόνα), ο Μακρόν χαρακτηρίζει τις πολιτικές της «ρατσιστικές».

Κατά το παρελθόν δεν έκρυψε τον θαυμασμό της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φαίνεται πως την εξασφάλισε και ένα δάνειο από ρωσική τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία της το 2017, αλλά η Λε Πεν καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Δύση κατά της Ρωσίας αποτελούν κίνδυνο για την γαλλική οικονομία.

Αν εκλεγεί υπόσχεται ότι θα κάνει δημοψήφισμα για να γίνει πιο αυστηρή η πολιτική έναντι των μεταναστών και θέλει να απαγορεύσει την ισλαμική μαντήλα στους δημόσιους χώρους.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λε Πεν θέλει μία ένωση εθνών που δεν θα δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης της Γαλλίας από την κεντρική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Για την φορολογική πολιτική υπόσχεται ότι θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για τους νέους κάτω των 30 ετών και θα εξαιρέσει τις εταιρίες από τις φορολογικές συνεισφορές εάν αυξήσουν τον κατώτατο μισθό κατά 10% για το προσωπικό τους.

Το κατά πόσο θα καταφέρει να ανέβει στα σκαλιά των Ηλυσίων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα προσελκύσει τους ευρωσκεπτικιστές που έχουν στέγη στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη φορά πάντως είναι πιο κοντά παρά ποτέ στην επίτευξη του στόχου της.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: Μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει την Ουκρανία (Video)

Αγία Παρασκευή: Άντρες της αστυνομίας έσπασαν την πόρτα σπιτιού για να σώσουν λιπόθυμη έγκυο

Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις – Νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις για Μαλένα και Ίριδα

Keywords
Τυχαία Θέματα