Γαλλικές Προεδρικές εκλογές: Τι έγινε στον 1ο γύρο – Που θα πάψει η «χρήσιμη ψήφος» στον 2ο

Το στοίχημα της «χρήσιμης ψήφου» επιχειρεί τώρα να κερδίσει ο Εμανουέλ Μακρόν για να ελπίζει ότι στον δεύτερο γύρο, στις 24 του μήνα, δεν θα ζήσει την αγωνία του πρώτου γύρου, όταν αντιλήφθηκε πόσο κοντά βρέθηκε στην ήττα από την Μαρίν Λε Πεν.

Την ίδια αγωνία με τον Μακρόν είχαν όλα τα συστημικά κόμματα από την δεξιά, το κέντρο και την κεντροαριστερά και γι’ αυτό όλοι -πλην ενός- οι υποψήφιοι για την γαλλική Προεδρία έσπευσαν να δώσουν γραμμή στους ψηφοφόρους τους για «χρήσιμη ψήφο», ώστε να μην κερδίσει στον δεύτερο γύρο η Μαρίν Λε Πεν.

Τι έγινε στον πρώτο γύρο

Πριν φθάσουμε όμως

στον δεύτερο γύρο είναι χρήσιμο να καταγράψουμε τι έγινε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών:

-Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έπεισε τους Γάλλους ότι εκπροσωπεί το νέο πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής και γι’ αυτό λίγο έλειψε να χάσει από την Μαρίν Λε Πεν

-Κερδισμένη του πρώτου γύρου είναι η Μαρίν Λε Πεν, η οποία κατάφερε να αποτινάξει το πρόσωπο της Ακροδεξιάς. Αυτό το άφησε στον συγκάτοικό της σε αυτήν την πτέρυγα, τον Ερίκ Ζεμούρ. Λε Πεν και Ζεμούρ συγκέντρωσαν άνω του 30% των ψήφων, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις Γάλλους ψήφισε ακροδεξιά.

-Στους κερδισμένους είναι αναμφισβήτητα ο Μελανσόν, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος έπεισε κυρίως του νέους ψηφοφόρους και συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό ποσοστό. Αν μάλιστα η Αριστερά είχε ξεπεράσει τις παιδικές αρρώστιες της πολυδιάσπασης και τα μικρότερα κόμματα είχαν συνεργαστεί με τον Μελανσόν, τότε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών δεν θα πήγαινε η κυρία Λε Πεν, αλλά ο Μελανσόν.

-Τα κόμματα που εκπροσωπούν το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό και το Σοσιαλιστικό, εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη. Γιατί πολύ απλά δεν έχουν πλέον τίποτα να πουν. Ανάλογη είναι και η πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

– Η δυσαρέσκεια των Γάλλων εκφράστηκε κυρίως με την αποχή, αφού έφτασε στο 26%.

– Περιγράφοντας τον εκλογικό χάρτη, ο Στιούαρτ Τσο, διευθυντής πολιτικών μελετών στη Viavoice, είπε στην Liberation ότι μετά από μία εκστρατεία «χωρίς πραγματική δυναμική», φαίνεται πως στη δυτική Γαλλία τα πηγαίνει καλά ο Μακρόν και στην ανατολική Γαλλία η Λε Πεν επιβάλει την παρουσία της.

Και στον δεύτερο γύρο;

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, παρόλο που ο Μακρόν έχει κάποιο προβάδισμα, καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία, στον πρώτο γύρο, εκτός του Ζεμούρ, τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, υιοθετώντας την λογική της «χρήσιμης ψήφου».

Ο πολιτικός αναλυτής Ζερόμ Φουρκέτ, μιλώντας στη Le Figaro εξηγεί ότι «ο Μακρόν γίνεται όλο και πιο ελκυστικός όσο ανεβαίνεις στην εισοδηματική και κοινωνική κλίμακα» και επωφελείται από «τα αντανακλαστικά ενός εκλογικού σώματος που θέλει την σταθερότητα και φοβάται το οικονομικό χάος».

Είναι όμως αρκετά αυτά τα αντανακλαστικά για να επανεκλεγεί ο Μακρόν, έχοντας εντούτοις ως «βαρίδι» τον χαρακτηρισμό του «Προέδρου της ελίτ»;

Στον δεύτερο γύρο είναι σίγουρο ότι θα συσπειρωθούν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις για να ανακόψουν την ορμή της κυρίας Λε Πεν προς την Προεδρία. Αλλά η υποψήφια της Ακροδεξιάς, εκκινεί από ένα ποσοστό άνω του 30% (συνυπολογίζοντας τις ψήφους και του Ζεμούρ). Κι ελπίζει ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους από τα μικρότερα κόμματα που δεν πείθονται από το αφήγημα του ευρωπαϊσμού και θα ήθελαν να εκφράσουν τον θυμό τους για την ελίτ.

Ανακούφιση στις Βρυξέλλες

Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος τάσσεται με δυνάμεις που είναι επιφυλακτικές, ή και εχθρικές προς την γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Μπορεί στις Βρυξέλλες να εξέφρασαν ανακούφιση για τη νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο, αλλά κανένας δεν τόλμησε να ομολογήσει δημοσίως ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα δεν πείθει τους μισούς ψηφοφόρους σε μία χώρα όπως η Γαλλία, που μαζί με την Γερμανία δίνουν τον τόνο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Μακρόν μετά την οριστικοποίηση της νίκης του στον πρώτο γύρο υποσχέθηκε και πάλι ότι θα δημιουργήσει «κάτι νέο», κάλεσε όσους απείχαν να μην δείξουν τον θυμό τους με την αποχή, αλλά να τον εμπιστευτούν, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει λύσεις και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου- ότι τίποτα δεν έχει κριθεί για την Γαλλία και την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λε Πεν από την άλλη, τόνισε ότι το διακύβευμα στον δεύτερο γύρο είναι η γαλλική κουλτούρα και κατά πόσο θα έχει την πρωτοκαθεδρία, αλλά και η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας. Μίλησε δηλαδή με όρους «τοπικισμού» και με υπαινιγμούς για την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ρυθμιστής θα είναι ο Μελανσόν, ο οποίος διακηρύσσοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήθελε να δει μία νίκη της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο.

Διαβάστε επίσης:

Τήνος: Σκότωσε τον διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας για μια κεραία τηλεόρασης κι ένα πηγάδι (Photos & Video)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το “μένουμε Ευρώπη” πολύ γρήγορα έγινε “μένουμε απατεώνες”»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καταστράφηκε ολοσχερώς» το αεροδρόμιο του Ντνίπρο μετά από νέο ρωσικό βομβαρδισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα