Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Αποκαλυπτήρια… προθέσεων από τον Μητσοτάκη, αναβρασμός στη ΝΔ

Το πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα της Τετάρτης στη δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός, μετά από ένα εξάμηνο – από τη μέρα που είπε στο Bloomberg ότι σκοπεύει να τον νομοθετήσει – έντονων συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων ακόμα και εκτός της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει γάμο και τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια (ό,τι προβλέπεται, δηλαδή, για και τα ετερόφυλα), ωστόσο (επικαλούμενο και διαφοροποιήσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες) δεν θα επιτρέπει υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και παρένθετες μητέρες για ομόφυλα ζευγάρια. Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, παρότι φαίνεται ότι θα «ανοίξει τα χαρτιά του», εντούτοις δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να δώσει χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και όλα τα παρεπόμενα, μέχρι την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν θα μιλήσει για χρονοδιαγράμματα είναι μάλλον προφανής: και μόνο η συζήτηση περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών έχει διχάσει τη ΝΔ, ενώ όταν στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας τεκνοθεσία, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Μέχρι στιγμής, ένας κορυφαίος υπουργός (ο Μάκης Βορίδης) και δύο «βαριά ονόματα» της Κ.Ο. (Αντώνης Σαμαράς και Θάνος Πλεύρης) έχουν δημόσια ταχθεί οριζοντίως, καθέτως και… πλαγίως κατά της προοπτικής του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όταν αυτό έλθει στη Βουλή (μάλιστα, ο Μ. Βορίδης πιθανόν να αναγκαστεί να παραιτηθεί και από υπουργός Επικρατείας, αν διαφωνήσει με το νομοθέτημα εντός του Υπουργικού Συμβουλίου).

Ωστόσο, πίσω από τους τρεις που έχουν μιλήσει δημόσια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι… κρύβονται ουκ ολίγοι βουλευτές που τάσσονται κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι οποίοι γίνονται ακόμα περισσότεροι όταν μπαίνει και η παράμετρος της τεκνοθεσίας (κάποια νούμερα που κυκλοφορούν μιλούν από 40 έως και 70 βουλευτές που είναι κατά). Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητήσει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ωστόσο, αν ο αριθμός των βουλευτών που καταψηφίσει είναι μεγάλος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται πολύ (η… εξαίρεση που έγινε για τον Α. Σαμαρά στην τροπολογία για τους μετανάστες προφανώς δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλους βουλευτές).

Ως εκ τούτου, ένα σενάριο που φαίνεται ότι εξετάζεται είναι, όταν το επίμαχο νομοσχέδιο έλθει στη Βουλή προς ψήφιση, οι διαφωνούντες – αν δεν έχουν μεταπειστεί ως τότε – να απέχουν από την ψηφοφορία, ώστε ο νόμος να περάσει με τις ψήφους των παρόντων, δηλαδή, με όσους το στηρίζουν από τη ΝΔ και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Προφανώς  μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι και η καλύτερη (ιδίως από πλευράς επικοινωνιακής, αλλά και… prestige) για την κυβέρνηση, ωστόσο, φαντάζει προτιμότερη από τη μαζική καταψήφιση μιας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Κ.Ο. της ΝΔ.

Και, βέβαια, μέσα σε όλα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη και το πολιτικό κόστος που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή για τη ΝΔ, η οποία αναμένεται να δεχθεί «ομοβροντία» από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, αλλά και κριτική από το πιο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων της (μέλος της Κ.Ο. ανέφερε ότι αποφεύγει γενικώς να συζητά το συγκεκριμένο θέμα στην περιφέρεια που εκλέγεται…). Και μπορεί η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να θεωρείται ως μια κίνηση περαιτέρω διείσδυσης της κυβέρνησης στον χώρο της κεντροαριστεράς, ωστόσο, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα κέρδη θα ισοσκελίσουν τις απώλειες.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα όσα θα πει ο Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ ίσως καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό από τούδε. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Να ποινικοποιηθούν οι γυναικοκτονίες ως κακούργημα» – Η επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσε για τις υποκλοπές ο Κύρτσος – «Πολιτική μεθόδευση του γραφείου του πρωθυπουργού»

Keywords
Τυχαία Θέματα