Γάζα: Πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – «Δεν μπορεί να είναι θέμα πολιτικής ατζέντας» λέει ο βασιλιας της Ιορδανίας

Η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να περιμένει κατάπαυση του πυρός και δεν μπορεί να είναι θέμα πολιτικής ατζέντας, δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κατά την διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

President Abdel Fattah El-Sisi met with King of Jordan,

Abdullah II ibn Al Hussein, on the sidelines of the Emergency International Conference on the Urgent Humanitarian Response for Gaza, more more details please visit our website https://t.co/2cWsL2bD0e pic.twitter.com/0nA9QAPuhQ

— State Info. Service (@SISEGY) June 11, 2024

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε από την πλευρά του τις χώρες να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο και να απομακρύνει τα εμπόδια στην διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

President El-Sisi underscored that the responsibility for the unprecedented humanitarian crisis that the Gaza Strip is experiencing lies directly with the Israeli side. #Egypt #Palestine #MiddleEast #Israel #GAZA | #تحيا_مصر #مصر #فلسطين #إسرائيل #غزة #تضامناً_مع_فلسطين #السيسي pic.twitter.com/62pqBef477

Egypt Today Magazine (@EgyptTodayMag) June 11, 2024

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι αποτελεί υποχρέωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας να πιέσει το Ισραήλ ώστε να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας.

«Η ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλων πλευρών της διεθνούς κοινότητας παραμένει μεγάλη στο θέμα της άσκησης πίεσης προς το Ισραήλ ώστε να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας και να τα παραδώσει στην νέα κυβέρνηση ώστε να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια και οι ιατρικές προμήθειες», είπε κατά την διάρκεια της διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 37.164 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 84.832 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο.

ΟΗΕ: Οι θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως οι σκοτωμοί αμάχων στη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραήλ προκειμένου να απελευθερώσει τέσσερις ομήρους, και επίσης η κράτηση αιχμαλώτων από ένοπλες οργανώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

La ONU expresó preocupación sobre la posibilidad de que Israel cometiera crímenes de guerra en su último operativo en Gaza.https://t.co/ckOSsHEJC6

— Notigram (@Notigram) June 11, 2024

Το Ισραήλ δήλωσε πως η επιχείρηση, που συνοδεύθηκε από αεροπορική επίθεση, έλαβε χώρα το Σάββατο στην καρδιά μιας συνοικίας στην περιοχή Νουσέιρατ της κεντρικής Γάζας όπου η Χαμάς κρατούσε τους ομήρους σε δύο πολυκατοικίες.

Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα.

«Ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε η επιδρομή σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση το αν οι αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης –όπως ορίζονται βάσει των νόμων του πολέμου– τηρήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Λόρενς πρόσθεσε πως η κράτηση ομήρων σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές από ένοπλες οργανώσεις «θέτει τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων, όπως και τους ίδιους τους ομήρους, σε επιπρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες».

«Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», είπε.

Η πολεμική σύγκρουση στη Γάζα ξέσπασε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Οι βομβαρδισμοί και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα που ακολούθησαν σκότωσαν τουλάχιστον 37.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές στον θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Les volontaires #Palestiniens continuent de réparer le complexe médical Al-Shifa dans la bande de #Gaza après qu'il a été lourdement endommagé par les forces #Israélienne. pic.twitter.com/68B8vRFu0D

— Report News Gaza (@ReportNewsGaza) June 11, 2024

Ένοπλοι έπιασαν κάπου 250 ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100 από αυτούς απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα με περίπου 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές κατά την εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Στον παραλιακό θύλακα έχουν απομείνει 116 όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 40 τους οποίους οι ισραηλινές αρχές έχουν κηρύξει νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε επίσης πως δεν υπάρχει ανεξάρτητος τρόπος να επιβεβαιωθεί ο απολογισμός των 274 αμάχων που έχει ανακοινώσει η Χαμάς, όμως «η εκτίμηση είναι κοντά στο να είναι 100% ακριβής».

Παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών επί του εδάφους, υπογράμμισε όμως: «πιστεύουμε πως (οι αριθμοί αυτοί) είναι αξιόπιστοι αν όχι δεν θα τους χρησιμοποιούσαμε, είναι τόσο απλό».

Είπε επίσης ότι δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με το αν οι ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα όχημα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας για να εισέλθουν στην περιοχή.

Πολλοί μάρτυρες, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), έκαναν λόγο για ένα φορτηγό ψυγείο στις περιοχές όπου απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Μπάιντεν, Μακρόν και Σούνακ «υπό πολιορκία» – Οι τρεις ηγέτες υπ’ ατμόν για την πολιτική επιβίωσή τους

Γαλλία: Συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό επιδιώκει ο πρόεδρος του γκωλικού κόμματος – Οργή στην κυβέρνηση, χαμογελά η Λε Πεν

Μαλάουι: Βρέθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον αντιπρόεδρο της χώρας – Νεκροί όλοι οι επιβάτες

Keywords
Τυχαία Θέματα