Γάζα: Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την εκεχειρία
Εκεχειρία τεσσάρων ημερών και διήμερη παράταση της εκεχειρίας για την απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση των Παλαιστίνιων κρατούμενων. Και μετά τη διήμερη παράταση τι μέλλει γενέσθαι; Ακόμη πόσες ολιγοήμερες παρατάσεις θα ακολουθήσουν; Πόσοι όμηροι βρίσκονται εν ζωή και πόσους μπορεί η Χαμάς να συγκεντρώσει και να παραδώσει στις ισραηλινές αρχές; Πρόκειται μόνο για μια σύντομη παύση των συγκρούσεων; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα;
Συνέχιση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεωνΝα θυμίσουμε ότι, από ισραηλινής πλευράς, ο Νετανιάχου ορκίστηκε «να συνεχίσει
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να συνεχίσει τον πόλεμο μόλις καταστεί σαφές ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι, σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο χερσαίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στο Χαν Γιούνις (πόλη στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με περισσότερους από 1.000.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους).
Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το σενάριο θα έχει αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων απωλειών, κυρίως από την παλαιστινιακή πλευρά. Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προβλέπει ότι οι νεκροί από τις ασθένειες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα θύματα των βομβαρδισμών. Επιπρόσθετα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αναζωπύρωση των συγκρούσεων και στα υπόλοιπα τρία μέτωπα (ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, Υψώματα του Γκολάν και Δυτική Όχθη), με ταυτόχρονη εκτόξευση βαλλιστικών βλημάτων και οπλισμένων drone από τους Υεμενίτες Χούθι, οι οποίοι πολύ πιθανόν να απειλήσουν εκ νέου την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα στενά Bad-el-Badem νότια της Ερυθράς Θάλασσας, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές ενέργειας, ταλανίζοντας και πάλι την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Καθόλου απίθανο η συνέχιση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στα νότια της Λωρίδας της Γάζας να οδηγήσει και σε επιδείνωση των ισραηλινο-αιγυπτιακών σχέσεων, αν εκτοπιστούν άμαχοι από τη Ράφα προς την Αίγυπτο. Ειδικά αν ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων προς τη Χερσόνησο του Σινά αποδειχθεί προσχεδιασμένος.
Πάντως, επειδή οι Ισραηλινοί είναι «άριστοι» σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά «πάσχουν» σε στρατηγικό, δεν θα φανεί περίεργο αν ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις και τον πόλεμο χωρίς να φροντίσουν να καλυφθεί το κενό της Χαμάς από μια άλλη πολιτικο-στρατιωτική δύναμη, παλαιστινιακή ή διεθνή, που σε πρώτο χρόνο θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της Λωρίδας της Γάζας και θα έχει απώτερο στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Κατάπαυση του πυρός επ’ αόριστονΟ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων, που αντανακλά την ευρεία διεθνή υποστήριξη για τον τερματισμό του «πιο θανατηφόρου γύρου» ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας εδώ και δεκαετίες. Πέραν του Γκουτέρες, το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις, κυρίως από την Ουάσιγκτον, το Κάιρο και την Ντόχα, προκειμένου να παρατείνει περαιτέρω την εκεχειρία.
Ο Νετανιάχου επιδιώκει την επιστροφή όλων των ομήρων ή όσο το δυνατόν περισσότερων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορεί να το πετύχει με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο παρατείνοντας την εκεχειρία. Ωστόσο δεν γνωρίζει πόσους ομήρους θα απελευθερώσει η Χαμάς. Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του Ισραήλ, από την άποψη ότι οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται καθημερινά και η Χαμάς ανασυντάσσεται και προετοιμάζεται.
Αναμφισβήτητα αυτό το μη ρεαλιστικό σενάριο της κατάπαυσης του πυρός επ’ αόριστον συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες και δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση.
Ήττα της Χαμάς και ίδρυση παλαιστινιακού κράτουςΕίναι γεγονός ότι οι δυτικές χώρες αναμένουν και επιθυμούν τη λήξη του πολέμου και την ήττα της Χαμάς, η οποία δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία. Διαφαίνεται ότι, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, η Δύση εστιάζει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν αποφασισμένες να ξεκινήσουν μια διπλωματική εκστρατεία για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, καθότι η στρατιωτική ήττα της Χαμάς δεν αρκεί. Μάλιστα, ανακοίνωσαν δημόσια την απόρριψή τους στην εκ νέου ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας. Γενικότερα η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα του 1967. Αντίθετα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Ελ Σίσι υποστηρίζει ότι η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας συνιστά μια παρωχημένη ιδέα. Τονίζει δε την ανάγκη της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε δεύτερο χρόνο η λύση των δύο κρατών αντιμετωπίζει δύο σοβαρά εμπόδια.
● Πρώτον, η παραπαίουσα κυβέρνηση του Νετανιάχου περιλαμβάνει ορισμένους εξτρεμιστές εποίκους, που απορρίπτουν την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, ενώ αντίθετα επιμένουν στην επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, την οποία αποκαλούν Ιουδαία και Σαμάρεια (βιβλική ονομασία).
● Δεύτερον, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εκλογική εκστρατεία ενάντια σε έναν πεισματάρη Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, αλλά και έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Μπάιντεν. Εάν ο Τραμπ καταλάβει τον προεδρικό θώκο, αφενός δεν θα διστάσει να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στο Ισραήλ, αφετέρου δεν αναμένεται να ενθουσιαστεί με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στις γραμμές που θέτει η Παλαιστινιακή Αρχή. Ως γνωστόν, η Φατάχ και η Παλαιστινιακή Αρχή προσβλέπουν σε μια λύση συνεργαζόμενες με το Ισραήλ, ενώ η στρατηγική της Χαμάς σχεδόν περιορίζεται στη σύγκρουση με τους Εβραίους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί ένα συγκρουσιακό status quo, που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για αισιόδοξα σενάρια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά την προσωρινή (;) εξουδετέρωση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, θα πρέπει να αναμένουμε απλώς άλλη μια μικρή ή μεγάλη παύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ακόμη κι αν οι δύο πλευρές το επιδιώξουν, η ειρηνική συμβίωσή τους θα διαταραχθεί από περιφερειακούς κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες, των οποίων τα συμφέροντα προωθούνται μέσα από την αέναη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής (geostrategical@yahoo.gr)
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την παράταση της εκεχειρίας – Δολοφονήθηκαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς
Άλλαξε στάση ο Πιρς Μόργκαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα να τους τα δώσουμε πίσω»
Σούνακ για Μητσοτάκη: «Ήθελε να τραβήξει την προσοχή σε θέματα του παρελθόντος» – «Προσπάθησες να τον γελοιοποιήσεις» του είπε ο Στάρμερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Θυελλώδης η Πολιτική Γραμματεία – Αποχώρησε ο Κασσελάκης
- Η θρυλική «χαρτοπετσέτα» πάνω στην οποία Τσόρτσιλ-Στάλιν έγραψαν τη μοίρα της Ελλάδας
- Η νύφη μου δεν με θέλει! Δεν με αφήνει να πηγαίνω φαγητό στον γιο μου, τον αποξενώνει από τη μάνα του. Τι να κάνω;
- Δείτε την πρώην παίκτρια του Survivor Θωμαΐς Εμμανουηλίδου σε αναπάντεχες πόζες
- Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
- Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ
- Φωτιά από φιάλη υγραερίου σε διαμέρισμα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης
- Βαθμός… χρυσάφι για την Κοπεγχάγη στην Γερμανία
- ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ: Υγεία - ώρα μηδέν! Αγώνας για προσλήψεις και χρηματοδότηση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση
- ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αχτσιόγλου: Πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και την διάσπαση – Στο δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου
- Τζένιφερ Άνιστον: Έκανε δωρεά στο ίδρυμα του Μάθιου Πέρι – Ζήτησε το ίδιο από θαυμαστές του «Τσάντλερ»
- Μπορέλ: Η έλευση του Λαβρόφ στα Σκόπια είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσει γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη
- Τουρκία: Έκθεση – καταπέλτης από την Κομισιόν – Τι αναφέρει για ελληνοτουρκικά, κυπριακό, Χαμάς και μεταναστευτικό
- Μπελέρης: Η αντίδραση των Τιράνων για το «μπλοκο» της Αθήνας – «Η Ελλάδα αποφασίζει για το μέλος της Αλβανίας»
- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Τουρκία: «Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα»
- Netflix: Οι ταινίες, οι σειρές και τα ντοκιμαντέρ που έρχονται τον Δεκέμβριο
- Ψάχνουν για τον μαγικό αυλό της Αριστεράς
- Γάζα: Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την εκεχειρία
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Γάζα: Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την εκεχειρία
- Ψάχνουν για τον μαγικό αυλό της Αριστεράς
- Μπελέρης: Η αντίδραση των Τιράνων για το «μπλοκο» της Αθήνας – «Η Ελλάδα αποφασίζει για το μέλος της Αλβανίας»
- Netflix: Οι ταινίες, οι σειρές και τα ντοκιμαντέρ που έρχονται τον Δεκέμβριο
- Τζένιφερ Άνιστον: Έκανε δωρεά στο ίδρυμα του Μάθιου Πέρι – Ζήτησε το ίδιο από θαυμαστές του «Τσάντλερ»
- Αχτσιόγλου: Πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και την διάσπαση – Στο δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου
- Μπορέλ: Η έλευση του Λαβρόφ στα Σκόπια είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσει γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη
- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Τουρκία: «Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα»
- Τουρκία: Έκθεση – καταπέλτης από την Κομισιόν – Τι αναφέρει για ελληνοτουρκικά, κυπριακό, Χαμάς και μεταναστευτικό
- Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες φορτηγό και αυτοκίνητο που συγκρούστηκαν στην Εγνατία Οδό – Δύο τραυματίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης για Σούνακ: Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου!
- Financial Times: Τι αποκαλύπτει για τη βρετανική διπλωματία ο σνομπισμός του Σούνακ στον Μητσοτάκη
- Η Μέρκελ ξαναγράφει την ιστορία της κρίσης
- Σύγκρουση εντός της ΕΛ.ΑΣ. για τις ελλείψεις προσωπικού
- Ακριβότερο κατά 10% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Σοβαρές καταγγελίες στο ONE για «κούφια» πτυχία από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
- Με «κινητά μιας χρήσης» τα ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ
- Αυτοκίνητο: Καιρός για αλυσίδες
- Συντάξεις: Οι επτά κατηγορίες που έχουν δικαίωμα για πρόωρη πριν από τα 60 έτη τους