Γερμανία: Άρχισε η μάχη για την καγκελαρία

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Η Χριστιανική Ένωση αναζητεί τον ιδανικό υποψήφιο μεταξύ Λάσετ και Ζέντερ

Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στη μετα-Μέρκελ εποχή. Έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο Λάσετ έλαβε 521 ψήφους στο πλαίσιο του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Δεύτερος φιναλίστ ο «άνθρωπος του Σόιμπλε» Φρίντριχ Μερτς.

«Παρών» ωστόσο έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού

Κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ. Ο δρόμος για την καγκελαρία περνάει από τις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Βάδης - Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας - Παλατινάτου τον Μάρτιο.

Ο παράγοντας Ζέντερ

Ο νέος αρχηγός της CDU θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε κρατίδια εντός του 2021 και βεβαίως στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) για την καγκελαρία, καθώς η παρουσία του Ζέντερ, τόσο με δηλώσεις του όσο και με πράξεις του ως πρωθυπουργού στη Βαυαρία, δείχνουν πως το παιχνίδι για την υποψηφιότητα δεν θα είναι εύκολο.

Ο Λάσετ θεωρείται άνθρωπος των συνθέσεων. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του προσέφερε μια θέση στο προεδρείο του κόμματος στον συνυποψήφιό του Μερτς προκειμένου να τον εντάξει στο κόμμα. Κίνηση η οποία δείχνει την προσπάθεια σύμπνοιας στον δρόμο για την κάλπη.

Ο διάδοχος της Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά την πίεση που θα δεχθεί από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, ο οποίος φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, ειδικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Με δημοσκοπικούς όρους ο Ζέντερ θεωρείται όχι μόνο ο νικητής της υγειονομικής κρίσης, αλλά ήδη υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών κομμάτων. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του ARD του περασμένου Μαΐου, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί τον Ζέντερ κατάλληλο ως υποψήφιο από την αδελφή Χριστιανοκοινωνική Ένωση για την καγκελαρία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, περιμένοντας ίσως και τα τοπικά αποτελέσματα στα κρατίδια.

Το φλερτ με τους Πράσινους

Την ίδια στιγμή ο Ζέντερ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Πράσινους. «Πρασίνισε ξαφνικά;» θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί. Αυτό αποτελεί ακόμα μία ένδειξη για το ότι ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός έχει βλέψεις για την καγκελαρία προσεγγίζοντας την αδιαμφισβήτητα ανερχόμενη δύναμη στη Γερμανία, τους Πράσινους. Προσβλέποντας, θα λέγαμε, σε μία συγκυβέρνηση.

Ο Λάσετ, από την πλευρά του, έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει εκλογές. Άλλωστε στις τοπικές εκλογές του 2017 στη Ρηνανία - Βεστφαλία κατάφερε να εκπαραθυρώσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο ίδιο το προπύργιό του και να αναλάβει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους του FDP.

Η επιλογή του υποψήφιου καγκελαρίου για λογαριασμό της CDU / CSU μπορεί να έχει ακόμη δρόμο. Στόχος της Ένωσης είναι να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η επιλογή Λάσετ είναι περισσότερο συνθετική, αλλά ο Ζέντερ απολαμβάνει δημοσκοπικό προβάδισμα λόγω των χειρισμών του στην πανδημία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας δεν έγινε καγκελάριος κανένας υποψήφιος από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Και οι δύο πολιτικοί που το επιχείρησαν (Φραντς Γιόζεφ Στράους το 1980 και Έντμουντ Στόιμπερ το 2002) απέτυχαν παταγωδώς.

Εκλογές από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο

● 14 Μαρτίου: Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο.

● 25 Απριλίου: Θουριγγία.

● Ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές εκλογές διεξάγονται εκλογές και στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Πομερανία, όπου η πρωθυπουργός και πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Μανουέλ Σβέζιγκ κατεβαίνει για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές.

Προσπάθεια του SPD να ανακτήσει έδαφος

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για τους Σοσιαλδημοκράτες. Εδώ και καιρό έχει ξεκαθαριστεί ότι ο νυν αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό του SPD.

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν σταθερά τους Σοσιαλδημοκράτες στην τρίτη θέση μετά τους Πράσινους, οι οποίοι για αρκετό διάστημα συζητούσαν, πότε δημόσια και πότε κεκλεισμένων των θυρών, αν κάποιος από τους συμπροέδρους του κόμματος, η Αναλένα Μπέρμποκ ή ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πράσινους τη δεύτερη θέση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει δρόμο να διανύσει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στην προσπάθειά του να καταφέρει να βρεθεί ξανά στη δεύτερη θέση της προτίμησης των πολιτών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι «ταλαιπωρήθηκαν» στα εσωκομματικά τους, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, δέσμιοι της πανδημίας, ασκούν ήπια αντιπολίτευση.

Σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση μειοψηφίας Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, η οποία συμφώνησε σε συγκυβέρνηση δύο περίπου ετών.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν λίγο - πολύ όπως και στις πρόσφατες εκλογές του 2019. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως το SPD πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει την επιρροή του στους ψηφοφόρους, κάτι το οποίο – προς το παρόν τουλάχιστον – φαντάζει δύσκολο, όσο δυνατό χαρτί και να θεωρείται ο Όλαφ Σολτς.

ΓερμανίαΚαγκελαρίαΆνγκελα ΜέρκελIssue: 2162Issue date: 28-1-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα