Γερμανία: «Χρυσές» δουλειές με τους πρόσφυγες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες στο κράτος παρέχοντας συμβουλές αλλά και καταλύματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μια επικερδής δραστηριότητα, αλλά όχι πάντα η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες.

Ακόμα και εάν τα στοιχεία που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι θετικά, πολλοί δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη στέγαση των προσφύγων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις

να κάνουν «χρυσές» δουλειές με τους πρόσφυγες. Η Γερουσία στο Βερολίνο επικρίθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν 238.000 ευρώ στην εταιρεία McKinsey για παροχή συμβουλών σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμα και άνθρωποι που είναι αντίθετοι με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν παχυλές αναθέσεις από το κράτος για να υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής της εταιρίας Hetze, η οποία κατασκευάζει κοντέινερ για την στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται συχνά σαν αντικείμενα»

Πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης και προσφέρουν για παράδειγμα σε ιδιώτες 50 ευρώ τη βραδιά για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν , όπως συμβαίνει στο Βερολίνο. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται. Η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει την κατάσταση και είχε δηλώσει πρόσφατα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά στην νομοθεσία που αφορούν την στέγαση των προσφύγων. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Πολλές είναι πάντως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στέγασης των προσφύγων και όχι μόνο. Μια από τις πιο γνωστές είναι η European Homecare. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι απασχολεί 1.500 εργαζόμενους και προσφέρει υπηρεσίες για περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε 100 καταλύματα.

Η Homecare έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που δεν ασχολείται μόνο με την στέγαση αλλά και με την εκμάθηση της γλώσσας από τους πρόσφυγες και την επαφή τους με τις αρχές. Έχει μάλιστα κατασκευάσει και ένα ειδικό λογισμικό. Το κέρδος της από το 2012 έως το 2013 διπλασιάστηκε στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

O ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα χειρότερος

Το 2014 το όνομα της Homecare αναμείχθηκε σε ένα σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι άτομα από το προσωπικό μιας εταιρείας ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιούνταν για την εταιρεία, κακοποιούσαν μετανάστες. Σύμφωνα με τον Κλάους Κοκς από την Homecare, από τότε η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην απασχολούνται άτομα με νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Ο Στέφαν Ντίνεβαλντ από το Συμβούλιο Προσφύγων στη Βαυαρία, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των προσφύγων, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα κακός και πως εξαρτάται από την εταιρεία ενώ συμπλήρωσε πως το κράτος δεν είναι πάντα εγγύηση ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται καλύτερα.

Πηγή: dw.de

ΓερμανίαπρόσφυγεςHas video:
Keywords
Αναζητήσεις
germania douleies
Τυχαία Θέματα