Γερμανία: Επενδύει 20 δισ. ευρώ στη βιομηχανία τσιπ

Σε επένδυση 20 δισ. ευρώ στη βιομηχανία ημιαγωγών σκοπεύσει να προχωρήσει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με δηλώσεις τους υπουργείου οικονομικών, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξάρτηση από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν για τα τσιπ.

«Η Γερμανία είναι μια εξαιρετικά ελκυστική τοποθεσία για επενδύσεις. Παίζουμε στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού και διασφαλίζουμε βιώσιμες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η

χώρα στοχεύει να προσελκύσει παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ για να δημιουργήσουν εργοστάσια προσφέροντας επιδοτήσεις στο πλαίσιο του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διπλασιάσει το μερίδιο του μπλοκ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030.

Η μεγαλύτερη επένδυση στην χώρα έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα γίνει από την αμερικανική Intel τον περασμένο μήνα. Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε σχέδια για να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων κατασκευής τσιπ στο Μαγδεμβούργο. Η πρώτη εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία 4-5 χρόνια μετά την έγκριση του πακέτου επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η Intel.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο επισήμανε ότι ο ταϊβανέζικος κατασκευαστής ημιαγωγών TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, εξέφρασε ενδιαφέρον για επένδυση σε μονάδα παραγωγής τσιπ στη Γερμανία και οι αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την εταιρεία για την επένδυση.

Το Βερολίνο έχει συμφωνήσει επιδοτήσεις ύψους σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με την αμερικανική εταιρεία παραγωγής chip, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, περισσότερα από τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικά προσφέρει στην Intel για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι τα υπόλοιπα θα πάνε σε άλλους κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Infineon, Globalfoundries και TSMC.

Τα χρήματα θα αντληθούν από το Ταμείο Κλίματος και Μετασχηματισμού από το 2024 και μετά, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δώσει χρηματοδότηση μόνο για μεμονωμένα έργα μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών έρχονται σε μία περίοδο όπου σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατασκευή ημιαγωγών αναμένεται να γίνει βιομηχανία τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη προσπαθούν να προσελκύσουν μεγάλους βιομηχανικούς παράγοντες μέσω ενός συνδυασμού κρατικών επιδοτήσεων και ευνοϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, με αιχμή το νέο νόμο της Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη τεχνολογίας μικροτσίπ, το Chips Act, η Ευρώπη επιδιώκει να γίνει μια από τις πιο υποσχόμενες ηπείρους στον κόσμο για να επενδύσει κανείς κεφάλαια σε υψηλή τεχνολογία. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν 43 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα επτά χρόνια για να προσελκύσουν τεχνολογικές καινοτομίες, ταλέντα στο σχεδιασμό και παραγωγικές δυνατότητες σε κλίμακα.

Διαβάστε επίσης:

Louis Vuitton: «Τίναξε τη μπάνκα» για να είναι ο χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024

Bloomberg: Προβλέπει στροφή του Τουρισμού στη βόρεια Ευρώπη με αφορμή τις φωτιές στην Ελλάδα

Entersoft: «Βλέπει» και νέες εξαγορές στη Ρουμανία – Στο 30% η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα