Γερμανία: Γιατί είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης;

«Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» θεωρείται πλέον η αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η Γερμανία βρίσκεται στο φάσμα της ύφεσης, που αποδίδεται από την αντιπολίτευση στις αποτυχημένες επιλογές για την πράσινη ενέργεια.

Η Γερμανία εκτιμάται ότι θα έχει πλέον την οικονομία με την χειρότερη απόδοση από όλα τα ισχυρά κράτη του κόσμου, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Ο Φρίντριχ Μερζ,

ο 67χρονος αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση είναι άμεση συνέπεια της γραφειοκρατίας στις πολιτικές για την πράσινη ενέργεια, για την οποία θεωρεί υπεύθυνους τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

«Δυστυχώς το 2023 θα είναι μια χρονιά ύφεσης», δήλωσε στην Bild am Sonntag ο Μπερζ, προσθέτοντας ότι «αν αυτή η άρρωστη γραφειοκρατία δεν σταματήσει γρήγορα, αν οι τιμές της ενέργειας δεν πέσουν γρήγορα, το 2024 δεν θα είναι καλύτερο».

Ο λαϊκιστής δεξιός πολιτικός ηγέτης υπόσχεται «μείωση των φόρων και των ειδικών φόρων στην ενέργεια» και «άμεση επανασύνδεση των πυρηνικών εργοστασίων στο σύστημα ενέργειας», ενώ δεσμεύεται για «την υιοθέτηση μορατόριουμ για την γραφειοκρατία» ώστε να μην συντάσσεται ούτε ένας νέος νόμος που θα προκαλεί πρόσθετη γραφειοκρατία.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Μερζ έχει φέρει τους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ τα ποσοστά υποστήριξης στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υποχωρούν. Μάλιστα σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών (ποσοστό 73%) είναι δυσαρεστημένοι με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σολτς.

Η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Σολτς καταγράφεται συγχρόνως με τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που δείχνουν ότι παραμένει καθηλωμένη για δεύτερο τρίμηνο, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός- εικόνα που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της Γερμανίας ως του «ασθενούς της Ευρώπης».

Η γενική εικόνα της γερμανικής οικονομίας επιδεινώνεται με την μηδενική ανάπτυξη από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis. Έτσι οι αναλυτές χρησιμοποιούν και πάλι τον χαρακτηρισμό «ασθενής της Ευρώπης», 25 χρόνια μετά την αναιμική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

«Τα άμεσα και μακροπρόθεσμα στοιχεία κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι», δήλωσε ο οικονομολόγος του ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. Τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας έχουν άμεσες επιπτώσεις στην επιτοκιακή πολιτική στην ευρωζώνη, αλλά και στην οικονομία της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Συνεπεία της αύξησης των τιμών και του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υποφέρουν τα βιβλία παραγγελιών των εταιριών, σε μια χώρα όπου η βιομηχανία αντιπροσωπεύει άνω του 25% του ΑΕΠ.

«Οι εξαγωγές δημιουργούν τον πλούτο μας … αλλά καθώς αποδυναμώνεται η παγκόσμια οικονομία, για την Γερμανία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην εβδομαδιαία Die Zeit. Επιπλέον οι γερμανικές εταιρίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα αν η Γερμανία είναι «ο ασθενής της Ευρώπης», η οικονομολόγος Βερόνικα Γκριμ δήλωσε στο Der Spiegel ότι «πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τις ενδείξεις. Η οικονομία έχει περάσει δύο κρίσεις. Πρώτα την πανδημική, με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη μείωση της παραγωγής στην χώρα και στην συνέχεια με την επίθεση στην Ουκρανία, που επηρέασε την προμήθεια ενέργειας και τις τιμές».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η Γερμανία θα είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που θα συρρικνωθεί αυτή τη χρονιά και μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας πρόβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει καθηλωμένη και στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ένα από τα θέματα που προκαλούν τριγμούς και στην κυβερνητική συμμαχία είναι τα σχέδια του Χάμπεκ για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας που χρησιμοποιείται από την βιομηχανία, μέχρι το 2030. Το μέτρο αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής βιομηχανίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο αέρας και ο ήλιος.

Αλλά αυτά τα σχέδια προκαλούν αντιδράσεις από τους Φιλελεύθερους, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, που δεν θέλουν παρέμβαση στην αγορά. Αντίθετος είναι και ο καγκελάριος Σολτς, παρόλο που ορισμένοι βουλευτές από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τάσσονται υπέρ των σχεδίων του Χάμπεκ. Οι Φιλελεύθεροι αντί του πλαφόν στις τιμές της ενέργειας προτιμούν φοροελαφρύνσεις για την βιομηχανία, αλλά το πακέτο ύψους έξι δισεκατομμυρίων που θα υιοθετούσε η κυβέρνηση μπλοκαρίστηκε από έναν υπουργό του κόμματος των Πράσινων.

Και επιπλέον τον τίτλο του «μεγάλου ασθενούς» δικαιολογούν και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού προσωπικού και η αργή μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στον αέρα λόγω αναταράξεων – «Από τα χειρότερα ταξίδια που έχω ζήσει», λέει πιλότος (Video)

Υπόθεση Πριγκόζιν: Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξουδετέρωση του αρχηγού της Wagner

Η FSB συνέλαβε Ρώσο που κατηγορείται ότι μετέφερε στην Ουάσινγκτον πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα