Γερμανικός Τύπος: «Αντίο Βαλκάνια;»

ΚΟΣΜΟΣ

 

Στο μέλλον των βαλκανικών χωρών αναφέρεται άρθρο της FAZ. Επίσης σχόλια για την γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία και για την τελευταία ομιλία του Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον υπότιτλο αναφέρει πως «η απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία ήταν τομή στην πολιτική διεύρυνσής της». Το άρθρο ξεκινάει υπενθυμίζοντας ότι «το 2003 στη Θεσσαλονίκη

τα 15 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια ανακοίνωση που ήταν παράλληλα και υπόσχεση: ‘το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ'. Ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ μια διαδικασία χωρίς επιστροφή».

Το άρθρο υπενθυμίζει τη δύσκολη τότε εποχή στα Βαλκάνια με τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τους 130.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων. Η FAZ σχολιάζοντας το σήμερα παρατηρεί: «Δεκαέξι χρόνια αργότερα η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση που επικρατεί στα σχεδόν διπλάσια μέλη της ΕΕ σε σύγκριση με τότε. …Το Ευρωβαρόμετρο της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη εδώ και χρόνια καταδεικνύει έναν ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με τη διεύρυνση».

Και λίγο παρακάτω σχολιάζει πως «δεν ήταν ο Μακρόν αυτός που με την άρνηση του για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία κατέστρεψε τη μέχρι σήμερα πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Έβαλε μόνο την ταφόπλακα. Η ΕΕ ήταν εδώ και πολύ καιρό αναξιόπιστη».

Η τελευταία ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο

«Φροντίστε την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel το οποίο αναφέρεται στην τελευταία ομιλία του αποχωρούντος προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κάνοντας τον απολογισμό του αναφέρεται στις αποτυχίες και τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Το άρθρο σημειώνει: «Η επανένωση της Κύπρου δεν πέτυχε, το νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελβετία επίσης δεν πέτυχε. Η ενοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρώθηκε κάτι που θα ενίσχυε το ευρώ. Και οι επιτυχίες; Η Ευρώπη έγινε πιο κοινωνική. ‘Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει στους εργαζόμενους' δήλωσε. Και μετά αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης το καλοκαίρι του 2015 η χώρα το οφείλει και στον Γιούνκερ που ο τότε υπουργός Οικονομικών Bόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβάλει την ιδέα του προσωρινού Grexit. ‘καταφέραμε να δώσουμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της άξιζε».

Ο Γιούνκερ μιλάει όμως και για ένα άλλο σπουδαίο αγαθό την ειρήνη και μάλιστα στα γερμανικά. «'Η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη' λέει και επισημαίνει πως την ώρα που μιλάει γίνονται 60 πόλεμοι στον κόσμο αλλά κανένας από αυτούς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Προειδοποιεί για μια διολίσθηση στον εθνικισμό και ζητά στο μέλλον η ΕΕ στην εξωτερική πολιτική να μην αποφασίζει ομόφωνα ώστε να μπορέσει να είναι πιο δυνατή». Και το άρθρο καταλήγει με την προτροπή του Γιούνκερ «Φροντίστε την Ευρώπη και πολεμήστε τον ανόητο εθνικισμό». 

Η πρόταση της Γερμανίας για ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην πρόταση της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ για τη δημιουργία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία σημειώνει: «Πρέπει η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στον κόσμο; Οι πολιτκοί σχεδόν όλων των παρατάξεων ισχυρίζονται πως ναι. Μεγαλύτερη ευθύνη σημαίνει όμως και περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις διαφορετικά οι εταίροι δεν σε παίρνουν σοβαρά».

Και η εφημερίδα καταλήγει πως «η πρόταση είναι γενναία». Το γεγονός όμως ότι η υπουργός αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών με την πρότασή της «είναι αφελές».

Γερμανικός ΤύποςΒαλκάνιαΒόρεια ΜακεδονίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα