Γερμανικός Τύπος: Παραχωρήσεις Τσίπρα στο θέμα των προσφύγων με αντάλλαγμα το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρόκειται να ζητήσει επίσημα κούρεμα του χρέους της ή τουλάχιστον σημαντικά οικονομικά οφέλη από ρύθμιση του χρέους της.

Σε αντάλλαγμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να προχωρήσει

σε παραχωρήσει στο θέμα των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται τα δύο θέματα, το προσφυγικό με τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης και της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν παραχωρήσεις και στο θέμα του χρέους. Η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα έχει σύμφωνα με το ΔΝΤ ένα χρέος που θα αγγίζει τα 340 δισ. ευρώ, στο 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κουβαλήσει αυτό το βάρος και σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, το κούρεμα του χρέους κατά 200 δισ. ευρώ θα κοστίσει σε κάθε ευρωπαίο φορολογούμενο 700 ευρώ.

«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει τους δανειστές και κυρίως τη Γερμανία σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σε όρους αποπληρωμής ή χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η Rheinzeitung σημειώνει: «Οι χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία περιμένουν δικαίως από την Ελλάδα να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να μεταχειρίζεται καλύτερα τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει επιτέλους κέντρα καταγραφής στο Αιγαίο. Όποιος γνωρίζει την κακά οργανωμένη δημόσια διοίκηση μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Μια χώρα που επί πέντε χρόνια δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση, δεν θα είναι και σε θέση να δημιουργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα ένα λειτουργικό πλαίσιο καταγραφής και περίθαλψης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήματα, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακή βοήθεια. Παρά ταύτα με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος».

Η «συγκρατημένη» αντίδραση του Ντομπρόβσκις

«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων», τιτλοφορείται άρθρο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα και σε συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι επικεφαλής των θεσμών (…) σχημάτισαν εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα έπρεπε να υλοποιήσει 48 βήματα, έτσι το προέβλεπε η συμφωνία που υπεγράφη με τους πιστωτές τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής όμως έγιναν μόλις τα 16. (…) Αναφερόμενη στα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Τσίπρας αναζητεί πλέον τρόπους προκειμένου να αποσπάσει από τους δανειστές μια έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο Τσίπρας πρότεινε να χαλαρώσουν οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης η οποία συνεπάγεται για την Ελλάδα ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις. Ο Ντομπρόβσκις φέρεται να αντέδρασε ‘εξαιρετικά συγκρατημένα’».

BildχρέοςπρόσφυγεςΤσίπραςπροσφυγική κρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα