Γερμανικός Τύπος: «Τούρκοι πράκτορες στρατολογούν Γερμανούς συνταξιούχους»

ΚΟΣΜΟΣ

Αν και Ελλάδα και Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν στις τάξεις τους συνταξούχους από την βόρεια Ευρώπη, γράφει η Frankfurter Rundschau.

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναδημοσιεύει άρθρο ελληνικής εφημερίδας για συνταξιούχους από χώρες της βόρειας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, που κατασκοπεύουν στην Ελλάδα για λογαριασμό των

τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Τούρκοι πράκτορες στρατολογούν γερμανούς συνταξιούχους» είναι ο τίτλος που επιλέγει ο γερμανός αρθρογράφος για να μεταφέρει την ιστορία ενός γερμανού συνταξιούχου, ονόματι «Μάρτιν». Στο δικαστήριο, όπου εκλήθη να λογοδοτήσει, ο «Μάρτιν» ομολόγησε ότι τούρκοι πράκτορες τον εξεβίασαν λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος για να τον εντάξουν σε κύκλωμα πρακτόρων.

Κατασκοπεία ανάμεσα σε 2 νατοϊκές χώρες

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η περίπτωση «Μάρτιν» δεν είναι η μοναδική. «Τον Οκτώβριο του 2014 ένας 65χρονος Γερμανός, που επί 2 χρόνια ζούσε στην Κω, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 χρόνων» γράφει. «Ο πρώην εργαζόμενος στον ανατολικογερμανικό λαϊκό στρατό ήταν υπό παρακολούθηση. Φωτογράφιζε μια στρατιωτική φυλακή. Όταν οι αστυνομικοί έψαξαν το αυτοκίνητό του, βρήκαν κιάλια, τηλεσκόπιο, συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη δίκη του ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, όταν ζούσε στην Τουρκία, έπαιρνε 2.000 ευρώ το μήνα και ότι ήταν ένας από πολλούς Γερμανούς και βορειοευρωπαίους συνταξιούχους στην Ελλάδα που εργαζόταν για την MIT». Και ο γερμανός αρθρογράφο παρατηρεί: «Παρά το ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του Νάτο και διατηρούν μια ιστορικών διαστάσεων εχθρότητα, έχουν γίνει ελάχιστα γνωστά τις προηγούμενες δεκαετίες γύρω από αυτό το θέμα. Ναι μεν επικρατούν γενικές υποψίες για τις μειονότητες που ζουν η μία στη χώρα της άλλης, αλλά καταγράφηκαν πραγματικές περιπτώσεις».

Εθνικό κτηματολόγιο μέχρι το 2020;

Περί κτηματολογίου ο λόγος στην αυστριακή der Standard. Ο αρθρογράφος της επισημαίνει ότι μετά από πολλές καθυστερήσεις η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει μια νέα ολοκληρωμένη υπηρεσία. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει κτηματολόγιο, αλλά οι Έλληνες εργάζονται για να το αποκτήσουν τα τελευταία 23 χρόνια» γράφει με δόση ειρωνείας. «Μέχρι το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία… και όλα δείχνουν ότι θα γίνει… τις τελευταίες ημέρες του 2017 η αρχή υπέγραψε 27 συμβόλαια με επιχειρήσεις για την χαρτογράφηση του υπολοίπου της χώρας, 5 ακόμη διεκδικούνται δικαστικά, αλλά χάρη στην απλοποίηση της νομοθεσίας η δικαστική διαμάχη, που παρέλυσε στο παρελθόν τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου, θα επισπευτεί».

«Ένα παλάτι εν υπνώσει»

Μακροσκελές άρθρο για το πρώην βασιλικό παλάτι στο Τατόι δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, «ένα παλάτι εν υπνώσει», όπως είναι ο τίτλος του. Η αρθρογράφος παραθέτει άγνωστες πτυχές από τις τελευταίες στιγμές του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, το βράδυ της 21ης Απριλίου, σε αυτό το παλάτι. «Η χρονιά του πραξικοπήματος το 1967 ήταν μια τομή» γράφει. «Ο Κωνσταντίνος εγκατέλειψε το Τατόι τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως γελοιοποιήθηκε με ένα επιπόλαιο πραξικόπημα, που σηματοδότησε το τέλος της μοναρχίας. Επικυρώθηκε αργότερα το 1974 με ένα δημοψήφισμα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σύλλογο Φίλων του κτήματος Τατοίου που ίδρυσε ο Βασίλης Κουτσαβλής με σελίδα στο facebook και στις προσπάθειες που κάνει να διασώσει τα κτίσματα από την ασυδοσία ορισμένων που το επισκέπτονται.

«Εντελώς αναποτελεσματικές δεν έμειναν οι προσπάθειες των φίλων του πρώην βασιλικού κτήματος» επισημαίνει η εφημερίδα. «Όποιος πηγαίνει στο δάσος για βόλτα, σπάνια είναι μόνος. Ο Σύλλογος έκανε το Τατόι γνωστό. Σε ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα συναντά κανείς νηπιαγωγούς, που δείχνουν σε 4χρονα τους θησαυρούς της φύσης, ενώ το καλοκαίρι τα ξέφωτα είναι γεμάτα με ανθρώπους που κάνουν πικνίκ». Τέλος στο άρθρο γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που κάνει από το 2016 το υπουργείο Πολιτισμού για να μετατρέψει το παλάτι σε μουσείο, προκειμένου να βρουν στέγη 17.000 πολύτιμα αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τα χέρια των βανδάλων.

Πηγή: DW

πράκτορεςΤούρκοιΓερμανοίσυνταξιούχοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα