Για παραγωγικές συζητήσεις με την κυβέρνηση κάνουν λόγο οι θεσμοί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Για παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, κάνουν λόγο οι θεσμοί σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αθήνα

από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, για την τέταρτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα, στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου εποπτείας του, ενώ στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του σχετικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. 

Η αποστολή προετοιμάστηκε μέσω τεχνικών συζητήσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα και επίσης χρησίμευσε ως διερευνητική αποστολή όσον αφορά την έκθεση για τη χώρα το 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Κατά την αποστολή, όπως αναφέρουν οι θεσμοί, πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα κατά την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές, και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, μαζί με εκείνα όλων των υπόλοιπων κρατών μελών.

Η αποστολή είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών -και να τους ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής τους στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος- αλλά και να ανταλλάξει απόψεις επί βασικών ζητημάτων πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και μάλιστα σε τακτική βάση, σημειώνουν οι θεσμοί. 

Η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί το φθινόπωρο. Με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί για το 2020, είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ

Στο Εuroworking Group που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις επαφές των τελευταίων ημερών μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

Το κλίμα από τις μέχρι τώρα συζητήσεις σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο είναι καλό γιατί διαπιστώνεται μια σημαντική κινητικότητα αλλά και προώθηση μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αυτό βοηθάει πολύ τις συζητήσεις ενώ αναφορικά με την ουσία των συζητήσεων, το βέβαιο είναι ότι για φέτος θα παραμείνει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνησης εξ αποστάσεως τις επόμενες μέρες, ώστε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν να διασφαλίζει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της τέταρτης αξιολόγησης των θεσμών, αναμένεται να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

θεσμοίδιαπραγμάτευσηαξιολόγησηδημοσιονομικάΚομισιόνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα