Για την ελληνική «εξωτερική πολιτική»
Τα τελευταία τεκταινόμενα που αφορούν στις σχέσεις μας με την Τουρκία, έχουν δώσει αφορμή σε επανειλημμένες «αναλύσεις», συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, από άμβωνος, δηλαδή από τηλεοράσεως. Επιτρέψτε μου όμως να πω πως προκαλούν, ή πρέπει να προκαλούν, θυμηδία, γιατί αγνοούν, ή αποσιωπούν, τα βασικά δεδομένα που αφορούν στις δυνατότητες της χώρας μας.
Είναι βέβαιο πως αυτές οι αναλύσεις μικρή έχουν σχέση με τον τρόπο που πολιτεύεται το εκάστοτε ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και μας αποπροσανατολίζουν
Τα βασικά λοιπόν δεδομένα που αφορούν στον τρόπο που διαμορφώνεται ο κόσμος, είναι τα εξής:
1. Η όποια διατυπωμένη σε χαρτιά διεθνής νομιμότητα είναι από ασθενής έως ανύπαρκτη. Τα σχετικά διεθνή Συμβούλια είναι «στάχτη στα μάτια» και μοχλοί άσκησης πολιτικής από τις μεγάλες δυνάμεις που τα ελέγχουν. Αν υφίστατο διεθνής νομιμότητα, δεν θα είχαμε, π.χ., υποστεί την καταστροφή του 1922, ούτε η Κύπρος θα ήταν σήμερα μοιρασμένη στα δύο. Η όποια διεθνής τάξη και η όποια διεθνής αταξία, εξαρτώνται, τουλάχιστον άμεσα και μεσοπρόθεσμα, σχεδόν αποκλειστικά από τη στρατιωτική ισχύ των εμπλεκομένων.
2. Τα όποια οικονομικά συμφέροντα, που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις των κρατών και τις διευθετήσεις των «οικοπέδων», εξαρτώνται και αυτά από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Βρίσκονται σε αδιαίρετη μαζί τους σχέση και συνιστούν τα μέσα άσκησης πολιτικής των υπερδυνάμεων.
3. Τα κράτη και οι όποιες δήθεν διεθνείς ενώσεις τους- π.χ. η Ευρωπαϊκή Ένωση- αν δεν έχουν επαρκή στρατιωτική ισχύ, δεν μπορούν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική όταν διακυβεύονται σοβαρά θέματα. Έτσι, λειτουργούν με όρους αποικιών. Άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο.
Υπάρχει και ένα τέταρτο δεδομένο, όχι αμέσως φανερό αλλά η Ιστορία έχει δείξει πως είναι το καθοριστικότερο όλων. Πρόκειται για τη φιλοσοφική θεμελίωση των λαών, για την οντολογική θεώρηση της ζωής και του Κόσμου, γι’ αυτό που ο Καστοριάδης θα αποκαλούσε φαντασιακή θέσμιση των κοινωνιών (γιατί δεν τόλμησε να την αποκαλέσει απ’ ευθείας φιλοσοφική θέσμιση). Λειτουργεί σε μακροχρόνιες προοπτικές, αλλά είναι αυτή που καθορίζει την Ιστορία. Αυτό το έχουν κατανοήσει οι μεγάλοι διεθνείς «παίκτες» και μεριμνούν σοβαρά προς έλεγχο και διαμόρφωσή της. Η Ιστορία όμως έχει δείξει και τα όρια των εκάστοτε ισχυρών «παικτών». Τελικώς είναι οι λαοί, ως φορείς συλλογικών ασυνειδήτων και πέραν των πρόσκαιρων εξουσιών, που «σιωπηρώς και ανεπαισθήτως» τη διαμορφώνουν.
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σαφή υπεροπλία ως προς την Ελλάδα, έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό και δαπανά πολλαπλάσια χρήματα για τον στρατιωτικό μηχανισμό της, γι’ αυτό και στην περίπτωση των Ιμίων καταλήξαμε να «ευχαριστήσουμε τους Αμερικανούς». Ηρωικό το Ρούπελ, αλλά η Γερμανία είχε ισχυρότερο στρατό. Ηρωική η Κύπρος, αλλά η Ελλάδα είχε αποσύρει το στρατό της και στη συνέχεια διαπίστωσε πως «κείται μακράν» (ως προς τη στρατιωτική μας εμβέλεια). Αν κάτι πάει να πετύχει σήμερα η Κύπρος, είναι γιατί ευφυώς ενέπλεξε, στην περίπτωση των θαλασσίων οικοπέδων της, τεράστια δυτικά οικονομικά συμφέροντα. Καταδήλως χρησιμοποιούν οι οικονομικοί κολοσσοί πολεμικά πλοία για προστασία τους. Ιδού η απόδειξη της αδιαίρετης σχέσης πολεμικής μηχανής και οικονομικών επιδιώξεων. Αλλά και ιδού ο τρόπος άσκησης «εξωτερικής πολιτικής» από τις ΗΠΑ –που αποφεύγουμε να την κατονομάσουμε και καταφεύγουμε σε γενικότητες μέσω του όρου Δύση. Είναι σαφές πως η αιτία των όποιων συγκρούσεων και των όποιων συμφωνιών στην περιοχή μας, εντάσσονται στη διαπραγμάτευση, ή στη διαπάλη, ΗΠΑ και Ρωσίας να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας και την ήδη υπερδύναμη Κίνα .
Η όποια λοιπόν συζήτηση και ανάλυση θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε αυτά, τα αμέσως φανερά και που αφορούν στα αμέσως τεκταινόμενα. Όμως κάτι τέτοιο δείχνουν να το αγνοούν οι αναλυτές μας, ή απλώς το αποσιωπούν. Με τέτοια γνώση πάντως –ή τέτοιες εντολές- πολιτευόταν πάντα η νεώτερη Ελλάδα, έτσι πολιτεύεται και η σημερινή κυβέρνηση -από τη δραματική εκείνη ολονύκτια διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές μας και εξής. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Όλα τα άλλα που αναλύονται στις τηλεοράσεις, είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
Αν τώρα θέλουμε να μη λειτουργούμε μόνο σαν αποικία, θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενδυνάμωση του ρόλου μας στις μεγάλες συμφωνίες. Συμφωνίες πολύ ευρύτερες των όποιων τριγωνικών σχέσεων των μικρών, π.χ. Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου. Οι συμφωνίες των μικρών άλλωστε, δεν αποτελούν παρά διαπραγματευτικούς μοχλούς για τις συμφωνίες –ή τη διαπάλη- των μεγάλων. Και η Τουρκία δεν είναι μεγάλη και δεν πρόκειται να της επιτραπεί να γίνει μεγάλη. Οι οσονούπω τρείς –ή και τέσσερεις- τέτοιες, είναι μάλλον πολλές. Ο δε λόγος μας σε αυτούς τους μεγάλους συσχετισμούς, θα πρέπει να στηρίζεται μεσοπρόθεσμα στη όποια γεωπολιτική διάσταση του σημερινού μας «οικοπέδου» (μικρότερης σήμερα απ’ ότι πριν εξήντα χρόνια), αλλά και μακροπρόθεσμα στην ευρύτερη διάσταση της παρουσίας του ελληνισμού ως οικουμενικής σημασίας φιλοσοφική πρόταση. Της οποίας φιλοσοφικής πρότασης είμαστε οι φυσικοί φορείς. Πρόκειται για το τέταρτο στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως.
Η Ιστορία έχει δείξει το ρόλο του ελληνισμού στη διαμόρφωση του κόσμου. Έχει δείξει την καθοριστική σημασία της πολιτισμικής πρότασης που θεμελιώθηκε στην Ιωνία και στο Αιγαίο, που από τον 8ο π.Χ. αιώνα και μετά επεκτάθηκε ένθεν κακείθεν όλης της Μεσογείου, μέχρι τη Κασπία Θάλασσα, αλλά που είχε δημιουργικές σχέσεις ακόμα και με την Ινδία και την Άπω Ανατολή. Σε πείσμα των πολέμων και των πρόσκαιρων εξουσιών επέζησε, κατά το μάλλον ή ήττον ανέπαφη, επέζησε μάλιστα εξελισσόμενη και ως το κύριο πεδίο αναφοράς της παγκόσμιας διανόησης, μέχρι τη σημερινή εποχή μας. Με όχημα τη γλώσσα, που οι Έλληνες μιλάμε περίπου την ίδια για τουλάχιστον τρείς χιλιάδες χρόνια, τη γλώσσα που μιλούσε και με την οποίαν σκεφτόταν όλος ο κόσμος της εμβέλειας της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας, δηλαδή αυτής που εσφαλμένα μας επέβαλαν να αποκαλούμε Βυζάντιο, ολοκληρώθηκε η ελληνική πρόταση προς την οποίαν προσέτρεχε όλη η Ευρώπη μέχρι πρότινος . Αλλά και προς αυτήν θα προστρέξει -όπως όλα δείχνουν- και σήμερα, που αναζητά ταυτότητα, εν μέσω των μεγάλων Ανατολικών Παραδόσεων που στηρίζουν τις νέες αναδυόμενες υπερδυνάμεις .
Δυστυχώς οι πολιτικοί διαχειριστές μας δείχνουν να μη καταλαβαίνουν τίποτα από αυτά…. Εύχομαι να διαψευσθώ.
Τουρκίαυπουργείο ΕξωτερικώνΕυρωπαϊκή ΈνωσηστρατιώτεςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δήλωση – «βόμβα» του Ντάνου για τον Τανιμανίδη
- Πώς θα δείτε πόσα ένσημα έχετε;
- Φρίκη στην Καλαμάτα: Άνοιξε το κεφάλι του άντρα της με μπαλτά - Τι είπε στους αστυνομικούς
- Έκλεισε στον ALPHA...
- Τα 8 ωραιότερα shirt-dresses που μπορείτε να αγοράσετε τώρα
- Τροχαίο με κλεμμένο αυτοκίνητο και νεκρό μετά από καταδίωξη
- Μητέρα του βρέφους που απανθρακώθηκε στη Βάρκιζα: Φοβάμαι ότι θα με σκοτώσουν - Με αντιμετωπίζουν σαν τέρας
- Στα ύψη η τηλεθέαση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha
- Η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου για την πυρπόληση του αυτοκινήτου της
- Βράβευση Μαρινάκη και Μ.Βαρδινογιάννη από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Εύρηκα!!! Αυτό και εάν είναι τύχη, κοριτσάκι σκόνταψε στο πάρκο σε χρυσό αξίας 36.000 ευρώ
- Εισβολή αγνώστων στις γραμμές του Ηλεκτρικού
- Παππάς: Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης και 7ήμερη εργασία
- Το αντικαρκινικό όσπριο που ρίχνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση
- Επικοί Ράδιο Αρβύλα: Ο Θεός που άλλαξε το λάστιχο στον Τερλέγκα και τα ανεξήγητα που του έχουν συμβεί (Video)
- Δύτης βρήκε πλαστική σακούλα στο βαθύτερο γνωστό σημείο της γης (Photos)
- Πήγε να τραβήξει φωτογραφία στην άκρη του γκρεμού και άνοιξε η γη και τον κατάπιε (Video)
- Καμμένος: Ο Μητσοτάκης τίναξε «τη μπάνκα στον αέρα» προαναγγέλλοντας έναν εργασιακό μεσαίωνα
- Τσακαλώτος: Αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς οφειλέτες - Έρχεται τροπολογία για μείωση ΦΠΑ στον καφέ
- Air Drake: Ο ράπερ παρουσίασε το νέο του ιδιωτικό τζετ - Εντυπωσιακά βίντεο
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Για την ελληνική «εξωτερική πολιτική»
- Το αντικαρκινικό όσπριο που ρίχνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση
- Τσακαλώτος: Αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς οφειλέτες - Έρχεται τροπολογία για μείωση ΦΠΑ στον καφέ
- Εύρηκα!!! Αυτό και εάν είναι τύχη, κοριτσάκι σκόνταψε στο πάρκο σε χρυσό αξίας 36.000 ευρώ
- Ηλιόπουλος: Είμαι έτοιμος να τσακωθώ για τον Δήμο Αθηναίων
- Τηλεοπτικές άδειες: Απορρίφθηκε το αίτημα των 12 δόσεων
- Στον «αέρα» το πρώτο σποτ του Ποταμιού με πρωταγωνιστή τον Σταύρο Θεοδωράκη (Video)
- Σκληρή κριτική δέχεται η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ για τη συμμετοχή της σε ταινία για τη Χιροσίμα
- Eurovision: Σήμερα ο πρώτος ημιτελικός - Η σειρά εμφάνισης της Ελλάδας - Πώς ψηφίζουμε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Eλένη Μενεγάκη στοχάζεται με Φρειδερίκο Νίτσε
- Αρθρο του Σταύρου Λυγερού: Οι εισηγήσεις για θερμό επεισόδιο και ο φόβος του Ερντογάν
- Το νέο σποτ του Ποταμιού: «Αλήθειες μόνο»
- Eurovision 2019: Πρώτη μάχη… για την Ελλάδα στο Τελ Αβίβ!
- Εικόνες από το πυρπολημένο όχημα της Μίνας Καραμήτρου
- «Ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στο οικονομικό και κοινωνικό μείγμα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ»
- Η φωτογραφία του Βασίλειου Κωστέτσου μέσα από το νοσοκομείο και το μήνυμα του
- Σώκος για σεισμούς στην Ηλεία: Είναι νωρίς να πούμε ότι τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
- Αργοσβήνει η Σελήνη – «Γεννά» σεισμούς αλλά… συρρικνώνεται σαν σταφίδα