Γιάννης Στουρνάρας: Η χώρα δεν αντέχει άλλον έναν χρόνο αβεβαιότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις μεταρρυθμίσεις, η υιοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και θα ανοίξουν τον δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας

στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Αυτά με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν τον ενάρετο κύκλο για την οικονομία, προκειμένου να επιστρέψουμε στις αγορές, να άρουμε τα capital controls και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικό και τολμηρό τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί οι αγορές από τις οποίες θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να ξέρουν από τώρα αν το χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι».

Τι πετύχαμε

Όπως είπε, το έλλειμμα 15,1% του 2009 έγινε πλεόνασμα 0,7% το 2016, ενώ μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Εμφαση έδωσε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από το 19% το 2009 στο 32% το 2016.

Σημείωσε ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν θα δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία υπολογίζεται 13% σε ορίζοντα δεκαετίας.

Οι προκλήσεις και το… καρφί

Η υψηλή ανεργία, το μεγάλο χρέος και τα κόκκινα δάνεια είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων, ενώ παράλληλα η χώρα παρά τη βελτίωση σε ό,τι αφορά στη δομική ανταγωνιστικότητα το διάστημα 2013-2014 παραμένει σε χαμηλές θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του World Economic Forum. Μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα σταμάτησε ενώ υπήρξε και ελαφρά οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια.

Οι προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές

Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να βελτιώσει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και να εξασφαλίσει ότι θα βγει στις αγορές το 2018, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

* Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της β' αξιολόγησης. Παρά την κάμψη της οικονομίας που δημιούργησε η αβεβαιότητα του πρώτου τριμήνου, εκτίμησε ότι αν εφαρμοστούν έγκαιρα δημιουργείται περιθώριο για ένα θετικό μεσοπρόθεσμο outlook.

* Εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, για να τονωθούν οι εξαγωγές και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις. Ως τέτοιες περιέγραψε δράσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον ανταγωνισμό, μειώνουν τις υπερβολικές ρυθμίσεις, τον προστατευτισμό, τη γραφειοκρατία και την περίπλοκη νομοθεσία, αλλά και δράσεις που ενθαρρύνουν την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

Μικρότερα πλεονάσματα

Ο Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε τα βήματα που έγιναν για να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια και τόνισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης μπορούν να τονωθούν από:

Α) Μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο καλύτερο έλεγχο των μη παραγωγικών δαπανών του κράτους.

Β) Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα. Επικαλέστηκε τις έρευνες της TτΕ που δείχνουν ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2021 επιτυγχάνεται βιωσιμότητα χρέους.
Σημείωσε μάλιστα ότι με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος επιτυγχάνονται ανάλογα αποτελέσματα με αυτά που θα είχε η χώρα αν υιοθετούσε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.

Το χρέος

Όπως είπε ο δοικητής της TτΕ, όταν το χρέος μιας χώρας υπερβαίνει το 100%, τα μέτρα μείωσης των πληρωμών τόκων μπορούν να το περιορίσουν ταχύτερα απ' ό,τι η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πηγή: euro2day.gr

Γιάννης ΣτουρνάραςΦρανκφούρτηEconomistσυνέδριοχρέοςμέτραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα