Γιατί δεν μπορεί να παραμαίνει υπουργός η Λίνα Μενδώνη

Επωνύμως

 

Τα πράγματα μερικές φορές είναι πιο απλά απ' ότι φαίνονται, έστω κι αν με επικοινωνιακά τερτίπια κάποιοι επιχειρούν να τα κάνουν δύσκολα και πολύπλοκα ή προσπαθούν να μπουν σε μια λογική συμψηφισμών.

Η Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε ως όφειλε από την στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση Λιγνάδη με τις σοβαρές καταγγελίες περί παιδεραστίας να έχει αναλάβει τις ευθύνες της αντί να κρατιέται με λύσσα στην καρέκλα της. Θα μου πείτε και ο πρωθυπουργός γιατί δεν την αποπέμπει αφού 15 ημέρες μετά τις πρώτες καταγγελίες για την σκοτεινή δράση

του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι εξαπατήθηκε από έναν καλό ηθοποιό χωρίς να ζητήσει ούτε μία συγνώμη από τους ανθρώπους που φώναξαν και αυτή δεν τους πίστευε λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες.

Ξαφνικά κανείς δεν τον ήξερε στην κυβέρνηση, κανείς δεν τον γνώριζε, κανείς δεν θέλει να ξέρει... Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μάλιστα να πείσει τους πολίτες ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό από την στιγμή που κανείς δεν ήξερε την κρυφή ζωή του Δημ. Λιγνάδη και περιμένει να περάσει ο κουρνιαχτός για να ξεχαστεί το θέμα.

Στην πραγματικότητα ωστόσο η υπόθεση είναι βαθειά πολιτική όσο και αν ο πρωθυπουργός αρνείται να την αντιμετωπίσει με τέτοια κριτήρια . Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτή την ιστορία.

-Κατ αρχήν με το που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 άλλαξε τον νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά –η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου δινόταν μέσα από διαγωνισμό- προκειμένου να διορίσει τον Δημ. Λιγνάδη.

- Η αρμόδια υπουργός και κανένας άλλος δεν έκανε τον κόπο να ψάξει τις φήμες που υπήρχαν εδώ και χρόνια γύρω από το πρόσωπο του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, τη στιγμή μάλιστα που το περιβάλλον του πρωθυπουργού είχε υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα με την υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη.

- Όταν άρχισαν οι καταγγελίες η υπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησαν απλώς για φήμες. Η δε κ. Μενδώνη αντί να ζητήσει από τον Δημ. Λιγνάδη να απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση τον άφησε στην θέση του με την δικαιολογία ότι την εξαπάτησε λέγοντας της ότι είναιαθώος.

- Η υπουργός Πολιτισμού έσπευσε να δώσει συνέντευξη τύπου χαρακτηρίζοντας τον μέχρι πρότινος συνεργάτη της « επικίνδυνο άνθρωπο» μόνο όταν υπήρξε η δεύτερη καταγγελία στον εισαγγελέα , η οποία δεν είχε παραγραφή. Τότε συνειδητοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα εμφανιζόταν πολιτικά εκτεθειμένη εάν ο εισαγγελέας προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς στην σύλληψη Λιγνάδη.

- Η Λίνα Μενδώνη εμφανίστηκε στην συνέντευξη ως εξαπατημένη από τον Δημ. Λιγνάδη. Ο άνθρωπος δηλαδή που κάθετε στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού βγήκε να πει ότι ενώ γίνονταν όλες αυτές οι καταγγελίες πείστηκε από τον συνεργάτη της ότι ήταν αθώος. Αδαής; Υπερβολικά αθώα; Άσχετη; ή Επικίνδυνη;

- Και το βασικότερο πολιτικό ερώτημα που προκύπτει από αυτή την ιστορία είναι πως θα συνεχίσει να διοικεί το υπουργείο Πολιτισμού η κ. Μενδώνη όταν η συντριπτική πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου ζητά την παραίτηση της και την αμφισβητεί ευθέως για κουκούλωμα της υπόθεσης.

Η υπόθεση αυτή και οι χειρισμοί Μενδώνη έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.. Και φυσικά και τα μέλη , τα στελέχη τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Και δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν κινδυνεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από κανένα άλλο κόμμα. Η υπόθεση από μόνη της είναι τόσο δυνατή αφού - ο κάθε γονιός ταυτίστηκε με τα θύματα – που για αρχή περιμένουν μικρές κινήσεις δικαίωσης. Και μια από αυτές είναι και η αποπομπή της Λίνας Μενδώνη.

Δημήτρης ΛιγνάδηςΛίνα ΜενδώνηπαραίτησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα