Γιατί η δήλωση Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού «άναψε φωτιές» στην κυβέρνηση

Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των υποκλοπών, έφερε ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεώρησαν ότι το σενάριο αυτό έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντέδρασαν έντονα, καθώς -όπως έλεγαν – στελέχη της ΝΔ το νέο σενάριο έχει πολλές

πιθανότητες να γίνει πράξη, καθώς με αυτό τον τρόπο φεύγει από το τραπέζι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: « Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού ανάμεσα στα δύο κόμματα μπορεί να δημιουργηθεί με διευρυμένη ατζέντα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, πέρα από την προανακριτική επιτροπή για τις υποκλοπές, να υπάρξει μία συμφωνία για συγκυβέρνηση ορισμένου χρόνου με μία ατζέντα διευρυμένη, η οποία ωστόσο θα στηρίζεται στις κοινές προγραμματικές απόψεις των δύο κομμάτων.

Αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να είναι η αναστολή των πλειστηριασμών, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι από την Δευτέρα και μετά θα μπορεί να συζητήσει όλα τα σενάρια με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να πιέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα τον εκθέσει στα μάτια των αντιδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι εμφανίζονται εξοργισμένοι με το θέμα των υποκλοπών.

Για την ώρα, πάντως, η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη καθησύχασε τα κυβερνητικά στελέχη καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας σταθερής, κανονικής και μακράς πνοής κυβέρνησης που θα ακολουθεί μια ολιστική ατζέντα. «Δεν αποκλείω τις συνεργασίες» ανέφερε κάνοντας, ωστόσο, σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρητορική και «τα σενάρια που αλλάζει κάθε λίγο, με αποτέλεσμα να γίνεται χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αρνητικός και στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου, έτσι ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να αποκτήσει περιεχόμενο -εάν συσταθεί στη συνέχεια- η Προανακριτική.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν μέλος του κόμματος – Τα τάγματα εφόδου αποθρασύνονται ξανά

Σκέρτσος: Η πολιτική τυμβωρυχία και η προεκλογική απελπισία της αντιπολίτευσης δεν έχει όρια

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τους γονείς των θυμάτων για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών

Keywords
Τυχαία Θέματα