Γιατί η έκδοση του «Mr Bitcoin» σε Γαλλία και ΗΠΑ συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου

ΚΟΣΜΟΣ

 

Πλήγμα στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, αν τελικά ο Αλεξάντερ Βίνικ εκδοθεί στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι θα υπάρξει, δύο Ρώσοι νομικοί. Παράλληλα, εξηγούν γιατί η ελληνική απόφαση παραβιάζει το διεθνές δημόσιο δίκαιο.

Δύο Ρώσοι νομικοί ξεδιπλώνουν την άποψή τους για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Οι

δυο τους συμφωνούν, ότι η απόφαση που υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, θα φέρει επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ η μία εξ αυτών, αναλύει και τους λόγους, για τους οποίους η έκδοση του Βίνικ όχι στη χώρα ιθαγένειάς του, δηλαδή τη Ρωσία, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δημοσίου δικαίου.

«Ως νομικός με ειδίκευση σε διεθνείς υποθέσεις, θα ήθελα να σημειώσω ότι, στην υπόθεση του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, υπάρχει σαφής παραβίαση του διεθνούς δημόσιου δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά η διδάκτωρ νομικών και πολιτικών επιστημών, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Κίρα Σαζόνοβα.

Και εξηγεί:

«Πρώτον, προτεραιότητα για έκδοση έχει πάντοτε η χώρα της ιθαγένειας, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ρωσική Ομοσπονδία. Το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται στη λίστα στην τρίτη θέση, μετά από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, είναι τουλάχιστον περίεργο».

«Δεύτερον, δεν τηρείται ο κανόνας διπλής δικαιοδοσίας. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Βίνικ πράγματι δεν είχε καταδικαστεί ποτέ στην Ελλάδα, επειδή δεν διέπραξε κανένα έγκλημα απέναντι στο ελληνικό κράτος. Ωστόσο, a priori τον θεωρούν ένοχο και θέλουν να τον παραδώσουν, όπως κατάλαβα, μέσω της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ίσως ακόμη και παρακάμπτοντας τη Γαλλία, δεδομένου ότι έχει ήδη λήξει η χρονική διάρκεια των καταγγελιών. Είναι εντελώς ακατανόητο για εμένα από πού προέρχονται οι κατηγορίες, διότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης, όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα που υποτίθεται ότι διέπραξε (σ.σ. ο Βίνικ) εναντίον Γάλλων πολιτών, έγιναν ενώ ο ίδιος βρισκόταν ήδη στην ελληνική φυλακή χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, έχουμε μια απολύτως κατασκευασμένη υπόθεση, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να αποκτήσουν έναν ταλαντούχο Ρώσο προγραμματιστή».

«Τι θα του κάνουν εκεί», συνεχίζει η Ρωσίδα νομικός, «δεν το γνωρίζουμε, καθώς οι αμερικανικές φυλακές είναι ένα είδος terra incognita, όπου μπορούν να συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα, να εξαφανίζονται άνθρωποι και να εφαρμόζονται βασανιστήρια με την πλήρη ανοχή των αμερικανικών αρχών.»

Για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ρωσία, η ίδια εκτιμά πως «είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο νομικός αγώνας».

«Παραμένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, οπότε χρειάζεται να απευθυνθούν σε όλες τις υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και μέσω προξενείων, διότι η μοίρα ενός ατόμου, ενός Ρώσου, κυριολεκτικά κρεμιέται από ένα νήμα», συμπληρώνει.

Όσο για το αν, η απόφαση για έκδοση του Βίνικ σε Γαλλία και ΗΠΑ, θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, η δικηγόρος απαντά:

«Θεωρώ ότι, γενικά, σε υποθέσεις σχετικές με την έκδοση ενός ατόμου, έχουν διαφωνίες τα κράτη. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος είναι πολλά περισσότερα από τη μοίρα ενός συγκεκριμένου προσώπου, αλλά ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές τόσο καιρό και με τόση δυσκολία προσπαθούν να πάρουν μια τόσο απλή απόφαση, δηλαδή την έκδοση ενός ατόμου στη χώρα της ιθαγένειάς του, ασφαλώς, θεωρώ ότι σίγουρα θα υπάρξει κάποια ψύχρανση των σχέσεων, αν τελικά δεν υπάρξει κάποιο άλλο αποτέλεσμα.»

«Η υπόθεση με τον Βίνικ στην Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας»

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Αλεξέι Ζούντιν, πολιτικός αναλυτής και ανώτερος λέκτορας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας:

«Νομίζω ότι ναι, ειδικά αν υπάρχει η πιθανότητα, ο Αλεξάντερ Βίνικ να αντιμετωπίσει την προοπτική της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. Ένα άλλο θέμα είναι, ότι η υπόθεση του Βίνικ δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθύμισε και πάλι ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πραγματικά να κυνηγούν Ρώσους πολίτες με διάφορους τρόπους. Όσον αφορά την Ελλάδα, δυστυχώς, η χώρα αυτή εντάχθηκε ή αναγκάστηκε να ενταχτεί σε μια ομάδα κρατών με έντονη αντιρωσική θέση. Λυπάμαι, επειδή στο παρελθόν είχαμε καλές και φιλικές σχέσεις. Σήμερα, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αυτή η ιστορία με τον Βίνικ που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι μια εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας. Επομένως, οι Ρώσοι πολίτες που πηγαίνουν εκεί, μου φαίνεται, ότι πρέπει να αναρωτηθούν αρκετές φορές, αν αυτό το ταξίδι τους αποτελεί ή όχι κίνδυνο».

Πηγή: sputniknews.gr

Mr bitcoinΒίνικέκδοσηΓαλλίαΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα