Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε την αλληλεγγύη της αναπτυξιακής τράπεζας CEB
Η αναπτυξιακή τράπεζα CEB, στενά συνδεδεμένη με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με καθαρά κοινωνική αποστολή, έδωσε τον καιρό της κρίσης δάνεια στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;
Υπάρχει μια τράπεζα στενά συνδεδεμένη με το Συμβούλιο της Ευρώπης, όχι ιδιαίτερα γνωστή, με καθαρά κοινωνική αποστολή που την κάνει να ξεχωρίζει μέσα στη μεγάλη οικογένεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών
Τριπλό ΑΑΑ στην αξιολόγηση
Παρά τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή «ακόμα και σε επίπεδο βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης» όπως αναγνώρισε με δήλωσή της στη DW η Γαλλίδα βουλευτής Νικόλ Τρισέ μέλος της «Επιτροπής για Κοινωνικά θέματα, Υγείας και αειφόρου Ανάπτυξης». Με στόχο άλλωστε να γίνει περισσότερο γνωστό το πλατύ φάσμα παρεμβάσεων της CEB σε κρατικό, περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, η Ν. Τρισέ παρουσίασε σχετική έκθεση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα.
Η εισηγήτρια εξήγησε ότι παρά το μικρό της μέγεθος η CEB διατηρεί από χρόνια την εμπιστοσύνη των γνωστών οίκων αξιολόγησης (ΑΑΑ στη Standard & Poor's, Aa1 στη Moody’s και AA+ Fitch Ratings, με σταθερή προοπτική και για τους τρεις).
Η θετική αυτή βαθμολογία επιτρέπει στην CEB την εύκολη πρόσβαση στις αγορές για την εξασφάλιση δανείων με ευνοϊκούς όρους. Η Τράπεζα συγχρηματοδοτεί κοινωνικά έργα με τις χώρες-μέλη, θέτοντας στη διάθεσή τους ιδίους πόρους, καθώς και τα κεφάλαια που συγκεντρώνει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με επιτόκια που αντικατοπτρίζουν τη θετική αξιολόγηση.
«Απούσα» για χρόνια η Ελλάδα
Από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα 41, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είναι και μέλη της CEB. Όπως και οι επενδυτικές τράπεζες, η CEB παρεμβαίνει με τη μορφή δανείων (και όχι με επιχορηγήσεις), για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. Με βάση τον τελευταίο πίνακα δανειοδοτήσεων 2014- 2018, η Ελλάδα παρ' ότι κατ' εξοχή χώρα με κοινωνικές ανάγκες, για το μεταναστευτικό, τη στέγαση, τις μικροεπιχειρήσεις, τις φυλακές κλπ. είναι η κατ' εξοχή απούσα της λίστας.
Την ίδια περίοδο χώρες που περνούσαν παρόμοια κρίση, όπως η Ισπανία για παράδειγμα εξασφάλισε 2.027 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 320 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα δραστήρια η Πολωνία με 2.302,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η Γαλλία με 1.253,4 εκατ. ευρώ και η Τουρκία με 700 εκατ. Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, σαν να έγινε νέα εκκίνηση για την Ελλάδα, με την εξασφάλιση 70 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, όπως μας επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Πάνος Μπεγλίτης.
Το ερώτημα πάντως που παραμένει είναι γιατί χάθηκε από τον πίνακα των δανείων η Ελλάδα για τέσσερα συνεχή χρόνια. Ήταν θέμα άγνοιας, αδιαφορίας, μη υποβολής προγραμμάτων ή άλλων αιτίων; Η απάντηση της Νικόλ Τρισέ ήταν απλή: «Διότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κάποιο πρόγραμμα. Ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης ή ενός υπουργείου να απευθυνθεί στη CEB, εφόσον υπάρχει ένα πρόγραμμα κοινωνικού χαρακτήρα» εξήγησε.
«Xρηματοδοτικό εργαλείο για κράτη-μέλη»
Ο κ. Μπεγλίτης δίνει από μέρους του μια διπλή εξήγηση. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών αλλά και περιφερειών για την σωστή κατάρτιση προγραμμάτων, προκειμένου να υποβληθούν στην CEB. Παράλληλα, την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον πρέσβη, δύσκολα η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να παίξει το ρόλο του εγγυητή.
O κ. Μπεγλίτης που είναι και ενεργό μέλος στο Συμβούλιο της Διοίκησης της CEB πιστεύει ότι «εφόσον υπάρξει η κατάλληλη κινητοποίηση και ολοκληρωμένη μελέτη προγραμμάτων σε τομείς με ισχυρή κοινωνική προστιθέμενη αξία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα διάφορα έργα υποδομών σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας μας». Έφερε σαν παραδείγματα «την κατασκευή φυλακών για την αποσυμφόρηση του ήδη βεβαρημένου συστήματος, έργων υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων/ μεταναστών, προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, της επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων ανέργων, της αντιμετώπισης των συνεπειών φυσικών καταστροφών κ.ά.»
Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα κράτη-μέλη και κυρίως για τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους αυτοδιοικητικούς θεσμούς τους» και ως μόνιμος αντιπρόσωπος υποσχέθηκε «να συμβάλει πλέον στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της δανειοδότησης της CEB» προς όφελος της χώρας και των πολιτών.
Πηγή: dw.com
Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 120 δόσεις: Οφειλές 7,1 δισ. ευρώ στη ρύθμιση, αιτήσεις από 722.109 οφειλέτες
- Το μενού της Μόριας: Δείτε τι τρώνε οι 13.000 μετανάστες του καταυλισμού
- Κροκόδειλος επιτίθεται σε γυναίκα μέσα σε πισίνα! Συγκλονιστικό βίντεο
- Αφορολόγητο: Η παγίδα για τα χαμηλά εισοδήματα με το 30%
- Μία καλοστημένη απάτη με τις ενοικιάσεις σπιτιών - Δείτε τα παραπλανητικά μηνύματα
- Αποκάλυψη: «Βρώμικος» πόλεμος στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα - Οι Τούρκοι επιχείρησαν «Black Out» στις ελληνικές επικοινωνίες
- Κόκκινο το ποτάμι παιδιά, κόκκινο, κατακόκκινο...
- Καινούργια αστικά λεωφορεία εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη - Αφήνουν «σύξυλους» τους Θεσσαλονικείς και κινούνται προς τα σύνορα!
- Λάρισα: Οι ληστές έπιασαν το ζευγάρι στην κρεβατοκάμαρα
- Πέτρος Τατσόπουλος: Πήρε εξιτήριο την Τρίτη από το νοσοκομείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καινούργια αστικά λεωφορεία εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη - Αφήνουν «σύξυλους» τους Θεσσαλονικείς και κινούνται προς τα σύνορα!
- Νόμπελ Φυσικής: Νικητές δύο Ελβετοί και ένας Καναδοαμερικανός για τις ανακαλύψεις τους στο διάστημα
- Δύο τουρκικά νησιά στο Αιγαίο βγαίνουν «στο σφυρί» - Προς πώληση μέσω online αγγελιών (Photos)
- Πήρε την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας το One
- Ο Νίκος Αγγελίδης απαντά στην διοίκηση της ΕΡΤ: Κρίνομαι μέσα από τη δουλειά μου (Photos)
- Ο Γιάννος «επιστρέφει» στις Άγριες Μέλισσες (Video)
- Μόρια: Στο κοντέινερ που κάηκε η 49χρονη ζουν δύο οικογένειες - «Πνίγονται» στη λάσπη οι πρόσφυγες (Photos)
- Ατελείωτα τα οικονομικά σκάνδαλα στελεχών της Nissan
- Έχει ο καιρός γυρίσματα: Ο Ιάσων Πιπίνης συναντιέται με τον πρέσβη του Μαδούρο υπό το βλέμμα του Τσάβες (Photo)
- Ιδιώτες πάροχοι ενέργειας ενώ εισέπραξαν 455 χιλ. ευρώ δημοτικά τέλη, δεν τα δίνουν στο δήμο Λάρισας
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε την αλληλεγγύη της αναπτυξιακής τράπεζας CEB
- Τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου: Οι δηλώσεις των αρχηγών (Live)
- Έχει ο καιρός γυρίσματα: Ο Ιάσων Πιπίνης συναντιέται με τον πρέσβη του Μαδούρο υπό το βλέμμα του Τσάβες (Photo)
- Ατελείωτα τα οικονομικά σκάνδαλα στελεχών της Nissan
- Προς πώληση (πρώην) «εμβληματικό» κτίριο του Τύπου στην Ελλάδα-Σε τι τιμή βγαίνει
- Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες να «υιοθετήσουν» δρόμους και γειτονιές για τα Χριστούγεννα
- Ο Νίκος Αγγελίδης απαντά στην διοίκηση της ΕΡΤ: Κρίνομαι μέσα από τη δουλειά μου (Photos)
- Καινούργια αστικά λεωφορεία εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη - Αφήνουν «σύξυλους» τους Θεσσαλονικείς και κινούνται προς τα σύνορα!
- Σταϊκούρας: Διευρυμένο επίδομα θέρμανση φέτος και με προκαταβολή
- Ο Γιάννος «επιστρέφει» στις Άγριες Μέλισσες (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος: Επιλεκτική και υποκριτική η ευαισθησία της ΕΡΤ
- Υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή
- Khabib: "Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον McGregor"
- Οι βλαβερές συνέπειες της φιλίας επί σκηνής -Η παράσταση που σπάει ταμεία στο Παρίσι [εικόνες]
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Πέτρος Τατσόπουλος - Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του
- Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ
- Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο
- Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Πέτρος Τατσόπουλος - Επιστρέφει σπίτι του
- «Ελάφια – ζόμπι»: Η ασθένεια που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ – Μπορεί να απειλήσει και τους ανθρώπους