Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος; 5 πιθανοί ένοχοι

Νιώθετε διαρκή κόπωση ή και υπνηλία; Πολλές φορές αναζητούμε τους λόγους πίσω από την ανεξήγητη κόπωση και υπνηλία σε καθημερινή βάση. Και σίγουρα δεν είμαστε μόνοι, ισχυρίζονται στατιστικές μελέτες που εντοπίζουν το φαινόμενο στο ένα τρίτο των υγιών εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων.

Αν και η κόπωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διάφορων παθήσεων όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, αλλά και η ανεπάρκεια σιδήρου τις περισσότερες φορές ο ένοχος κρύβεται σε ορισμένες κακές συνήθειες του τρόπου ζωής που ακολουθούμε και συγκεκριμένα:

1. Η υπερκατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες

αποτελούν τη βασική καύσιμη ύλη του οργανισμού. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που ακολουθείται από εξίσου γρήγορη πτώση. Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια μέσα από επιπλέον ποσότητες τέτοιων υδατανθράκων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα που κουράζουν τον οργανισμό.

Προσπαθήστε λοιπόν να τους αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

2. Η καθιστική ζωή

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα κρύβεται συχνά πίσω από την έλλειψη ενέργειας και, σύμφωνα με μελέτη, η κούραση είναι ο βασικός λόγος που επικαλούνται οι περισσότεροι μεσήλικες και ηλικιωμένοι για την απουσία άσκησης από την καθημερινότητά τους.

Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα λύνεται μόνο με ένα τρόπο: μέσα από την άσκηση και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στη ζωή μας.

Ανασκόπηση μελετών με πάνω από 1.500 συμμετέχοντες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κατέληξε ότι η ελάχιστη ακόμη άσκηση θα μπορούσε να αμβλύνει το αίσθημα κόπωσης, θετική επίδραση που έχει παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις υγιών ανθρώπων ή ατόμων με άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος.

3. Η έλλειψη πρωτεΐνης 

Οι πρωτεΐνες αποδεδειγμένα επιταχύνουν τον μεταβολισμό και, εκτός από σύμμαχοι στην απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσουν και στη μείωση της κόπωσης. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών πιθανώς να μειώνουν την κούραση.

4. Η ελλιπής ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί την κίνηση-κλειδί που εξασφαλίζει ενέργεια στον οργανισμό που χάνει νερό μέσα από σειρά βιοχημικών διεργασιών όπως η ούρηση και η εφίδρωση.

Τη σημασία της έχουν αναδείξει μελέτες που συμπέραναν ότι η μέτρια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Αν και η αναγκαία ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία, το φύλο και η συχνότητα σωματικής δραστηριότητας, τα οφέλη είναι κοινά για όλους και, μάλιστα, ενισχύονται όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι νερό. 

5. Το αυξημένο άγχος

Το έντονο άγχος αλλά και η αδυναμία διαχείρισής του έχουν συσχετιστεί με αίσθημα κόπωσης και χαμηλής ενέργειας.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, ωστόσο η ανακούφιση από το στρες μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός ή και με την υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών μοτίβων. 

Πηγή: ygeiamou

Διαβάστε επίσης:

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Τα 6+1 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η καθημερινή συνήθεια που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Επιστήμονες μετέτρεψαν βακτήρια σε «Δούρειο Ίππο» που ανιχνεύει το DNA καρκινικών όγκων

Keywords
Τυχαία Θέματα