Γιατί ο Καναδάς θέλει να κάνει «εισαγωγή» 1,5 εκατομμυρίου μεταναστών (Photos/Video)

Ο Καναδάς στοιχηματίζει στη μετανάστευση για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που είναι απολύτως απαραίτητο για την οικονομία της, καθώς οι λεγόμενοι “baby boomers”  αποχωρούν από την αγορά εργασίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία απλή προσπάθεια.

Στις αρχές του μήνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να δέχεται η χώρα 500.000 μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2025, με στόχο να υποδεχτεί 1,5 εκατομμύριο μετανάστες τα προσεχή τρία χρόνια. Ο αριθμός αυτός είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Βρετανία και

τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον στις ΗΠΑ, με βάση την αναλογία του μόνιμου πληθυσμού ανά χώρα.

Opinion by David Moscrop: Canada must support the migrants it’s letting in to fill jobs https://t.co/uoIMPfK86t

— The Washington Post (@washingtonpost) November 18, 2022

Εντούτοις μία πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι στην καναδική κοινωνία επικρατεί ανησυχία για την υποδοχή τόσων πολλών μεταναστών.

Επί χρόνια ο Καναδάς προσπαθεί να προσελκύσει νέους μόνιμους κατοίκους για να διατηρήσει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και να αποτρέψει την συρρίκνωση του πληθυσμού. Πέρυσι υποδέχθηκε 405.000 νέους μόνιμους κατοίκους, τους περισσότερους μέσα σε ένα χρόνο στην ιστορία της χώρας.

Τα μαθηματικά της ανάπτυξης

Οι λόγοι είναι απλά μαθηματικά, όπως σημειώνει το BBC. Όπως πολλά δυτικά κράτη ο Καναδάς έχει πληθυσμό που γηράσκει και χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα θέλει να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται πρέπει να βρει νέο εργατικό δυναμικό. Κι εφόσον δεν έχει νέους πολίτες για να μπουν στην αγορά εργασίας, πρέπει να τους εισάγει.

Πρακτικά αυτή τη στιγμή το σύνολο του εργατικού δυναμικού που συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη είναι μετανάστες και μέχρι το 2032 αναμένεται ότι από τους  μετανάστες θα προέρχεται το σύνολο της αύξησης του πληθυσμού.

#Migrant populations in OECD countries:

Luxembourg 49%
Switzerland 30%
Australia 29%
Canada 21%
Sweden 20%
Germany 16%
Spain 15%
UK 14%
US 14%
France 13%
Italy 10%
Japan 2%
Mexico 1%

Learn more: https://t.co/qvfKH99IO5 | #Migration pic.twitter.com/MSOwzycYP1

OECD Social (@OECD_Social) October 13, 2022

Σήμερα ο ένας στους τέσσερις Καναδούς είναι μετανάστης, ενώ στις ΗΠΑ και στη Βρετανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 14%.

Η Μάντλιν Σάμπτιον, διευθύντρια του Κέντρου Παρατήρησης Μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι αυτοί οι αριθμοί δεν σημαίνουν ότι η Βρετανία έπεται ως προς την υποδοχή μεταναστών, αλλά δείχνουν πως ο Καναδάς είναι «εκτός συναγωνισμού».

Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η Βρετανία είναι ένα νησί με διπλάσιο πληθυσμό από τον Καναδά, ο οποίος με μόλις 38 εκατομμύρια κατοίκους είναι μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση χώρες στον κόσμο. Άρα ο Καναδάς διαθέτει πολύ περισσότερα εδάφη για να φιλοξενήσει μετανάστες.

«Η Βρετανία δεν έχει στόχο να αυξήσει τον πληθυσμό με τον ίδιο τρόπο που κάνει ο Καναδάς», προσθέτει η Μάντλιν Σάμπτιον.

Ο Τζέφρι Κάμερον, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, επισημαίνει ότι ενώ πολλές χώρες όπως ο Καναδάς,, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, η επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου υποδοχής μεταναστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που θα έχει από τον τοπικό πληθυσμό. «Ο περιοριστικός παράγοντας στις περισσότερες χώρες είναι η κοινή γνώμη», λέει ο Κάμερον.

Στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα από τα νότια σύνορα βρίσκεται σε ύψος-ρεκόρ, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τα μεταναστευτικά ρεύματα παρά για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Στον Καναδά, ιστορικά, εκδηλώνεται μεγάλη λαϊκή υποστήριξη στην υποδοχή μεταναστών. «Ο λόγος είναι, σε κάποιο βαθμό, ότι υπάρχει η λαϊκή πεποίθηση ότι η μετανάστευση στον Καναδά τυγχάνει σωστής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις, με τρόπο που εξυπηρετεί τα καναδικά συμφέροντα», εξηγεί ο Κάμερον.

Ο αντίλογος

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκφράζονται και ανησυχίες.

Τα τελευταία χρόνια η ροή μεταναστών από τα αμερικανικά σύνορα είναι θέμα που προκαλεί έντονο διάλογο και μέσα σε αυτό το κλίμα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του Καναδά.

Migrant workers were getting yelled at on a Canadian mushroom farm the other day for going to break 1 minute early

They were threatened with termination. They fear they will have to leave the country

In defense of migrant workers#UnionStrong #Migrants #Canada #Socialism pic.twitter.com/pGBgEFO5cO

— CSIS Operations (@CSISOperations) November 16, 2022

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα επιθετικά σχέδια για την υποδοχή 500.000 νέων μεταναστών κάθε χρόνο μέχρι το 2025, η επαρχία του Κεμπέκ, όπου ισχύουν περιορισμοί στην εγκατάσταση μεταναστών, διεμήνυσε ότι δεν δέχεται πάνω από 50.000 μετανάστες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το Κεμπέκ, όπου ζει το 23% του συνολικού πληθυσμού του Καναδά, θα υποδέχεται μόλις το 10% των μεταναστών που θα εισρέουν στη χώρα κάθε χρόνο.

Ως επιχείρημα για την πολιτική αυτή, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκόλ, προέβαλε το σκεπτικό ότι με την εγκατάσταση περισσότερων μεταναστών θα εξασθενήσει η γαλλοφωνία στην περιοχή.  «Ήδη και με τον αριθμό των 50.000 είναι  δύσκολο να ανακοπεί η υποχώρηση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας», είπε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ.

Επιπλέον εκφράζονται ανησυχίες ότι η άφιξη νέων μεταναστών θα αυξήσει το κόστος της στέγης, την ώρα που μεγάλες πόλεις, όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ, αντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα.

Σε έρευνα με την συμμετοχή 1.537 Καναδών, οι τρεις στους τέσσερις εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο στεγαστικό και στις κοινωνικές παροχές τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη υποδοχή νέων μεταναστών. Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 49%) θεωρούν πολύ υψηλούς τους στόχους που θέτει η κεντρική κυβέρνηση, ενώ με αυτούς συμφωνεί το 31% των ερωτηθέντων.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίον ο Καναδάς είναι μια  ξεχωριστή περίπτωση στον δυτικό κόσμο είναι η έμφαση που δίνεται στην οικονομική μετανάστευση- σχεδόν οι μισοί από τους νέους μόνιμους κατοίκους στη χώρα είναι καλοδεχούμενοι λόγω των επαγγελματικών δεξιοτήτων που έχουν.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Χασούρα 100 δισ. δολάρια για τον μεγιστάνα της τεχνολογίας

Διπλωματικό επεισόδιο με την Ουκρανία προκάλεσε ο Όρμπαν με τo κασκόλ του – Τι απεικόνιζε (Photos)

Μελόνι: «Επιβεβαιώνω τη δήλωση Ταγιάνι για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της – Θα συναντηθώ με Μητσοτάκη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καναδάς, PhotosVideo,kanadas, PhotosVideo