Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της αυτοδυναμίας – Τι φοβάται ο πρωθυπουργός

Η επαναφορά του στόχου της αυτοδυναμίας και η εγκατάλειψη των σεναρίων των κυβερνήσεων συνεργασίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια του συνεδρίου, πυροδότησε όπως ήταν φυσικό πολλές συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ό πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά, ότι σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για λόγους αρχής η ΝΔ διαχρονικά υποστήριζε συστήματα που συνδυάζουν την αναλογικότητα με την αποτελεσματικότητα

και υποστήριξε ότι η θέση της αυτή σήμερα δικαιώνεται γιατί ανέκαθεν υποστήριζε την αυτοδύναμη Ελλάδα και με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Η αλλαγή στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει προφανώς με δυο λόγους.

-Κατ αρχήν το αφήγημα των κυβερνήσεων συνεργασίας δημιούργησε μεγάλη ηττοπάθεια στο κυβερνών κόμμα κάνοντας μάλιστα πολλούς να πιστέψουν ότι και η δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται και στην εγκατάλειψη της αυτοδυναμίας.

Ερμηνεύθηκε το αφήγημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως παραδοχή ήττας και προσπάθεια ανεύρεσης κυβερνητικού εταίρου. «Κανείς δεν πρόκειται να σε ακολουθήσει εάν το μήνυμα που στέλνεις είναι ότι θα χάσεις τις εκλογές και γι αυτό αναζητάς κυβερνητικό συνεργάτη», έλεγαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

-Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επανήλθε στην αυτοδυναμία είναι το γεγονός ότι η πρόσκληση του δεν βρήκε …παραλήπτη. Το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης στον οποίο απευθυνόταν στην πραγματικότητα η πρόσκληση δεν έδειξαν καμία διάθεση για να συζητήσουν με την ΝΔ για την επόμενη μέρα των εκλογών δηλώνοντας ότι ανήκουν στην σοσιαλδημοκρατία.

Η επαναφορά της αυτοδυναμίας πάντως συνδέθηκε σημειολογικά και με την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συστράτευση για νίκη στις εκλογές, σε ένα χρόνο, από την πρώτη κιόλας κάλπης της απλής αναλογικής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός είναι το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να λειτουργήσουν χαλαρά στις πρώτες εκλογές, -σε αυτές με την απλή αναλογική -στέλνοντας και ένα «ασφαλές μήνυμα» προς το κόμμα τους γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες.

Εάν όμως, συμβεί κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί ένα κλίμα ηττοπάθειας, και τότε πολύ δύσκολα αυτό θα αντιστραφεί καθ οδόν προς τις επόμενες κάλπες. Γι αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τα κομματικά του στελέχη ότι πρέπει να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. «Ο εφιάλτης επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς και ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» είπε.

Πάντως καλού κακού ο πρωθυπουργός φρόντισε να αφήσει εκτός των πολιτικών βολών του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή του… Ήλιου και συνολική επικράτηση Ανδρουλάκη – Αύριο το «κυβερνητικό οικονομικό» πρόγραμμα

Με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας φωταγωγήθηκε το Προεδρικό Μέγαρο (Photos)

Δένδιας: Απαραίτητη η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα