Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να ζητά ευμεγέθη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή

Καθώς απέχουμε μόλις δέκα μέρες από τη νέα εκλογική αναμέτρηση, στη Ν.Δ. οι πάντες έχουν πέσει πάνω από τις δημοσκοπήσεις και τις προβολές τους σχετικά με τις έδρες που θα πάρει το κάθε κόμμα και κάνουν διαρκώς υπολογισμούς σβήνοντας και γράφοντας νούμερα.

Στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, καθώς οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης λίγο – πολύ δείχνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνο θα είναι πρώτο

κόμμα, πολύ μπροστά από το δεύτερο, αλλά διασφαλίζεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας, που αποτελεί το μείζον αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο αισιόδοξοι από τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το κόμμα μπορεί να «πιάσει» ποσοστό κοντά ακόμα και στο 45%, ενώ οι πιο «προσγειωμένοι» θεωρούν σχεδόν ιδανικό το ποσοστό που το κόμμα είχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το οποίο έδινε στη Ν.Δ. καθαρή αυτοδυναμία περίπου 160 εδρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιο «ρεαλιστές» εντός της Πειραιώς θεωρούν ότι το μίνιμουμ που πρέπει να διασφαλίσει το κόμμα είναι οι 158 έδρες που είχε πάρει το 2019 και, από εκεί και πέρα, ό,τι επιπλέον έλθει από την κάλπη θα είναι καλοδεχούμενο, ανάλογα φυσικά και με το πόσα κόμματα θα μπουν εν τέλει στη Βουλή και πόσα θα μείνουν εκτός.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία μέτρηση της MARC για τον ΑΝΤ1 δίνει στην εκτίμηση ψήφου τη Ν.Δ. να κινείται μεταξύ του 39% και του 43,4% μεταφράζοντας το αποτέλεσμα αυτό σε 161 έδρες στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται μεταξύ 18% και 21,6% (54 έδρες) και το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 10% και 12,8% (31 έδρες), ήτοι άνετη επικράτηση της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη.

Κάπου εδώ θα άξιζε τον κόπο να επιχειρηθεί μια προσέγγιση στο γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει τόσο πολύ στην «καθαρή» αυτοδυναμία, καθώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως να δώσει και ένα είδος «οδικού χάρτη» για το πώς θα εξελιχθεί η νέα κυβερνητική της θητεία, αν, φυσικά, δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στις εκλογές του Ιουνίου.

«Ασφάλεια στους αριθμούς»

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία η Ν.Δ. δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα να περάσει ό,τι ήθελε στη Βουλή, ακόμα κι όταν έχασε δύο βουλευτές – τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Ανδρέα Πάτση – καθώς η αρχική «κάβα» των 158 βουλευτών έδινε «αέρα» για κάποιες απώλειες.

Ωστόσο η νέα Βουλή θα κληθεί να κινηθεί μέσα σε ένα νέο περιβάλλον: η Ε.Ε. αρχίζει πάλι να πιέζει για περιορισμούς στις δαπάνες (η κυβέρνηση στην πρώτη της θητεία δεν δίστασε να ξοδέψει σχεδόν 55 δισ. ευρώ), ενώ και το γενικότερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν εμπνέει και πολλή εμπιστοσύνη όσον αφορά την απαιτούμενη σταθερότητα και ασφάλεια.

Έτσι, ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ της Ν.Δ. εντός της Βουλής, ώστε να συνεχίσουν να περνούν χωρίς δυσκολία όλα τα νομοθετήματα που κρίνουν ότι θα πρέπει να περάσουν, ακόμα κι αν κάποιοι βουλευτές – για τον έναν ή τον άλλον λόγο – δεν θελήσουν να στηρίξουν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ας μην διαφεύγει ότι ακόμα εκκρεμεί στη Βουλή η κύρωση τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, θέμα που είχε… μπει στο ψυγείο λόγω αντιδράσεων από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Τα κείμενα αυτά εκτιμάται ότι θα πρέπει να έλθουν προς κύρωση σύντομα, οπότε η λογική της «ασφάλειας στους αριθμούς» είναι σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ για την ηγεσία του κόμματος.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο των εντυπώσεων, μια μεγάλη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να εμπεδώσει στη συνείδηση των πολιτών την πλήρη κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφήνοντας την αντιπολίτευση να παλεύει με την εσωστρέφεια και τη διεκδίκηση ενός συρρικνούμενου εκλογικού «χώρου».

Συνταγματική αναθεώρηση

Παράλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι στο ζήτημα αυτό θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις (είπε χαρακτηριστικά στο Star ότι «δεν θα την επεδίωκα ποτέ αν δεν είχα τη στήριξη τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος»), η Ν.Δ. θέλει να προχωρήσει σε μια αρκετά ευρεία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, αρχίζοντας από το 2025.

Εκτός από το άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αναθεώρηση θα τεθούν και άλλα κρίσιμα άρθρα, όπως το 24 (προστασία του περιβάλλοντος), καθώς και τα 78 και 79 που αφορούν τον προϋπολογισμό και τους φορολογικούς νόμους, με στόχο να υπάρξουν συνταγματικά κατοχυρωμένοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν υπάρξει σκέψεις ακόμα και για συνταγματική θεσμοθέτηση «φρένου χρέους», στα πρότυπα της Γερμανίας, οι οποίες, όμως, εν τέλει απορρίφθηκαν, δεδομένου ότι η Ελλάδα ακόμα δεν βρίσκεται «out of the woods», που λένε και οι Αμερικανοί, αλλά και της παγκόσμιας αστάθειας στην οικονομία.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό του Μητσοτάκη βρίσκεται και η αναθεώρηση των άρθρων 41 και 53, σχετικά με τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών σε σταθερές ημερομηνίες, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν τριβές και εντός της Ν.Δ.

Να προστεθεί εδώ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Ν.Δ. σχεδιάζει να προτείνει και την αναθεώρηση του άρθρου 29, με στόχο οι εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θέμα που ήδη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορα κόμματα εντός της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι μια άνετη πλειοψηφία εντός της Βουλής, έστω κι αν – είτε κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση είτε στην ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα – χρειάζονται 180 βουλευτές, θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να «τρέξει», έστω και με κάποιες υποχωρήσεις, το σχέδιό της για τη συνταγματική αναθεώρηση χωρίς προβλήματα.

Ψήφος αποδήμων

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο τοποθετείται και το σχέδιο της Ν.Δ. για πλήρη αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, με στόχο να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος, μετά τη μάλλον ισχνή συμμετοχή των εκτός χώρας ψηφοφόρων στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάτι που ο Μητσοτάκης θέτει στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της νέας του κυβέρνησης.

Και, επειδή για να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται 200 ψήφους, είναι επίσης προφανές ότι, όσο πιο ευμεγέθης είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., τόσο πιο εύκολα εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι επιπλέον απαραίτητες ψήφοι από άλλα κόμματα, ώστε ο νόμος να αλλάξει και να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση.

Ζητήματα ηθικής τάξης

Τέλος, από το μυαλό του Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του δεν φεύγουν περιπτώσεις όπως του Ανδρέα Πάτση, του Θέμη Χειμάρα, του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ή της Σοφίας Νικολάου (η οποία, πάντως, δεν ήταν βουλευτής), περιπτώσεις με τις οποίες το κόμμα αναγκάστηκε να κόψει τους δεσμούς του, χάνοντας κοινοβουλευτική δύναμη.

Πάτσης και Μπογδάνος διεγράφησαν από την Κ.Ο. της Ν.Δ., ενώ ο Θ. Χειμάρας παραιτήθηκε από βουλευτής και αντικαταστάθηκε. Ούτως ή άλλως, πάντως, η Ν.Δ. τελείωσε την κοινοβουλευτική της θητεία με μείον δύο βουλευτές, αν και, φυσικά, ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα δεδηλωμένης, αφού έως το τέλος είχε 156 έδρες στη Βουλή.

Επειδή, λοιπόν, «ο φόβος φυλάει τα έρημα» και ουδείς μπορεί να διασφαλίσει στην ηγεσία του κόμματος ότι δεν θα «σκάσουν» αντίστοιχες περιπτώσεις και στο μέλλον, είναι απολύτως κατανοητή η… πρεμούρα του Μητσοτάκη να έχει στη νέα Βουλή όσο περισσότερους βουλευτές γίνεται, ώστε να μην τεθεί θέμα ισχύος αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, βέβαια, στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρό ηθικό ζήτημα με βουλευτή, μια πολυπληθής Κ.Ο. επιτρέπει στον εκάστοτε επικεφαλής της να λειτουργήσει και… παραδειγματικά προς τους υπόλοιπους, δείχνοντας μηδενική ανοχή για θέματα που βλάπτουν την εικόνα του κόμματος, μέσω μιας ταχείας διαγραφής του βουλευτή.

Οι πρώτοι στόχοι

Πάντως, σε μια φάση που θα μπορούσε να αποτελέσει και… deja vu, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησής του θα αφορά στο… update του νόμου περί επιτελικού κράτους, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μιλώντας στο Star ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο, εκτός από την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, θα περιλαμβάνει «και την αναδιάταξη κάποιων χαρτοφυλακίων, με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου στο οποίο θα είναι μέσα τα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική αλλά και τη στεγαστική πολιτική».

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι νέοι υπουργοί «στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο θα βρουν πάλι έναν ωραίο μπλε φάκελο πάνω στο γραφείο τους, με τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι οι οποίοι τίθενται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τη γραμματεία της κυβέρνησης».

Φυσικά, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα επιβεβαιώσει τις μετρήσεις, αλλά και τις προσδοκίες του Μητσοτάκη. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για το ναυάγιο στην Πύλο: Αποφασιστική απάντηση στα άθλια δίκτυα των εγκληματιών

Κουτσούμπας για το ναυάγιο στην Πύλο: Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επίκαιρο όσο ποτέ

ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στην Πύλο: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές

Keywords
βουλη, ζητα, μητσοτακης, ομαδα, deja vu, νέα, δημοσκοπηση, εκλογες, μαΐου, ΑΝΤ1, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ήτοι, ιουνίου, ισχύ, σαμαρας, star, ελλαδα, ψηφοφορία, συμμετοχή, update, υπουργοι, μπλε, εκκρεμότητες, τίθενται, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, μπογδανος, βουλευτες, ήτοι, ηγεσια, θεμα, θητεια, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, ψυγειο, star, αρθρα, αρθρο, αισιοδοξια, αξιζε, βορεια, βρισκεται, γινεται, δευτερο, δυναμη, δωσει, δικτυα, ευκολα, ειπε, εκπαιδευση, εκκρεμότητες, εκτιμηση, ιδια, ιδιο, ειδος, ηθικο, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαΐου, μακεδονια, μειζον, μπλε, μυαλο, οικογενεια, πεδιο, περιβαλλον, προβληματα, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδιο, τίθενται, ισχύ, φυσικα, φοβος, χειμαρα, ψηφοφορία, ασφαλεια, deja vu, ιδανικο, ιουνίου, κειμενα, κωνσταντινου, κυριακου, μπροστα, πληροφοριες, update, θεματα, ωραιο
Τυχαία Θέματα