Γιατί ο Τσίπρας μιλά για «κυβέρνηση των νικητών»

Εδώ και λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί με θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση της επόμενης μέρας, αναφέροντας ότι  η στρατηγική του κόμματος αποβλέπει στον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης των νικητών», δηλαδή μιας πλειοψηφικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Κοινώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τοποθετηθεί με βάση το ποια εκδοχή κυβέρνησης συνεργασίας επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ποια απορρίπτει.

Το δεύτερο αφορά την προηγούμενη τοποθέτηση, αυτή που έκανε μερικούς μήνες πριν από το βήμα της

Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρούσε στην συγκρότηση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Εκεί είχε απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρει σε «κυβέρνηση των ηττημένων», εξηγώντας μεταξύ άλλων και πως επιδιώκει να έχει την πλειοψηφία με το μέρος του για να ασκήσει μια σταθερή διακυβέρνηση, αλλά και γιατί σε περίπτωση προσπάθειας να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας όντας ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος, τότε οι επίδοξοι εταίροι από των μικρότερων κομμάτων θα δεχτούν αφόρητες πιέσεις από το σύστημα – κάτι που φωτογράφιζε κυρίως τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπό το φόντο της υπόθεσης των υποκλοπών που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, με την θετική αναφορά σε «κυβέρνηση των νικητών» δείχνει να «αποσύρει» αυτή την έκφραση, η οποία άλλωστε προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό, από την πλευρά της μειοψηφίας.

Η τελευταία ουσιαστικά πρόβαλε το επιχείρημα πως ένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το δεύτερο κόμμα είναι θεμιτό και όχι απορριπτέο σε συνθήκες απλής αναλογικής. Εν ολίγοις αντιμετωπίστηκε από μερίδα του κόμματος ως μια απαξιωτική αναφορά σε ένα «έγκυρο» κατ’ αυτήν πολιτικά σενάριο (αν και μάλλον δύσκολο με όρους αριθμητικής).

Βέβαια, ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε διατύπωση μάλλον δεν είναι μόνο το ότι η μέχρι πρότινος αναφορά δυσαρεστούσε μερίδα στο εσωτερικό του κόμματος.

Την περασμένη Κυριακή, στα τέλη Ιανουαρίου, η νέα εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, σε συνέντευξή της στην Αυγή άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Έκανε μια σύντομη αναφορά χωρίς να δίνει έκταση, και αφού είχε παρουσιάσει το κύριο σενάριο για σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης συνεργασίας μετά από πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προκάλεσε ερωτηματικά.

Ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης σημείωσε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό δεν αλλάζει, αλλά παραμένει η επιδίωξη για σχηματισμό μιας «κυβέρνησης των νικητών», έχοντας ωστόσο μετατοπίσει την αναφορά του όπως είδαμε πιο πάνω από την αμέσως προηγούμενη περί του όχι σε «κυβέρνηση μειοψηφίας». 

Με άλλα λόγια αυτό το έστω αδύναμο σενάριο αφήνεται να υπάρχει σε μια γωνιά της επίσημης ρητορικής για παν ενδεχόμενο…

Διαβάστε επίσης

Οι εθνικές εκλογές είναι ευκαιρία για αλλαγή σελίδας

Έκανε πάλι το θαύμα του ο Άγιος Εφραίμ!

«Ξεζούμισμα» της πρώτης τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ και «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras