Γιατί οι μισοί Ρώσοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να εργαστούν στις μυστικές υπηρεσίες;

ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη», το οποίο διενεργεί έρευνες για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, έδειξε ότι οι μισοί Ρώσοι πολίτες θα ήθελαν τα παιδιά τους να βρουν δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο αριθμός των ατόμων που άρχισαν να βλέπουν θετικά το έργο των μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία επτάμιση χρόνια αυξήθηκε

κατά μιάμιση φορά.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στο διάστημα 1998-2001 αξιολογούσε θετικά το έργο των μυστικών υπηρεσιών το 35% των Ρώσων πολιτών , ενώ αρνητικά το 34%. Ωστόσο εν συνεχεία η εικόνα που είχαν οι Ρώσοι για τις μυστικές υπηρεσίες βελτιώθηκε και έτσι σήμερα το 66% των Ρώσων αξιολογεί θετικά το έργο τους. Μόνο το 12% είναι δυσαρεστημένο με το έργο τους.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-28 Ιανουαρίου σε 53 περιοχές της Ρωσίας, σε δείγμα 1500 ατόμων με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης

«Η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών παρουσιάζεται πολύ πιο θετικά από τα μέσα ενημέρωσης» , δήλωσε στο BBC ο κύριος αναλυτής του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» Γκριγκόρι Κέρτμαν. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι μαζί με την υπάρχουσα τάση αποκατάστασης του σταλινισμού η οποία οδηγεί σε μια «υφέρπουσα αποκατάσταση των διώξεων», ενώ σε συνθήκες ψυχρού πολέμου με την Δύση οι μυστικές υπηρεσίες στέφονται με το «φωτοστέφανο του ηρωισμού».

«Η απουσία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ρωσία είναι στα υπέρ σε σχέση με την Ευρώπη» λέει ο Κέρτμαν προσθέτοντας ότι «την ύπαρξη της τρομοκρατικής απειλής αναδεικνύουν συστηματικά τα γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό (τρομοκρατικές επιθέσεις-σ.σ), την στιγμή που στην Ρωσία δεν σημειώνονται»

Το κύρος που έχει κάποιος που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες αυξήθηκε σημαντικά. Το 2001 το 42% θεωρούσε πως αποκτά κανείς κοινωνικό κύρος όταν εργάζεται στις μυστικές υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό έχει φθάσει σήμερα το 69%. Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε τα παιδιά του ή τα εγγόνια του να βρουν δουλειά στα όργανα ασφαλείας. Το 2001 το ποσοστό αυτό έφθανε το 29%, ενώ το 33% αξιολογούσε αρνητικά μια τέτοια ενασχόληση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που βρίσκουν ελκυστική την δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες καταγράφεται στις ηλικίες 18-30 ετών , όπου φθάνει το 76%. Στην κατηγορία των Ρώσων ηλικίας άνω των 60 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει το 59%.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της κρατικής προπαγάνδας και του κομφορμισμού που δείχνουν οι πολίτες όταν απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC o αντιπρόεδρος του συμβουλίου της οργάνωσης « Μεμοριάλ» Νικήτα Πετρόφ , επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να απολυτοποιεί τα αποτελέσματα αυτά καθώς πολλά αλλάζουν πολύ γρήγορα».

Ο Πετρόφ λέει ότι η νέα γενιά αντιλαμβάνεται ότι θέλει να εργαστεί στις δομές εξουσίας επειδή η απασχόληση αυτή είναι επωφελής και διασφαλίζει ανέσεις, τα ‘όργανα’ είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της εξουσίας, σημαίνει κοινωνική ανάδειξη. «Όμως με τα πρώτα προβλήματα – λέει ο Πετρόφ- που θα αντιμετωπίσει η εξουσία, θα τρέξουν προς την άλλη πλευρά».

Ποσοστό μεγαλύτερο του 36% δήλωσε ότι έχει γνωστούς που δουλεύουν στα όργανα ασφαλείας ενώ 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε στους ίδιους είτε σε φίλους τους πρότειναν να δουλέψουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Το 47% των Ρώσων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά κάποιον που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο του 2011 το ποσοστό των ατόμων που είχαν μια τέτοια προσέγγιση ήταν 26%.

«Ο κόσμος θεωρεί ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα είναι συνέπεια των ελλείψεων που παρατηρούνται στο σύστημα ασφάλειας», δήλωσε στο BBC ο βασικός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Λεόντι Μπίζοφ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το 65% , σύμφωνα με τις δικές μας δημοσκοπήσεις σταθερά συσχετίζει την κρίση με τις έξωθεν πιέσεις, που ασκούνται από εχθρικά κράτη και μόνο το 30% θεωρεί ότι τα αίτια βρίσκονται στα δικά μας λάθη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ρόλος των οργάνων κρατικής ασφαλείας μεγαλώνει».

Ο Μπίζοφ θεωρεί ότι και τα ΜΜΕ δημιουργούν μια τέτοια προπαγανδιστική εικόνα για τις μυστικές υπηρεσίες, τα οποία «σε κάθε είδους τοκ σόου μιλούν για το διεθνές παρασκήνιο και τα σχέδια των εξωτερικών εχθρών, τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να αποκαλύπτουν». Ο Μπίζοφ θεωρεί ότι η τάση αυτή ενέχει εκφοβισμό: «Πιστεύω ότι δημιουργεί στον κόσμο μια στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα, οι αρχές διαπράττουν πολλά λάθη στην εσωτερική πολιτική , στην οικονομία. Πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα την εκριζώσουμε αυτή τη τάση και να μην ασχολούμαστε με το πώς θα βρούμε την Πέμπτη φάλαγγα» Το γεγονός ότι ο μισοί Ρώσοι θα ήθελαν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους να βρουν δουλειά στα όργανα ασφαλείας, θεωρεί ο Μπίζοφ, σχετίζεται με το ότι «στην Ρωσία οι σιλαβικί (οι άνθρωποι των οργάνων ασφαλείας-σ.σ) είναι μια κυβερνητική κάστα»

«Ο κόσμος πιστεύει ότι το να βρεθεί σ αυτή την ανώτατη κάστα εξασφαλίζει το μέλλον του, καθώς είναι αφεντικά στην χώρα. Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα κάποια κοινωνική τάξη να εξουσιάζει την Ρωσία. Θα ήθελα να υπάρχει ισονομία» , επισημαίνει ο Μπίζοφ.

Πηγή: BBC (ρωσική υπηρεσία), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσίαμυστικές υπηρεσίεςρωσικές μυστικές υπηρεσίεςFCBKGBρώσοι γονείςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα