Γιατί τα ψάρια κόι γίνονται πηγή έντασης στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας (video)

Τα τελευταία χρόνια τα ψάρια κόι (ασιατικός κυπρίνος) είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ασία και εδώ και μία δεκαετία οι ιαπωνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί.

Κι όμως μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας δεν ισχύει ο κανόνας ότι το εμπόριο αποτελεί γέφυρα φιλίας. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και τα ψάρια γίνονται πηγή έντασης. Παρόλο που τα κόι στην Ιαπωνία συμβολίζουν την αγάπη, την φιλία και την καλοτυχία.

Τα ψάρια αυτά αποκαλούνται «Νishikigoi» στην Ιαπωνία

και θεωρούνται «διαμάντια που κολυμπούν». Οι εξαγωγές κόι από την Ιαπωνία σε άλλες ασιατικές χώρες έφτασαν σε αξία τα 43 εκατομμύρια δολάρια και το ένα πέμπτο των εξαγωγών διοχετευόταν στην Κίνα, μέχρι πρότινος.


Στη δεκαετία του 2000 τα κόι προσβλήθηκαν από κάποιον ιό και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα 7-10 ημερών σε όλα τα φορτία κόι που ήταν για εξαγωγή για να επιβεβαιώνεται η υγεία των κοπαδιών.

Η Κίνα είχε συμφωνίες για εισαγωγές κόι με 15 εκτροφεία στην Ιαπωνία. Αλλά όταν τα συμβόλαια έληξαν, στο τέλος Οκτωβρίου, η Κίνα δεν τα ανανέωσε, τερματίζοντας έτσι τις εισαγωγές ψαριών κόι από την Ιαπωνία. Ο Σατόρου Άμπε, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλιείας της Ιαπωνίας, που είναι υπεύθυνος για τα μέτρα καραντίνας στα κόι, δήλωσε ότι η Κίνα δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί δεν ανανέωσε τα συμβόλαια για τις εισαγωγές ψαριών από την Ιαπωνία.

Η Κίνα όμως πριν τερματίσει τις εισαγωγές κόι είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών αλιευμάτων, επειδή η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την απόρριψη στην θάλασσα ραδιενεργού ύδατος από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάιτσι της Φουκουσίμα, που είχε χτυπηθεί από το τσουνάμι. Η ιαπωνική ενέργεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς και εκφράζονται ανησυχίες για την ποιότητα των αλιευμάτων από τον Ειρηνικό, όπου έγινε η απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος. Όμως τα ψάρια κόι δεν αλιεύονται στον ωκεανό, αλλά αναπαράγονται σε γλυκά νερά, ούτε είναι είδος που καταναλώνεται από τον άνθρωπο.


Ο Σατόρου Άμπε δήλωσε ότι είναι απίθανο να συνδεθεί η υπόθεση των εξαγωγών κόι με την απόρριψη ραδιενεργού ύδατος στον Ειρηνικό, επισημαίνοντας ότι η Κίνα εξακολούθησε να εισάγει ψάρια κόι δύο μήνες αφότου έγινε η απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος.

Ιάπωνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το Τόκιο υπέβαλε εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα στις κινεζικές αρχές για να συνεχιστούν οι εξαγωγές ψαριών κόι και θα καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς για τις εξαγωγές στην Κίνα.

Ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, Ιτσίρο Μιγιασίτα δήλωσε ότι τα ψάρια «Nishikigoi είναι ένα τμήμα της κουλτούρας μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα αλιεύματα προς κατανάλωση», ούτε συνδέονται με το θέμα της Φουκουσίμα. «Όμως η Κίνα πήρε μέτρα που δεν στηρίζονται επιστημονικά και πρέπει να μιλήσουμε για να αρθούν πρακτικές που δεν έχουν καμία λογική και εμποδίζουν το εμπόριο».
Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, κάτι που δείχνει τις διαστάσεις που πήρε η … κόκκινη κάρτα που έβγαλε η Κίνα στα κόι.

Η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν δύσκολες σχέσεις, καθώς διεκδικούν και οι δύο ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που ελέγχεται από τους Ιάπωνες, με την Κίνα να «απαντά» μπαίνοντας συστηματικά στα χωρικά ύδατα των νησιών. Το Τόκιο θεωρεί την Κίνα μείζονα απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και διευρύνει τις αμυντικές συνεργασίες με άλλα κράτη στην ευρύτερη περιοχή, πέραν των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εγκαταλείποντας το δόγμα για την αυτοάμυνα που ακολουθούσε πιστά ο ιαπωνικός στρατός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάντως κανένας δεν φανταζόταν ότι η νέα αιτία έντασης στις διμερείς σχέσεις θα ήταν ο … ασιατικός κυπρίνος.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα του Last Christmas και να το «σβήσει από τον χάρτη» (photo/video)

Ακρίβεια: Φέρνει ρεκόρ αύξησης στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων (Video)

Νοσοκομείο Αγρινίου: Στο εδώλιο 200 γιατροί γιατί έδιναν φάρμακα με χειρόγραφες συνταγές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνας- Ιαπωνίας,kinas- iaponias