Γιατί θα δυσκολέψουν τα πράγματα στην Αλβανία - Οι φόβοι για νέο «1997» και το πρόβλημα των ναρκωτικών

ΚΟΣΜΟΣ

 

Οι μέρες που ζει η Αλβανία, είναι οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες μετά το 1997 και σύντομα θα δυσκολέψουν περισσότερο, καθώς την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιμένει ένα θετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν ότι αυτό δε θα το λάβει. 

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται σήμερα Τρίτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι — μεταξύ άλλων — το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι ο Ράμα θα δυσκολευτεί τις επόμενες μέρες να παίξει το χαρτί της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πάει για Σεπτέμβριο - Οκτώβριο). 

Πάντως, το γεγονός ότι η Κομισιόν τα βρήκε όλα μια χαρά στη φετινή έκθεσή της για την Αλβανία προκάλεσε αντιδράσεις. Η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι εκθειάζει την πρόοδο των Τιράνων στον τομέα της εκπλήρωσης των προβλεπόμενων κριτηρίων και να δηλώνει ότι η Αλβανία είναι πανέτοιμη. Είναι πέρα από ολοφάνερο ότι το «καλό κείμενο» της ΕΕ, για την Αλβανία ήρθε μετά από επιθυμία της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, είναι πολλά τα «κεφάλαια» που έχει ξοδέψει η Ιταλία στην Αλβανία, αφού ανέκαθεν η «χώρα των αετών» ήταν η γέφυρα για την επιρροή της στα Βαλκάνια. Δε θα ήταν βαρύ το σχόλιο αν λέγαμε ότι η Αλβανία, λειτουργεί ως «YesMan» της Ιταλίας. Γι’αυτό και το χατίρι της Μοργκερίνι και τα… «καλώς κείμενα». 

*Αλβανία: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην παραγωγή ναρκωτικών

Ναρκωτικά και πολιτική ζωή

Δεν αμφισβητείται από πουθενά ότι η εικόνα που εκπέμπει η Αλβανία αυτή τη στιγμή είναι: Διαφθορά, Εσωστρέφεια, Ναρκωτικά. Η χώρα συγκλονίζεται από βαθιά πολιτική κρίση και οι πολίτες συγκρούονται κατά χιλιάδες στα Τίρανα με την αστυνομία, διαδηλώνοντας εναντίον της διαπλοκής της κυβέρνησης Ράμα με το εμπόριο ναρκωτικών. 

Όταν ο Ράμα ήρθε στην εξουσία, έκανε μια εντυπωσιακή - σχεδόν κινηματογραφική - αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Λαζαράτι και κατέστρεψε φυτείες κάνναβης. Μετά από αυτό και έχοντας ανανεώσει τη θητεία του στην διακυβέρνηση της χώρας, ο Ράμα ήρθε αντιμέτωπος με πάρα πολλές αποκαλύψεις. Αρχικά, διέρρευσαν στο σταθμό «Φωνή της Αμερικής» μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ακούγονταν να συζητούν με φυλακισμένους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και να τους ζητούν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά ψήφων για λογαριασμό του Ράμα, στις εκλογές του 2017. Και η γερμανική εφημερίδα «Bild» έκανε πρόσφατα τέτοιες αποκαλύψεις. 

*Η επιχείρηση στο Λαζαράτι

Ο Ράμα κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές εκείνες. Αυτή η πλειοψηφία των σοσιαλιστών χαρακτηρίστηκε «ναρκωκοινοβούλιο», από την Αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια «τίμιων εκλογών» υπό την επίβλεψη του διεθνούς παράγοντα.

«Φόβοι για νέο 1997» 

Πολλοί φοβούνται ότι στην Αλβανία μπορεί να υπάρξει ένα νέο 1997. Τότε οι πολίτες, έχοντας χάσει τις οικονομίες τους στις πυραμίδες του πρώην Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, πήραν τα όπλα και το κράτος κατέρρευσε. Νέο κύμα μετανάστευσης, συγκρούσεις και βία ήταν καθημερινότητα στην Αλβανία. 

*Η εξέγερση του 1997

Ο Ευρωπαίος Ράμα και το πραγματικό πρόβλημα της Αντιπολίτευσης 

Ο για πολλούς εθνικιστής και ακραίος Ράμα, είναι ένας προνομιακός συνομιλητής της δύσης. Η ΕΕ βλέπει πως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχει κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιβλέπουν και χειροκροτούν τόσο τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη όσο και οι ΗΠΑ. Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν ότι η συγκρουσιακή στάση της Αντιπολίτευσης, οφείλεται σ’αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Όπως λένε αναλυτές στην γείτονα χώρα, οι μεταρρυθμίσεις Ράμα στη Δικαιοσύνη, «θίγουν τα συμφέροντα πολλών». Μεταρρύθμιση - τομή για το σύνολο της Ευρώπης. Οι περισσότεροι δικαστές αυτή την στιγμή έχουν παυθεί γιατί δεν συμπληρώνουν καν τα κριτήρια. Κυρίως οι δικαστικοί που συνδέονται με την καταπολέμηση της διαπλοκής χαρακτηρίζονται ακατάλληλοι. Οι αλλαγές της κυβέρνησης δημιουργούν νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. 

*Ο Ράμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο 

 

Ο Ράμα είναι για τις Βρυξέλλες ένας ευρωπαϊστής ηγέτης - θυμίζουν παράλληλα πόσο δύσκολη ήταν η επικοινωνία με τον δεξιό Μπερίσα - και οι Αλβανοί εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις φιλοευρωπαίοι (πάνω από 80% υπέρ της ΕΕ) και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το γεγονός όμως ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να λένε τον Ράμα Ευρωπαϊστή, δε σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει με το εμπόριο ναρκωτικών, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν πεισθεί προσωρινά ότι για όλα ευθύνονται οι Αλβανοί του Κοσόβου. Ο Ράμα έξω πάει καλά διότι οι Δυτικοί τον έχουν επιλέξει ως τον ηγέτη που μπορεί να ελέγχει και να διαμορφώνει τις εξελίξεις στο ανά τη Βαλκανική αλβανικό τόξο.

Πάνω από το 80% των Αλβανών είναι υπέρ της ΕΕ

Η Αλβανία τώρα και η… ρωσική χρηματοδότηση 

Η κυβέρνηση Ράμα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, με τον οποίο ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και καιρό. Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 30 Ιουνίου δημοτικών εκλογών, ωστόσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα γύρω από το εάν θα στηθούν οι κάλπες, όπως βεβαιώνει η κυβέρνηση ή η ψηφοφορία θα ματαιωθεί όπως επιμένει η αντιπολίτευση που απειλεί ότι θα τις εμποδίσει εμπράκτως. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουιζίμ Μπάσα, κατηγορείται από την εισαγγελία πρωτοδικών Τιράνων για εμπλοκή σε παράνομη ρωσική χρηματοδότηση την οποία εκείνος φέρεται να αξιοποίησε σε όφελος της βελτίωσης της εικόνας του στις ΗΠΑ

*Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, πρόκειται για πολιτική εντολή προερχόμενη από τον πρωθυπουργό, Ράμα, ενόψει των ανακοινώσεων για νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ανάμεσα σε στελέχη του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος Κόμματος και μελών εγκληματικών κυκλωμάτων που φέρονται να χρηματοδότησαν επιχείρηση νοθείας των εκλογών του 2017 υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά την αντιπολίτευση οι συνδιαλέξεις εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Ράμα.

Έντι ΡάμαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑλβανίαΒαλκάνιαΕΕΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα