Γιατί «βυθίστηκε» η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τις φρεγάτες Belh@rra

ΕΛΛAΔΑ

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας φαίνεται ότι γράφτηκε ο επίλογος της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για την αγορά από τη χώρα μας φρεγατών τύπου Belh@rra, σε κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση Μακρόν στα ελληνικά για τα ελληνοτουρκικά, η «βύθιση» της συμφωνίας δεν επηρεάζει άμεσα τις καλές σχέσεις Αθήνας-Παρισιού, αν και η ακύρωση μιας συμφωνίας ύψους τριών δισ. ευρώ,

προφανώς και «πονάει» τη Γαλλία.

Όμως το ερώτημα παραμένει: πώς μια «ώριμη» συμφωνία κατέληξε να μην υλοποιηθεί τελικά; Σύμφωνα με το protothema.gr, τρεις είναι οι λόγοι που βάρυναν σε αυτή την απόφαση:

1. Κόστος: Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ήταν το κόστος του προγράμματος. Το καλοκαίρι του 2019 ο προϋπολογισμός για την αγορά των δύο φρεγατών ανερχόταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2019, όταν έγινε η κοπή πρώτου χάλυβα για τις Belh@rra παρουσία του τότε αρχηγού ΓΕΝ ναυάρχου Νικολάου Τσούνη, το κόστος έφτασε στα 2,4 δισ. ευρώ. Ομως, τα προσφερόμενα πλοία ήταν σχεδόν άοπλα και όταν στη συζήτηση μπήκαν οι πύραυλοι Scalp Naval, τους οποίους το Παρίσι αποδεσμεύει μόνο για τους ευρισκόμενους στην πρώτη γραμμή συμμάχους της Γαλλίας, οι τιμές αυξήθηκαν.

Χωρίς τους Scalp Naval δεν μπορούσε να υπογραφεί διακρατική συμφωνία και παράλληλα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία. Τα συγκεκριμένα στρατηγικά βλήματα θα καθιστούσαν τις ελληνικές Belh@rra πρώτο στόχο του αντίπαλου Ναυτικού και γι’ αυτό απαιτούνταν προστασία με ισχυρά αντίμετρα, τα οποία οι Γάλλοι τιμολογούσαν επιπλέον με το επιχείρημα ότι στο δικό τους Ναυτικό για τα βλήματα αυτά χρησιμοποιούνταν ναυτικοί σχηματισμοί παρουσία και αεροπλανοφόρου. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το κόστος εκτοξεύτηκε περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ για την αγορά των δύο φρεγατών Belh@rra, με τα όπλα τους στη συμφωνημένη διαμόρφωση.

2. Χρόνος παράδοσης: Η δεύτερη παράμετρος που οδήγησε στην ακύρωση της αγοράς των γαλλικών φρεγατών ήταν η χρονική διάρκεια του προγράμματος και η αναμενόμενη παραλαβή του πρώτου πολεμικού πλοίου περί τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025. Επιπλέον, στην κατάσταση που βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις απαιτείται η άμεση εκταμίευση περίπου 1,5 δισ. για να λυθούν προβλήματα και να γίνουν προμήθειες ανταλλακτικών για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα.

3. Τα... αναδρομικά: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επιστροφή στους συνταξιούχους αναδρομικών ύψους περί τα 4 δισ. ευρώ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού για επιστροφή των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έθεσε βέτο στην αγορά των φρεγατών με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και επί της ουσίας, η κυβέρνηση εκλήθη να αποφασίσει μεταξύ δύο δημοσίων αγαθών.

ΕλλάδαΓαλλίαφρεγάτες Belh@rraHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα