Γιούνκερ προς Φάρατζ: Απορώ γιατί είσαι ακόμα εδώ - Η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit (Live)

Τι απάντησε ο ΦάρατζΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο σε μία έκτακτη συνεδρίαση, συζητά σήμερα το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις του Βρετανικού δημοψηφίσματος που οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα όπως ανέφερε σε δημοσίευμα του ο Guardian "ενώ ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν για ένα γρήγορο διαζύγιο".

Στη συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη

συμμετέχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Έντονη στιγμή της μέχρι τώρα συνεδρίασης ήταν όταν στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στράφηκε προς τον Νάιτζελ Φάρατζ και του είπε: Απορώ γιατί είσαι ακόμα εδώ. Πολέμησες για το Brexit. Ψήφισες υπέρ του Brexit . Γιατί είσαι ακόμα εδώ;" προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων και επιφωνημάτων και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να αφήσουμε τα έθνη στα χέρια των εθνικιστών - που δεν είναι ούτε Ευρωπαίοι ούτε πατριώτες".

Στην ομιλία του ο κ.Γιούνκερ επεσήμανε πως "δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα.Το Ηνωμένο Βασίλεο παραμένει φίλος μας. Να ξεκαθαριστούν τα επόμενα βήματα" και τόνισε: "Δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις πριν γίνουν σαφείς οι προθέσεις. No notification, no negotiation".

Στη συνέχεια ο κ.Γιούνκερ πρόσθεσε πως μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα αγωνίζομαι για την Ευρώπη. Για την ενωμένη Ευρώπη.

Αποδοκίμασαν τον Φάρατζ οι ευρωβουλευτές

O ευρωβουλευτής της Μεγάλης Βρετανίας και πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο κυριότερος ίσως πρόμαχος του Brexit, μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, βγάζοντας έναν αμφιλεγόμενο λόγο.

Αναλυτικά, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

Δεν είναι αστείο; Όταν ήρθα πρώτη φορά εδώ πριν από 17 χρόνια και είπα ότι ήθελα να ηγηθώ μιας προσπάθειας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ γελάσατε όλοι μαζί μου. Δε σας βλέπω να γελάτε όμως τώρα.

Ο λόγος που ‘χετε στενοχωρηθεί, ο λόγος που έχετε νευριάσει, ο λόγος που αντιδράτε τόσο σπασμωδικά και οργισμένα από το πρωί είναι επειδή βρίσκεστε σε άρνηση. Αρνείστε να παραδεχθείτε πως η πολιτική σας αποτυγχάνει. Αρνείστε να παραδεχθείτε πως το νόμισμα σας αποτυγχάνει.

Σε αυτό το σημείο γιουχαρίστηκε έντονα από τα μέλη του κοινοβουλίου αλλά συνέχισε απτόητος:

Δείτε την πολιτική σας στη Μεσόγειο. Αν θέλατε να επιβάλλεται φτώχια σε όλα τα κράτη που την απαρτίζουν, το καταφέρατε. Επίσης βρίσκεστε σε άρνηση αναφορικά με την πρόσκληση της καγκελαρίου Μέρκελ πέρυσι, που κάλεσε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται να περάσουν τη Μεσόγειο και να μπουν στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική έχει διχάσει τόσο τις χώρες μεταξύ τους αλλά και τους πολίτες της κάθε χώρας σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σας, ο βασικός λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του στο δημοψήφισμα, είναι πως έχετε εξαπατήσει τους λαούς της Ευρώπης. Με δόλια και υποχθόνια μέσα τους επιβάλατε μια πολιτική ένωση.

Όταν το 2005 οι πολίτες της Ολλανδίας και της Γαλλίας απέρριψαν την πολιτική ένωση, καταψηφίζοντας την ιδέα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τους αγνοήσατε και συνάψατε τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα δήλωσε:

Αυτό που έγινε την Πέμπτη αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Ήταν ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις, όχι μόνο στη Βρετανική πολιτική σκηνή αλλά και στην Ευρωπαϊκή, ίσως και στην παγκόσμια. Αυτό που έκανε ο απλός λαός, αυτό που έκαναν οι καθημερινοί άνθρωποι που τόσα χρόνια καταπιέζονται, αυτό που έκαναν όλοι αυτοί που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει συνεχώς είναι να γυρίσουν την πλάτη στις τράπεζες και να απορρίψουν τις μεγάλες πολιτικές. Είπαν στην ουσία πως «θέλουμε τη χώρα μας πίσω. Θέλουμε πίσω τα σύνορα μας. Θέλουμε πίσω τα νερά μας στα οποία ψαρεύουμε. Θέλουμε πίσω ένα κανονικό κράτος με τη δική του αυτόνομη κυβέρνηση». Ψηφίζοντας έτσι, ο βρετανικός λαός άναψε ένα λύχνο ελπίδας για τους δημοκρατικούς πολίτες όλης της Ευρώπης. Θα κάνω μια πρόβλεψη: το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα είναι η μόνη χώρα που θα αποχωρήσει από αυτή την ΕΕ.

Σε ένα σημείο του λόγου του ο Φάρατζ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ευρωβουλευτών αφού ανέφερε πως «ξέρω πως πρακτικά κανένας από εσάς δεν έχει δουλέψει ποτέ του, δεν έχει εργαστεί σε επιχείρηση ή δεν έχει βγει σε αγορά». Οι βουλευτές αντέδρασαν και πρόεδρους του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, παρενέβη και του τόνισε πως είναι λάθος να κάνει τέτοια σχόλια.

Τόνισε τέλος πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να κωλυσιεργήσει και πρέπει να επικαλεστεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Για να δείτε τη συνεδρίαση με ελληνική μετάφραση πατήστε εδώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής γλώσσας στην κάτω αριστερή πλευρά της οθόνης.

ευρωκοινοβούλιοσυζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για BrexitBrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα