Γκαζώνουν για την Πρωταπριλιά

Επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου τα νέα αυξημένα επίπεδα να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Απριλίου. Την ίδια ώρα τα σενάρια για το ποσοστό της αύξησης δίνουν και παίρνουν και κινούνται από 5,5% έως 10%. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ήδη οι φορείς και θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων, ο μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 έως 826 ευρώ.

Όπως και να έχει, ο νέος μισθός

πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός, που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους (που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα), να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

Θυμίζουμε ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται και μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το οποίο, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5,5%, θα φτάσει στα 461,82 ευρώ αντί 438 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.

Φρένο από την Τράπεζα της Ελλάδος

Από την πλευρά της, πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος χτυπάει δυο καμπανάκια στην έκθεσή της, προτείνοντας μια «λελογισμένη» αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 5% από την 1η Απριλίου 2023, συνυπολογίζοντας τη σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 2023.

Συγκεκριμένα επισημαίνει πως η αύξηση θα πρέπει να διαφυλάττει δυο πράγματα:

● Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

● Τη σταθερότητα των τιμών.

Η ΤτΕ υπολογίζει πως χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ULC) θα αυξηθεί 3,3% το 2023. Καθώς το κόστος μπορεί να αυξηθεί στην Ελλάδα έως και 5% το 2023 χωρίς να επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι της ευρωζώνης, η ΤτΕ υπολογίζει πως οι μέσες αμοιβές της μισθωτής απασχόλησης μπορούν να αυξηθούν κατά 1,7% το 2023 χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ανταγωνιστικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΤτΕ επισημαίνει πως «μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και συνεπώς του κόστους εργασίας θα έχει περαιτέρω επίπτωση στον πληθωρισμό, καθώς τα όποια περιθώρια των επιχειρήσεων για απορρόφηση του επιπλέον κόστους έχουν εξαλειφθεί».

Εμπόδια και από τον ΣΕΒ

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα όρια του προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2023, ήτοι 5% με 6%, υπό αυστηρά αναγκαίες προϋποθέσεις όμως, όπως είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025.

Στο υπόμνημα που έχει υποβάλει και το οποίο πλέον βρίσκεται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μαζί με τα υπομνήματα όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία φορέων και ινστιτούτων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ως αναγκαίες επιδιώξεις την αύξηση του πραγματικά διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Στο υπόμνημα αναφέρεται πως, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5% και από 713 ανέλθει σε 748,5 ευρώ και οι εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η πραγματική αύξηση θα είναι 7,4%, καθώς οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου θα ανέλθουν σε 660 ευρώ από 614 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα. Εάν η μείωση των εισφορών είναι κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τότε ο καθαρός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 667 ευρώ, αυξημένος κατά 8,7%.

Αντίστοιχα, εάν η αύξηση είναι της τάξης του 6% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η πραγματική αύξηση στην τσέπη του εργαζομένου θα είναι της τάξης του 9,7%, καθώς ο νέος μεικτός κατώτατος μισθός θα είναι 755,8 ευρώ, όμως ο καθαρός μισθός θα ανέρχεται σε 674 ευρώ.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η μείωση της φορολογίας των εργαζομένων θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις καθαρές αμοιβές που προσφέρουν χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ η στήριξη των επιχειρήσεων στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μισθών, δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Τέλος, τάσσεται υπέρ της συνέχισης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, για όσο παρατηρείται η πληθωριστική έξαρση στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και ενέργειας.

826 ευρώ θέλει η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ από την άλλη προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Επίσης πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Οι άλλοι φορείς

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των υπόλοιπων φορέων:

ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.

ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Αύξηση 7%, δηλαδή 763 ευρώ.

ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ.

ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Διαδικασία και σενάρια

Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε, θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας. Έπειτα ο Κωστής Χατζηδάκης θα αξιολογήσει την πρόταση των φορέων, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, και στις 10 Μαρτίου θα υποβάλει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 έχουν ξεκινήσει. Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού που επικρατούν είναι τα εξής:

● Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ (φαίνεται να αποκλείεται).

● Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.

● Αύξηση έως και 10%, οπότε μπορεί να φτάσει γύρω στα 800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η «καθαρή νίκη» και το μπλόκο στην χαλαρή ψήφο

Η «επιθεώρηση» Μπλίνκεν στο ελληνικό οικόπεδο

Τέλος εποχής για τη ΝΔ – Τι σηματοδοτεί η απόφαση Καραμανλή για το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα