Γκαζόζα: Το ελληνικό αναψυκτικό που άλλαξε την αγορά

ΕΛΛAΔΑ

«Είχα πιει μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογηθεί για την απουσία του από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μια μέρα αργότερα, ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε ότι ο ίδιος είπε του Φωκά να πάει να πιει γκαζόζα, προσθέτοντας: «Ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη

βουλή. Αν τολμήσουν διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο».

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο 24ωρο για μια γκαζόζα και για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε να πάμε πίσω στο χρόνο και να δούμε την ιστορία αυτού του πρωτοπόρου ελληνικού αναψυκτικού που άλλαξε την αγορά.

Η ιστορία της γκαζόζας στην Ελλάδα

Πριν 92 χρόνια ξεκινάει τα επιχειρηματικά του βήματα στα Τρίκαλα. Γνήσιος βλάχος από κτηνοτροφική οικογένεια και βλέπει ότι οι τοπικοί τυροκόμοι έχουν μια μεγάλη ανάγκη. Χρειάζονται θαλάμους για να καταψύχουν και να διατηρούν τα τυριά τους.

Η ευκαιρία είναι μπροστά του και ο ίδιος έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.

Το 1926 ο Θεόδωρος Κλιάφας έχοντας αποφοιτήσει από την Εμπορική Σχολή του Βόλου, ιδρύει την εταιρεία Κλιάφα για να παράγει πάγο και να νοικιάζει ψυκτικούς θαλάμους ώστε να εξυπηρετεί τους τοπικούς τυροκόμους.

Γρήγορα όμως βλέπει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και ταυτόχρονα το μεράκι του για τα αναψυκτικά τον οδηγεί σε νέους δρόμους. Μέσα σε ένα χρόνο το 1927 ο Κλιάφας αποφασίζει να επεκτείνει τις δουλειές του.

Ξεκινά, λοιπόν, την εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας εμφιάλωσης αναψυκτικών η οποία είχε τη δυνατότητα να παράγει 120 φιάλες την ώρα. Την εποχή εκείνη έφτιαχνε γκαζόζα και λεμονάδα εκείνη την εποχή.

Μέχρι τότε τα αναψυκτικά που φτιάχνονταν στην Ελλάδα έμπαιναν σε γυάλινο μπουκάλι και για πώμα είχαν μία μπίλια..

Με την πίεση της μπίλιας προς το εσωτερικό της φιάλης το μπουκάλι ουσιαστικά άνοιγε και το αναψυκτικό ήταν έτοιμο για κατανάλωση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το γνωστό πώμα τύπου πορσελάνης.

Ειδικότερα το πρόβλημα με τα πώματα των αναψυκτικών έκανε το πρωτοπόρο. Το 1933, ο Θεόδωρος Κλιάφας ήταν ο πρώτος εισήγαγε το μεταλλικό πώμα crown, αυτό που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, και που αποτελεί ευρεσιτεχνία του Γουίλιαμ Πέιντερ, το 1892, στη Βαλτιμόρη.

Πολύ γρήγορα, τα αναψυκτικά Κλιάφα κυριάρχησαν στην τοπική αγορά υποσκελίζοντας πολλά τοπικά εργαστήρια παραγωγής αεριούχων ποτών.

Μέχρι και σήμερα στα Τρίκαλα δύσκολα θα βρει κάποιος στα ψυγεία, ένα αναψυκτικό άλλης μάρκας...

Πληροφορίες από: newsbeast

γκαζόζαιστορίαΠάνος ΚαμμένοςΦωκάςΒουλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα