Γονείς: Πώς πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό ανάλογα με την ηλικία τους
Η περίοδος που διανύουμε είναι φορτισμένη και ιδιαίτερη για όλους. Μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε σε διάρκεια, έχει φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μας και σίγουρα έχει γεννήσει αρκετά ερωτήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά μας.
Δεδομένης της κατάστασης λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτήν την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε όλοι, εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Το κλειδί αυτή την ιδιαίτερη περίοδο είναι η επικοινωνία.
Χρειάζεται να μιλήσουμε και να πλαισιώσουμε κάποια πράγματα προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά κατανοήσουν γιατί
Πώς όμως μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό;
Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, ένα κοινό σημείο εκκίνησης για όλες τις ηλικίες είναι να ρωτήσουμε τι γνωρίζει.
-Όσον αφορά στα μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας είναι σημαντικό να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε για πιο λόγο έχουν συμβεί τόσες αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, βόλτες που έχουν κοπεί, η καθημερινή και μόνιμη παρουσία των γονέων στο σπίτι, η διακοπή της επαφής με τις γιαγιάδες και τους παππούδες κ.ά.
Χρησιμοποιούμε πάντα λεξιλόγιο κατάλληλο για την ηλικία τους και δίνουμε συγκεκριμένη και μειωμένη πληροφορία. Ένας τρόπος να γνωρίζουμε τι έχουν κατανοήσει από αυτά που τους είπαμε είναι να ρωτήσουμε τι έχουν καταλάβει. Έχουμε κατά νου ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν μπορούν πολλές φορές να ξεχωρίσουν την φαντασία από στην πραγματικότητα Όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα της απομόνωσης στο σπίτι και της υγιεινής, φροντίζουμε να τους δείξουμε τις διαδικασίες που ακολουθούμε έμπρακτα, κάνοντας το αρκετές φορές μαζί τους και εντάσσοντας το στην νέα μας καθημερινή ρουτίνα. Μπορούμε να το διασκεδάσουμε κιόλας μαζί τους δίνοντας ένα ύφος παιχνιδιού σε όλο αυτό, κάτι που θα κάνει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να είναι πιο συνεργάσιμα και συγκεντρωμένα. Το πιο σημαντικό για τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι το αίσθημα της ασφάλειας.
-Τα παιδιά σχολικής ηλικίας κατανοούν περισσότερα και σίγουρα έχουν ακούσει και από άλλες πηγές πληροφορίες για το τι συμβαίνει, πχ. Σχολείο, δραστηριότητες, διαδίκτυο και άλλες πηγές πληροφόρησης.
Πάλι έχουμε κατά νου να χρησιμοποιήσουμε λεξιλόγιο ανάλογο της ηλικίας τους και να δώσουμε όση πληροφορία μας ζητήσουν και όχι παραπάνω, ελέγχοντας πάντα τι κατανοούν.
Δεν εκθέτουμε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας στην τηλεόραση και σε ΜΜΕ που μιλάνε ασταμάτητα για την πανδημία.
-Με τους εφήβους σίγουρα συζητούμε πολύ πιο ανοιχτά για το τι συμβαίνει, δίνουμε αρκετές πληροφορίες, βάση έγκυρων πηγών και τους παραθέτουμε κάποιες από αυτές, προκειμένου να ενημερωθούν και μόνοι τους για την κατάσταση. Δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία μπορεί να προκύψει.
Τα παιδιά είναι εξαιρετικοί αποδέκτες των μη-λεκτικών μηνυμάτων που στέλνουμε οι ενήλικες. Εάν νιώθουμε άγχος ή φόβο για όλο αυτό που συμβαίνει, τα παιδιά θα το αισθανθούν και εκείνα. Συχνά σε ζητήματα που δεν κατανοούν καλά τι γίνεται παρατηρούν πολύ πιο έντονα τους γονείς τους προκειμένου να κατανοήσουν τι συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιδράσουν.
Το φόβο μας και το άγχος μας είναι σημαντικό να τα επικοινωνήσουμε και να μην προσπαθήσουμε να τα αποκρύψουμε από τα παιδιά. Αυτή η επικοινωνία έχει να γίνει εκφράζοντας το συναίσθημα δίνοντας λέξεις σε αυτό που συμβαίνει. Πρώτα απ’ όλα έτσι βοηθάμε το παιδί να νοηματοδοτήσει καλύτερα την συμπεριφορά μας και δεύτερον τους δίνουμε το μήνυμα ότι το να συζητάμε για τα συναισθήματα μας, ακόμη και τα δύσκολα επιτρέπεται και είναι βοηθητικό. Καθώς τα παιδιά μιμούνται συχνά τους γονείς, θα τους δώσει και το επιθυμητό παράδειγμα, να εξωτερικεύσουν αυτό που νιώθουν σχετικά με τις αλλαγές που βιώνουν.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην συζητάμε μπροστά τους έντονα για θέματα γύρω από τον κορονοϊού γιατί ακόμη και αν νομίζουμε ότι δεν μας ακούν, το κάνουν. Αν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την αγωνία και το άγχος μας, φροντίζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό.
Χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά μέσω της συμπεριφοράς μας.
Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία να ρωτήσουμε τα παιδιά πως νιώθουν με τη νέα καθημερινότητα τους, πως βιώνουν αυτές τις αλλαγές, αν υπάρχει κάτι που θα τα βοηθούσε περισσότερο να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό και να τα παρακινήσουμε να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους.
Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να θέσουν ερωτήματα όπως: Τί θα συμβεί αν κολλήσετε εσείς τον ίο; Θα πεθάνετε; Πότε θα επιστρέψουμε στο σχολείο;
Στις μικρότερες ηλικίες μιλάμε για τον θάνατο εάν τον αναφέρουν τα ίδια τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, εξηγούμε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που αντιμετωπίζουν πιθανά και αλλά θέματα με την υγεία τους.
Καθώς η πανδημία είναι μια άγνωστη κατάσταση για όλους, επιτρέπεται να πούμε ότι δεν έχουμε απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα. Όσον αφορά το σχολείο και τις δουλειές των γονέων, μια θεμιτή απάντηση θα ήταν “για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να είμαστε ασφαλής”.
Είμαι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις οι απαντήσεις μας να είναι σταθερές και καθησυχαστικές. Εξηγούμε ότι #μένουμε σπίτι, είμαστε υγιείς και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα μέλη της οικογένειας μας και τους συνανθρώπους μας.
Από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 και του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
γονείςπαιδιάΚορωνοϊόςσυμβουλέςηλικίεςΥγείαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Αφίσα - σοκ στους δρόμους της Αθήνας - Δείτε τι γράφει
- Τον έγραψαν για άσκοπη μετακίνηση έξω από το σπίτι του
- Τέλος στα προνόμια και την ασυλία του ΟΠΑΠ στον τζόγο
- Μαρία Μπεκατώρου: Μένει σπίτι και αδυνατίζει κι άλλο! Η φωτό με κολάν μας άφησε με το στόμα ανοιχτό
- «Έχασε τη μάχη» ο δημοσιογράφος Άκης Τσόπελας
- Πυροβόλησε με καλάσνικοφ το αυτοκίνητο συγχωριανού του
- Διανομή κρέατος ενόψει του Πάσχα
- ΕΠΟ: Πάρθηκε απόφαση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας
- Έκκληση Σεντένο για συμφωνία στο Eurogroup: Βουλιάζουμε ή κολυμπάμε μαζί
- «Είμαστε σε καραντίνα για όλη μας τη ζωή» - Πώς αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό 3 νησιά του Αιγαίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Πως οι ταξιτζήδες έγιναν… ντελιβεράδες
- Κρήτη: Τον έγραψαν για άσκοπη μετακίνηση ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του (Photo)
- Κορωνοϊός: Τρομακτική καταγγελία για «κερκόπορτα» στην Ιταλία
- Οι πρώτοι έξι νεκροί στις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο- Φόβοι για σαρωτικές συνέπειες
- Καστοριά: Νεκρός από κορωνοϊό – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
- Κικίλιας: Ενδεχομένως Μάιο σταδιακή άρση των μέτρων (Video)
- Κορωνοϊός - Σαουδική Αραβία: Νοσούν 150 μέλη του παλατιού - Σε «χρυσή» καραντίνα ο βασιλιάς Σαλμάν
- Τεράστια αύξηση των νεκρών στην Τουρκία: 96 θάνατοι σε μια μέρα - «Είναι διπλάσιοι» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
- Τεράστια αύξηση των νεκρών στην Τουρκία: 96 θάνατοι σε μια μέρα, συνολικά 908 σε λιγότερο από έναν μήνα - «Είναι διπλάσιοι» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
- Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να πλένονται φρούτα-λαχανικά ανάλογα με το είδος τους
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Γονείς: Πώς πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό ανάλογα με την ηλικία τους
- Κρήτη: Τον έγραψαν για άσκοπη μετακίνηση ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του (Photo)
- Κορωνοϊός: Τρομακτική καταγγελία για «κερκόπορτα» στην Ιταλία
- Απίστευτα πράγματα: Πολίτες των ΗΠΑ στο Λίβανο αρνούνται να επιστρέψουν, λένε ότι αισθάνονται «πιο ασφαλείς» στη Βηρυτό
- Πως οι ταξιτζήδες έγιναν… ντελιβεράδες
- Κικίλιας: Ενδεχομένως Μάιο σταδιακή άρση των μέτρων (Video)
- Κορωνοϊός - Σαουδική Αραβία: Νοσούν 150 μέλη του παλατιού - Σε «χρυσή» καραντίνα ο βασιλιάς Σαλμάν
- Μπλόκο στην εξαγορά επιχειρήσεων βάζει το Βερολίνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Αρρώστησαν μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Σαουδική Αραβία – Σε καραντίνα ο βασιλιάς
- Κορωνοϊός Βρετανία: 881 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Τέλος τα σενάρια για λήξη του «lockdown»
- Τσιόδρας: Δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και γάντια οι πολίτες για τον κοροναϊό
- Το ΕΣΥ μετά
- Η μάχη ηγεμονίας
- Κορονοϊός: Πιστώθηκε η παροχή ηθικής αναγνώρισης - Ποιοι την έλαβαν
- Το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία
- Κορονοϊός - Ραμπ: «Είναι πολύ νωρίς για να αρθεί το lockdown στη Βρετανία»
- «Αποκάλυψη» Αρκά: Αυτοί βρίσκονται πίσω από τη συνωμοσία για τον κορονοϊό
- Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Τρόφιμα ελεύθερα στο δρόμο για όποιον έχει ανάγκη