Γρίπη των πτηνών: Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Φλώρινα σήμαναν τον συναγερμό στη χώρα μας – Όλα τα μέτρα βιοασφάλειας

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε νεκρούς αργυροπελεκάνους στη Φλώρινα.

Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), ενημέρωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου 2025 επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιών της γρίπης των πτηνών (υπότυπος H5Ν1) σε νεκρούς αργυροπελεκάνους, στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα, στην Π.Ε. Φλώρινας.

Μάλιστα προκειμένου να

αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποια είναι τα μέτρα βιοασφάλειας

Αναλυτικά στην τροποποιημένη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελεύθερης βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Με βάση τις οδηγίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., αναφέρεται ότι στις περιοχές της χώρας που δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς ή καλυμμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου.

metra_bioasfaleia_pthnon240424ΛήψηΓρίπη πτηνών

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά (π.χ.μηρυκαστικά, μινγκ, αιλουροειδή).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α οι αγρότες έχουν σφάξει σχεδόν 158 εκατομμύρια πτηνά, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση.

Παράλληλα ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει επηρεάσει εκατοντάδες κοπάδια βοοειδών και τα βοοειδή στο Αϊντάχο έχουν μολυνθεί δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Παράλληλα μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχει αυξηθεί ραγδαία: Το 2024, ο ιός μόλυνε τουλάχιστον 68 ανθρώπους, σε σύγκριση με μόλις ένα άτομο το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ήδη οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μετάδοση τους στους ανθρώπους.

Ποιες οδηγίες έχουν δοθεί

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές, οι λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠ.Α.Α.Τ., προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Υπουργείο Υγείας: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν προληπτικά έναντι της γρίπης

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

κτηνίατροι,

πτηνοτρόφοι,

χοιροτρόφοι,

εκτροφείς γουνοφόρων ζώων,

σφαγείς.

Οι παραπάνω ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

Διαβάστε επίσης

Αποκάλυψη για τη δολοφονία στο Δαφνί: Γιατί στο τμήμα με τον 47χρονο υπήρχε ένα 16χρονο παιδί; – Οι ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι από Covid-19 και δύο από γρίπη που παρουσιάζει σημαντική αύξηση

Εννέα τρόφιμα που βοηθούν στην ανακούφιση από τη ναυτία

Keywords
Τυχαία Θέματα