Γυναίκες και Φιλική Εταιρία
Αδιανόητο, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται το να μιλήσει κανείς για γυναίκες που τυχόν μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρία ή έστω, όντας αμύητες, να βοήθησαν κατά κάποιον τρόπο Φιλικούς στο έργο τους.
Η μύηση στη Φιλική Εταιρία ήταν μια πολύ σοβαρή και σπουδαία υπόθεση. Η επιλογή και η πρόκριση ενός νέου εταίρου γινόταν με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ο όρκος των εταίρων ήταν βαρύς:
«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού οικειοθελώς, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρίαν κατά πάντα. Να μην φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία
Τέλος πάντων ορκίζομαι εις σε, ω ιερά Πατρίς, ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους σου, ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα, τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν τα ταλαίπωρα τέκνα σου, ότι αφιερώνομαι όλος εις σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των πράξεών μου, και η ευτυχία σου η ανταμοιβή των κόπων μου. Η θεία δικαιοσύνη να εξαντλήση επί της κεφαλής μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι έως αποστροφήν και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.
Τέλος, ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματος μου, διά να μην μολύνω την αγιότητα της Εταιρίας με την συμμετοχήν μου».
Οι συναντήσεις των εταίρων γίνονταν υπό διάφορα προσχήματα «εν κρυπτώ και παραβύστω» και τα έγγραφα της Εταιρίας, αν και κρυπτογραφικά, εκρατούντο μυστικά σφραγισμένα σε διπλοκλειδωμένα συρτάρια. Παρ’ όλα ταύτα όμως, παρ’ όλη την εχεμύθεια, που έφτανε μέχρι θανάτου, μια μέρα η τύχη ήρθε απρόσκλητη να βοηθήσει μια γυναίκα να εισχωρήσει στο άδυτο των αδύτων, κάτω από περίεργες συνθήκες, όπως τις περιγράφει ο Ιωάννης Φιλήμων στο βιβλίο του «Δοκίμιον ιστορικόν περί της ελληνικής επαναστάσεως».
Μεταξύ των εταίρων της Σμύρνης ήταν και κάποιος γιατρός που ονομαζόταν Μιχαήλ Ναύτης. Αυτός είχε γυναίκα την Κυριακή, κόρη φυγάδων της κρητικής επανάστασης του 1769. Ο πατέρας της λεγόταν Γεώργιος Μιτάκης, κι έπειτα στη Σμύρνη επονομάστηκε Μαϊντιρλής κι η μητέρα της Ζαφείρω, Πελοποννήσια, ανιψιά του δεσπότη Λακεδαίμονος Ανανία.
Στο σπίτι του Μιχαήλ Ναύτη γίνονταν συχνά μυστικές συναντήσεις των Φιλικών, που φυσικά κίνησαν την υποψία της γυναίκας του. Κάποια μέρα ο Μιχαήλ Ναύτης ξέχασε κι άφησε ξεκλείδωτα τα έγγραφα της Εταιρίας. Η Κυριακή τα πήρε στα χέρια της και βλέποντας σημεία αλλόκοτα και γράμματα ακατάληπτα σ’ αυτήν, κυριεύτηκε από φόβο θρησκευτικό και πολιτικό. Δεν ήξερε τι να υποθέσει. Αν ο άντρας της ήτανε «φραγκεμασόνος», όπως έλεγαν τότε τους μασόνους, ή είχε κάποια ανάμειξη σε επαναστατική κίνηση.
Άρχισε να κλαίει. Τον ξύπνησε και του ζήτησε εξηγήσεις. Εκείνος πανικοβλήθηκε τόσο από την αποκάλυψη του φοβερού μυστικού που σκέφτηκε για μια στιγμή να τη σκοτώσει. Αλλά συγκρατήθηκε κι έκανε κάτι άλλο. Την κλείδωσε σ’ ένα δωμάτιο κι έτρεξε στην Εφορία της Σμύρνης και το ανέφερε. Οι εταίροι σε έκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν να μην τη σκοτώσουν, αλλά να τη μυήσουν. Η Κυριακή Ναύτου πήρε τον όρκο των εταίρων και κατέβαλε για εισφορά 3.000 γρόσια, σημαντικό ποσόν για την εποχή εκείνη.
Έκτοτε, γράφει ο Φιλήμων, η γυναίκα έγινε ο ακριβέστερος φύλακας των εταιρικών του συζύγου της εγγράφων. Ο δε Σολομωνίδης γράφει ότι διέθεσε αργότερα τη μεγάλη της περιουσία για τον αγώνα. Ο σύζυγός της κι εκείνη μόλις που κατόρθωσαν κατά την έκρηξη της επανάστασης και την επακολουθήσασα σφαγή στη Σμύρνη να σωθούν καταφεύγοντας στη Σύρο, όπου ο Μ. Ναύτης αργότερα, το 1833, ίδρυσε νοσοκομείο. Η δε Κυριακή ανέπτυξε κοινωνική δραστηριότητα.
Ο Λ. Βουλέλης στο βιβλίο του «Ο Καποδίστριας θεμελιωτής της δημοτικής εκπαιδεύσεως εν Ελλάδι» γράφει ότι επί Καποδίστρια έγινε στη Σύρο η πρώτη προσπάθεια να συσταθεί ειδικό σχολείο για τα κορίτσια. Αλλά, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, αποφάσισαν να το φτιάξουν «με πνεύμα οικονομίας ως απαιτούσε η οικονομική θέσις της χώρας», δηλαδή με έρανο. Τότε πολλές κυρίες πρωτοστάτησαν, προσέφεραν και συγκεντρώθηκαν 9.510 γρόσια. Η Κυριακή Ναύτου ήταν ένα από τα μέλη της επιτροπής.
(…) Η Κυριακή Ναύτου είναι η μοναδική γυναίκα που αναφέρεται ότι πήρε τον όρκο των εταίρων. Αλλά φαίνεται ότι – ίσως ‒ μυήθηκαν κι άλλες, όταν ο τύπος της μύησης απλουστεύτηκε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολλές υπέρκομψες κυρίες, ένα σαρδάμ και μείον μία γραβάτα σε ένα επετειακό δείπνο που θα το θυμόμαστε για… 200 χρόνια!
- Κορονοϊός: Θετικοί παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί - Πού οφείλεται
- Οσα δεν έδειξαν οι κάμερες από το Προεδρικό
- Γιατί δεν παρευρέθη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο προεδρικό μέγαρο;
- Η «κατάρα» των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου
- Ανεξέλεγκτη η πανδημία στα Σκόπια - Τραγική έλλειψη εμβολίων
- Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε
- Όλγα Κάλεντσουκ: Η καλλονή «Ουκρανή Ντιλέτα» που μάγεψε τον Ζιντάν
- Αθώος δηλώνει ο Βασίλης Γκουρούσης
- Δυο κορυφαίοι επιστήμονες-"τηλεστάρ", κονταροχτυπιούνται στο ...Facebook
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Γυναίκες και Φιλική Εταιρία
- Ο Τσίπρας και η σύμβαση για το Ελληνικό
- Πεντάγωνο καλεί Αθήνα
- 25η Μαρτίου: Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πέμπτης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (Photos)
- Αντιδρά η Τουρκία στις δηλώσεις Μακρόν περί παρέμβασης: Απαράδεκτες και άδικες
- Κορωνοϊός: Σκληραίνουν τα μέτρα στη Γαλλία, τέλος στις συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων
- Συνάντηση Μπορέλ-Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
- Μήνυμα Μακρόν προς την Ελλάδα: Θέση-κλειδί για την Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο (Video)
- Κορωνοϊός: Θα αρχίσει η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στη Γερμανία;
- Η αντιφώνηση του πρίγκιπα Κάρολου στο επίσημο δείπνο: «Χαίρε, ω, χαίρε Ελευθεριά» στα ελληνικά (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Explore 4 exotic “Saracen” pirate beaches in Greece (videos)
- Lockdown: Στον «αέρα» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου
- Μακρόν – Αλιάγας ΕΡΤ: Πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη ο αγώνας των Ελλήνων
- Γερμανία: 228 θάνατοι και 22.657 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
- «Station 19» και «Grey’s Anatomy» ενώνουν δυνάμεις και επιστρέφουν με νέα επεισόδια
- Καιρός: Επιμένει η κακοκαιρία και σήμερα - Πού θα βρέξει
- Ελλάδα – Γαλλία: Μια βαθιά φιλία 200 ετών
- 25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 2021 - LIVE EIKONA
- Σκορδαλιά με πατάτα ή ψωμί – Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες συνταγές για την 25η Μαρτίου
- Την Τρίτη η πρόταση της προανακριτικής για τον Νίκο Παππά