Η FAZ «καρφώνει» Μητσοτάκη: Παρασκηνιακές συναντήσεις της Σπυράκη με τον Ζάεφ

Πολιτική

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις παρασκηνιακές διεργασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η γερμανική εφημερίδα «FAZ». Η εφημερίδα εμφανίζει έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αποκαλύπτει δύο συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με τη Μαρία Σπυράκη, ως «απεσταλμένη» του Κ. Μητσοτάκη".

Η πρώτη συνάντηση -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ- έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 “πέρα από τα

φώτα της δημοσιότητας” και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 31 Ιανουαρίου 2018 ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας".

Ο Ζόραν Ζάεφ -σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018- σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, που του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Ν.Δ., που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Στο ρεπορτάζ του ο Μάρτενς, ο οποίος επικαλείται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018 αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική η στάση που θα τηρήσουμε, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Είναι σημαντικό το πώς θα παίξουμε τα χαρτιά μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μη εποικοδομητικοί στα μάτια τρίτων κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ φέρονται να συμφωνούν ωστόσο, πως το περιβάλλον είναι θετικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, δεδομένης της σταθερής πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση».

«Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας. Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».

«Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά», επισημαίνει η FAZ.

Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία.

Τι λέει η Μαρία Σπυράκη

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη, πάντως, σε επικοινωνία της με την ιστοσελίδα Newpost, διέψευσε τη διεξαγωγή δεύτερης συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, όπως αυτή καταγράφεται στο δημοσίευμα της FAZ και στα λεγόμενα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού.

Η κ. Σπυράκη σημειώνει ότι υπήρξε μία μόνον συνάντηση, κι αυτή τυχαία και σε δημόσια θέα, το Δεκέμβριο του 2017 στο καφέ του Ευρωκοινοβουλίο στις Βρυξέλλες.

Σε αυτή μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αφενός την, τότε, άγνοια της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφετέρου τις πάγιες θέσεις του κόμματος για την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, που πάντως δεν θα περιλαμβάνει αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας.

Μάλιστα, η κ. Σπυράκη επικαλείται και ομιλία της, στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Σε αυτή την ομιλία, προ εβδομάδων, και με ακροατήριο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξηγεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.

Δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη "μακεδονικής εθνικότητας" και "μακεδονικής γλώσσας"- Τώρα στην Βουλή των Σκοπίων pic.twitter.com/Nh7id6wPZw

— Maria Spyraki MEP (@MariaSpyraki) 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΓΔΜΖόραν ΖάεφΜαρία Σπυράκησυμφωνία των ΠρεσπώνΝΔΣκοπιανόΜακεδονικόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα