Η Unesco δημιουργεί εικονικό μουσείο με κλεμμένα έργα τέχνης (video)

Το πρώτο εικονικό μουσείο με κλεμμένα έργα τέχνης σχεδιάζει η Unesco, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το λαθρεμπόριο έργων και την σχέση μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κοινοτήτων.

«Πίσω από κάθε κλεμμένο έργο ή από τα θραύσματα βρίσκεται ένα κομμάτι ιστορίας, ταυτότητας, που έχει αποσπαστεί και κατέστη μη προσβάσιμο για έρευνα και τώρα υπάρχει κίνδυνος να πέσει στη λήθη», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco, Όντρει Αζουλάι.

«Στόχος μας είναι

να επαναφέρουμε στο φως αυτά τα έργα και να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα των κοινωνιών να έχουν πρόσβαση στην κληρονομιά τους, να αποκτήσουν την εμπειρία της και να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους σε αυτή», πρόσθεσε η Όντρεϊ Αζουλάι, μιλώντας σε συνάντηση εθνικών αντιπροσώπων, στο Παρίσι.

Η γενική διευθύντρια της Unesco, Όντρει Αζουλάι

Το ψηφιακό μουσείο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Interpol, που διαθέτει βάση δεδομένων για αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κλαπεί από μουσεία, συλλογές και αρχαιολογικούς τόπους σε όλο τον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 52.000 έργα. Το μουσείο θα λειτουργήσει το 2025.

Οι επισκέπτες του ψηφιακού μουσείου θα μπορούν να επισκεφτούν χώρους με τρισδιάστατες εικόνες των κλεμμένων αντικειμένων, που η καθεμία θα εξηγεί την μοναδική πολιτισμική σημασία τους, παραθέτοντας ιστορίες και μαρτυρίες από τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν.

Η Unesco δεν θα προσδιορίσει ποια αντικείμενα θα συμπεριληφθούν στην πρώτη συλλογή μέχρι να έρθει η ώρα για να λειτουργήσει το ψηφιακό μουσείο.

Σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ Antiquities Coalition, μεταξύ των πιο σημαντικών έργων τέχνης που έχουν κλαπεί περιλαμβάνεται μία αλαβάστρινη επιγραφή του 3ου αιώνα, που βρισκόταν στον ναό Αουάμ, στην Υεμένη, και αφαιρέθηκε στο διάστημα 2009-2011.

Από τα πιο σημαντικά έργα είναι επίσης ένα ανάγλυφο σε ελεφαντόδοντο που αναπαριστά ένα λιοντάρι που επιτίθεται σε έναν Νούβιο, του 7ου αιώνα π.Χ, που εκλάπη από το Μουσείο της Βαγδάτης το 2003, μία μάσκα από πράσινο λίθο που εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο του πολιτισμού των Μάγιας, στο Ρίο Ασούλ της Γουατεμάλας, στη δεκαετία του 1970  και ένα αγαλματίδιο του Βαράχα, του 5ου-6ου αιώνα, που αφαιρέθηκε από λαθρέμπορους από ναό στο Ρατζαστάν της Ινδίας, το 1988.

«Αυτά είναι αντικείμενα που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε που είναι», δήλωσε στον Guardian ο Ερνέστο Οτόνε, βοηθός διευθυντή της Unesco. «Θα τα εκθέσουμε  εικονικά, σε χώρο όπου μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία και το πλαίσιο που τα περιβάλλει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατανοήσουν ιδιαίτερα οι νέοι ότι ένα κλεμμένο έργο τέχνης έχει αφαιρεθεί με τη βία από την κοινότητα στην οποία ανήκει.

Λογικά, πρόσθεσε, ο απώτερος στόχος του μουσείου αυτού είναι η εξαφάνισή του, αφού η ελπίδα είναι ότι τα εκθέματα θα μειώνονται, εφόσον αρχίσει ο επαναπατρισμός των κλεμμένων αντικειμένων.

«Είναι το αντίθετο από ένα συνηθισμένο μουσείο, που η συλλογή του διευρύνεται. Με αυτό, ελπίζουμε ότι η συλλογή του θα συρρικνώνεται, καθώς τα αντικείμενα θα εντοπίζονται ένα-ένα», είπε ο Ερνέστο Οτόνε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει αγωγή κατά του πρώην δικηγόρου του – Απαιτούσε μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Σεισμός 6,1 ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ένταση στον αέρα της Συρίας: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως κατέρριψαν drone της Τουρκίας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Unesco,