Η άγνωστη κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη μιλά για τον πατέρα της (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Στο περιοδικό «ΤΑΜΑ» της Τήνου, το οποίο διευθύνει η Μάγια Τσόκλη, η Κυβέλη Καστοριάδη, μιλά για τον φιλόσοφο πατέρα της στην Ρέα Βιτάλη. Αφορμή, η παράσταση που πραγματεύεται το ταξίδι του πατέρα της με 200 ακόμα Έλληνες διανοούμενους από την Ελλάδα προς το Παρίσι.

Με αφορμή μία παράσταση που πραγματεύεται το ταξίδι του πατέρα της με 200 ακόμα Έλληνες διανοούμενους, στο οποίο η Κυβέλη Καστοριάδη έχει αναλάβει μεταφράσεις, έρευνες αλλά και

ερμηνεία, η κόρη του μεγάλου φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, μιλά για τον πατέρα της.

«Με τον πατέρα μου συζητούσαμε πολύ. Συνήθιζε να μου μιλάει για πολλά κομμάτια της ζωής του. Δυστυχώς όμως δεν προλάβαμε να μιλήσουμε ποτέ για την περίοδο που προηγήθηκε της αναχώρησής του με το «ΜΑΤΑΡΟΑ». Πόλεμος, εμφύλιος, Δεκεμβριανά... Για την Ελλάδα του '40-'45 για εκείνη την εποχή την πολύ σημαδιακή της ιστορίας. Συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, ένιωσα πολύ έντονα την απουσία του» τονίζει η Κυβέλη.

«Μιλούσαμε για πολλά, μιλούσαμε και για τα μαθήματα. Μάλιστα με βοηθούσε σε όποιο μάθημα χρειαζόμουν τη βοήθειά του» λέει η ίδια, ενώ συμπληρώνει πως «η μόρφωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση και για αυτόν και για τη μητέρα της»

Σύμφωνα μάλιστα με την Κυβέλη Καστοριάδη οι γονείς της, την έστειλαν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό γαλλικό σχολείο, το οποίο έδινε πολλές εργασίες για το σπίτι. «Οι γονείς μου όμως διαφωνούσαν με αυτό» λέει η Κυβέλη, ενώ σημειώνει πως ο πατέρας της «τόνισε την αναγκαιότητα των παιδιών να είναι παιδιά». «Άλλωστε», συνεχίζει, «η μόρφωση σύμφωνα με τις αξίες τις οποίες μου τη μετέδιδε ο πατέρας μου είναι μια διαδικασία συνεχής. Είναι μία διαδρομή αναζήτησης που δεν τελειώνει σε κανένα πτυχίο».

Τι απαντούσε όμως η ίδια στην ερώτηση «τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου;»; Η Κυβέλη απαντά κυρίως για την ιδιότητα του Καστοριάδη ως ψυχαναλυτής. Όπως λέει, αυτό ήταν κάτι που την δυσκόλευε. «Είχα ακούσει πολλές φορές να παρουσιάζουν τους ψυχαναλυτές ως γιατρούς των τρελών. Ευτυχώς, σύντομα κατανόησα ότι είναι οι γιατροί οι οποίοι είναι χρήσιμοι για όλους τους ανθρώπους».

Ως προς το τι θεωρεί η ίδια ότι είναι το πιο σημαντικό από όσα της δίδαξε ο πατέρας της, η Κυβέλη Καστοριάδη επιλέγει το να μπορεί να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό χωρίς να υπολογίζει την αντίθετη γνώμη των άλλων.

Κυβέλη ΚαστοριάδηΚορνήλιος ΚαστοριάδηςπεριοδικόΤήνοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα