Η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, η δοκιμασία επιβίωσης της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και η σύγκρουση κυβέρνησης – εκκλησίας

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.

Μετά από μία χρονιά όπως το 2023, με τις απανωτές εκλογές κάθε είδους και γούστου, αλλά δυστυχώς και με τραγικά δυστυχήματα και φυσικές καταστροφές, το 2024 φαντάζει μάλλον σαν χαλαρός περίπατος στο λιβάδι.

Προσοχή! Μπορεί να φαντάζει – και εύχεται ο καθένας μας να είναι έτσι. Αλλά, έτσι όπως έχουν βγει τα τελευταία χρόνια, η αισιοδοξία επιτρέπεται μεν, αλλά κυρίως… εθιμικά.

Όλο και κάτι προκύπτει, οπότε πάμε με ελπίδα, αλλά και ετοιμότητα για οτιδήποτε. Εδώ περάσαμε μνημόνια και στα καπάκι πανδημία. Οπότε δεν μας τρομάζει τίποτα.

Το τεστ του Ιουνίου

Από πολιτικής απόψεως βέβαια το 2024, έχει μεν κάλπες, αλλά όχι την τρέλα του 2023. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα και ίσως έχει εκπλήξεις, αλλά ούτε πρόκριμα για εθνικές εκλογές είναι, ούτε καν παίζεται η πρώτη θέση, που είναι και το πιο «καυτό» διακύβευμα κάθε κάλπης.

Ο Μητσοτάκης μπαίνει στο 2024 έχοντας πολιτική κυριαρχία και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να απειληθεί. Θεωρητικά πάντα. Διότι υπάρχει η πίεση από τα δεξιά της Δεξιάς και ουδείς παίρνει όρκο τι κρύβει το σκηνικό σε αυτό τον χώρο.

Από την άλλη, το 2024 μπορεί να είναι έτος επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων θα κριθούν αυστηρά τον Ιούνιο. Και κει ίσως έχουμε εξελίξεις. Η αδυναμία της κεντροαριστεράς να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη δεξιά διακυβέρνηση είναι το κρίσιμο μέγεθος του 2024 και ειδικά των ευρωεκλογών.

Άρα, το πολιτικό μενού το έχουμε. Απομένει να δούμε το κοινωνικό, το οικονομικό, αυτό των εθνικών θεμάτων και πάει λέγοντας.

Η Ιεραρχία απέναντι

Για παράδειγμα, ένα από τα μεγάλα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το πώς θα περάσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εάν τελικά τολμήσει να φέρει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Το έχει η μοίρα κάποιων πρωθυπουργών να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιεραρχία, για κάποια μεγάλη τομή που επιχειρούν.

Σε άλλες χώρες κάποια πράγματα βέβαια είναι λυμένα. Αλλά στην Ελλάδα, υπάρχει ο παράγοντας «Εκκλησία».

Ο Σημίτης, λόγω χάρη, συγκρούστηκε με την ιεραρχία για τις ταυτότητες.

Νωρίτερα ήταν ομηρικές οι διαμάχες του Ανδρέα Παπανδρέου με τους ρασοφόρους για σειρά θεμάτων.

Τώρα ήρθε η ώρα του Κυριάκου να κοντραριστεί μετωπικά για τη θεσμοθέτηση ενός δικαιώματος, που αποτελεί αυτονόητη συνθήκη στις δυτικές χώρες.

Κάτι μου λέει ότι τουλάχιστον για τους υπουργούς θα θέσει κομματική πειθαρχία, εάν προχωρήσει η ψήφιση της ρύθμισης.

Τώρα, το γιατί οι Μητροπολίτες, ένας μετά τον άλλον επιδίδονται σε διχαστικά κηρύγματα για ένα θέμα που αφορά στο πώς η Πολιτεία οργανώνει τους θεσμούς της για τους πολίτες της, είναι και απογοητευτικό, αλλά και εξοργιστικό.

Διαβάστε επίσης:

Θάνος Πλεύρης: Επίθεση σε Δούκα για τις παλαιστινιακές σημαίες στο Σύνταγμα

Αλέξης Πατέλης: «Καλή Χρονιά» μαζί με τον σύντροφό του (Photo)

Ευχές στην Σακελλαροπούλου από την πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική ηγεσία – Ποιοι έδωσαν το παρών στο Προεδρικό Μέγαρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά,η δοκιμασία επιβίωσης της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και η σύγκρουση κυβέρνησης – εκκλησίας